The Spectacular Now 2013

Drama Komedi
USA
95 MIN
Engelska
The Spectacular Now poster

Synopsis

Baserad på Tim Tharps roman och kretsar kring coola killen Sutter Keely, killen man vill ha på sitt party. En morgon när han vaknar på en okänd gräsmatta möter han Aimee som är en social katastrof. För första gången i sitt liv har han chansen att göra skillnad med någon annans liv, till det bättre eller det sämre.
Ditt betyg
3.2 av 439 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Victoria Machmudov

8 oktober 2013 | 16:45

Söt och gosig kärlekshistoria

London Film Festival 2013 - I "500 Days of Summer"-skaparnas senaste film är de en yngre duo som står i centrum, men huvudrollsinnehavarnas ringa ålder förhindrar den inte från att tilltala en bred målgrupp. "The Spectacular Now" ska återkalla känslan av att ha fjärilar i magen men får inte mitt blödiga hjärta att smälta. Tyvärr kan jag kan inte stämma in helt i hyllningskören.

Kanske är jag kallhjärtad och cynisk som inte mjuknar och blir knäsvag, men efter att ha sett ett smakprov från filmen och hört om hypen som fått både Ellen Page och Lena Dunham att twittra, förväntade jag mig mer. Filmen är fylld med långtradare, innehåller hela faderuttan av handtag, famntag, klappar och kyssar men saknar det där pirret. Även "Du gör mig galen!" hade svårt att smitta av sig av alla endorfiner, den där berusningen i kroppen som upplevs när kärleken spirar.

"The Spectacular Now" öppnar med Sutter (Miles Teller) som är mitt i en livskris. Han har precis blivit dumpad av flickvännen som ertappade honom med en annan tjej, vilket egentligen bara var ett oskyldigt försök till att wingmana bästa vännen. Drinkarna spetsas från och med nu med alkohol i både skolan, på festen och under arbetstid i butiken där han extraknäcker. Han träffar Aimee (Shailene Woodley) - en tjej från skolan - och börjar raskt ge sig in i dejtingträsket för att läka såren på bästa sätt han vet.

Han är den coola killen i skolan som får alla att skratta, predikar om att leva i nuet och spelar i en högre division. Hon - en bokmal som slukar manga-böcker, drömmer om att jobba för NASA och vill gå på college i Philadelphia. Hon är en orörd jungfru och är med om allting för första gången. Tillsammans hjälper de varandra att stå upp för sig själva när vuxenvärlden sviker, hitta källan till Sutters Peter Pan-komplex och lära sig släppa garden.

"The Spectacular Now" är inte en regelrätt tonårsfilm efter amerikanska mått (även fast det är en ganska snäll tolkning av vad ungdomar går igenom) men en realistisk sådan för här har spriten hamnat i händerna hos minderåriga som kör rattfulla. Filmen är förlagd i en high school-arketypisk disposition där skoldansen, fotbollsplanen, gula skolbussar och examensdräkter är givna och fungerar utmärkt som yta till att utforska övergångsperioden och ibland den svåra språngbrädan in i vuxenlivet.

Den relativt färska Miles Teller får en att dra på smilbanden med sin fräcka killen-i-huset-bredvid charm men i övrigt föredrar jag de mer missförstådda och socialt handikappade tonåringarna i "The Perks of Being a Wallflower".

| 8 oktober 2013 16:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Spectacular Now
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu