Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 januari 2013 | 19:30

5 Sundance-favoriter att hålla ögonen på

Halvvägs genom filmfestivalen i amerikanska Utah summerar vi filmerna det surras mest kring.

Filmfestivalen i Sundance kickar igång filmåret 2013 med att premiärvisa många efterlängtade filmer, och ännu fler såna som vi ännu inte visste att vi ville se. Det var här filmer som "Searching for Sugar Man" och "Beasts of the Southern Wild" först mötte sin publik förra året, och även årets skörd verkar värd att hålla ett öga på.

Halvvägs genom filmfesten i Sundance summerar vi vilka filmer det snackats mest om på webben.

The Necessary Death of Charlie Countryman

Vad är vi villiga att göra för kärleken? Det undersöker den svenska regissören Fredrik Bond i sin långfilmsdebut, med Shia LaBeouf och Evan Rachel Wood i huvudrollerna. Bond har tidigare gjort reklamfilm och musikvideos, och använder sig av samma visuella språk. Firstshowing jämför stilen med David Finchers tidiga verk:

- Jag älskade den. Den träffade mig på helt rätt ställen och var underhållande att se. En sjujäkla långfilmsdebut av Fredrik Bond. 

Don Jon's Addiction

"Shame möter Jersey Shore", skrev någon om Joseph Gordon-Levitts regidebut. En ytlig men självsäker historia om en ung porrberoende man, som lyfts av regissörens tillika huvudrollsinnehavarens karisma.

- Gordon-Levitt ser alltid till att det finns tillräckligt med lätthet för att charma oss, tillräckligt med drama för att hålla oss intresserade, och precis tillräckligt med hjärta för att vi ska bry oss, skriver Collider.

Before Midnight

Filmhistoriens längsta kärlekssaga fortsätter i en tredje film av Richard Linklater. Ethan Hawke och Julie Delpy träffades som unga i "Bara en natt" 1995 och fick en repris med "Bara en dag" år 2004. Men förvänta dig inte ännu mer ljuvlig romantik, skriver The Playlist som kallar "Before Midnight":

- ...en charmerande och rolig, men mycket mer emotionellt tung och plågad film än man kanske har tänkt sig (...) Så ärlig och verklig att vi inte vill ha det på något annat sätt.

Fruitvale Station

Het kandidat till festivalens publikpris. Michael B. Jordan ("Chronicle") och Octavia Spencer ("Niceville") spelar med i det verklighetsbaserade dramat, om San Francisco-polisens omskrivna dödsskjutning av en man på nyårsdagen 2009. Inte ett öga torrt, rapporterar de som var på plats. Twitchfilms recensent växte upp i samma område och ger tummen upp:

- "Fruitvale", enligt mig, är till för alla som tror på gemenskap, kärlek, och att kunna bli en bättre människa tack vare dessa attribut. 

The Spectacular Now

Från James Ponsoldt ("Smashed") kommer en så kallad "coming-of-age"-film som redan jämförs med "500 Days of Summer". Det handlas om ung kärlek, och om att växa upp och handskas med den skrämmande okända tiden efter college. Huvudpersonerna Miles Teller ("Project X") och Shailene Woodley ("The Descendants") hyllas, inte minst av Slashfilm:

- "The Spectacular Now" är allt jag hoppas på av en Sundance-film. Den har hjärta, många skratt, twistar i berättelsen som håller dig fastnaglad i biostolen, och det viktigaste av allt, den talar en djup sanning.

Filmfestivalen i Sundance pågår mellan 17 och 27 januari. 

| 22 januari 2013 19:30 |