Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

31 december 2023 | 16:00

5 stora superhjältefilmer som släpps 2024

Okej, inte bara stora, om vi ska vara helt ärliga - det är i stort sett de enda.
Är du trött på alla dessa jävla superhjältefilmer? Då kan 2024 vara året för dig.
 
Många filmer har flyttats fram på grund av strejkerna i Hollywood, och eftersom CGI-stinna actionhistorier behöver lite mer tid för tillverkning har de flesta fått nya datum 2025 eller ännu senare. 
 
Lägg där till det faktum att både Marvel och DC haft anledning att fundera på sina framtida upplägg. Framför allt MCU har de senaste åren mötts av allt svalare mottagande från både kritiker och biobesökare, så den här tiden kan vara precis vad de behöver dels för att tänka om och dels för att bygga upp ett intresse igen. Än är inte hoppet ute för att kunna locka tillbaka publiken!
 
Och kanske är 2024 året som förbereder åtminstone oss superhjältefans för en ljusare framtid, samtidigt som det låter dissarna leva lite lugnare. Alla vinner. 
 

1. Deadpool 3

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Gissningsvis en av de två mest framemotsedda filmerna på listan. Hugh Jackman sa adjö till rollen som Wolverine 2017 med genrevinnaren "Logan", men om någon skulle lyckas locka honom tillbaka så var det väl Ryan Reynolds.
 
Vi vet inget om vad det är som kommer föra samman de två, även om rykten och smygtagna inspelningsfoton gett vissa ledtrådar. Reynolds tog dock själv till sociala medier och bad media att inte avslöja några hemligheter, så därför lämnar vi det här.
 
Planerad premiär: 24 juli.
 

2. Joker: Folie a deux

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Och det här är förstås den andra mest framemotsedda av 2024 års superhjälterelaterade filmer (även om vi är lite extra inkluderande i begreppet "superhjältar" här). Regissören Todd Phillips gjorde stor succé med 2019 års "Joker", så vad är då inte mer naturligt att följa upp det med... en musikal?
 
Jag var inte vansinnigt förtjust i första filmen men älskar både musikaler och galna idéer, så den här uppföljaren med Joqain Phoenix som Arthur "Jokern" Fleck och Lady Gaga som Harley Quinn har redan min uppmärksamhet och nyfikenhet.
 
Planerad premiär: 2 oktober.
 

3. Madame Web

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
En majoritet av bidragen till superhjältefilmer 2024 kommer från Sonys eget filmuniversum av spindemansrelaterade karaktärer. Jag har varit lika skeptisk om många andra, speciellt efter "Venom 2" och "Morbius", men trailern till "Madame Web" såg riktigt lovande ut. Vi får hålla tummarna för att filmen lyckas hålla det löftet. Långfilmsdebuterande S.J. Clarkson har en lång karriär inom tv bakom sig, där hon regisserat flera avsnitt av några riktigt bra serier, så hon är inget oprövat kort.
 
Planerad premiär: 14 februari.
 

4. Kraven the Hunter

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Nästa spindelrelaterade film från Sony. "Kraven the Hunter" kände jag mig också skeptisk inför och även om den trailern inte lugnade mig lika mycket som trailer till "Madame Web", så tror jag ändå vi kan få en underhållande stund i stil med vad första "Venom" leverarade.
 
Plus att den här rullen blir barnförbjuden, något som fanns brukar kräva av den här typen av karaktär. 
 
Regissören J.C. Chandor har tidigare gjort bland annat "A Most Violent Year" och "Margin Call", så det finns talang bakom den här ratten.
 
Planerad premiär: 30 augusti.
 

5. Venom 3

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"Venom", ja. Tror det eller ej men den här franchisen är faktiskt snart uppe i sin tredje del. Den första filmen var inte nödvändigtvis bra, däremot mer än tillräckligt underhållande för att jag skulle gilla den. Däremot var "Venom 2" ett mer tydligt misslyckade. Men tydligen tjänade den inte tillräckligt mycket stålar för att försäkra sig om en ny fajt. 
 
Den brittiska manusförtattaren Kelly Marcel ("Saving Mr. Banks", "Fifty Shades of Grey"), som skrev eller var med och skrev de två första filmerna, har dessutom fått förtroendet att regissera - och även i det här fallet blir det en debut.
 
Planerad premiär: 8 november.
 

Läs också: 10 uppföljare du inte får missa under 2024

 
Vilken av de här ser du mest fram emot? Kommentera och motivera gärna?
| 31 december 2023 16:00 |