Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

9 december 2023 | 21:30

5 stjärnor som kunde ha spelat Willy Wonka

Timothée Chalamet var ett bra val för att gestalta chokladfabrikören Wonka i unga år. Men var han det bästa valet? Vi går igenom alternativen som fanns.
I sin recension av här på MovieZine, pekade höjde Alexander Kardelo upp Timothée Chalamets insats i "Wonka". Där skriver han att även under filmens mer stillastående stunder kan man inte " slita blicken från Timothée Chalamet i en roll han är som klippt och skuren till att spela. Han visar på en komisk begåvning som vi sällan fått se innan, och prickar in varenda detalj och manér. Ett proffs uti fingerspetsarna."
 
Fina ord, sannerligen, fast Chalamet var inte den enda som var aktuell. För några år sedan hörde Collider en fågel viska att filmstudion Warner Brothers hade en kort lista på namn som de var extra intresserade av, och senare framkom det att han som tog hem rollen tävlade mot en konkurrent in i det sista.
 
Här går vi genom de fyra namn som kunde ha blivit Willy Wonkas yngre ansikte. Fyra, frågar du, i rubriken står det ju fem? Häng med till slutet så ska du se att allting klarnar. 
 

1.Tom Holland

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Trots att Timothée Chalamet var regissörens favorit, stod Tom "Spindelmannen" Holland länge långt fram bland barrikaderna. Man kan förstå varför.
 
Med sin bakgrund som musikalskådis hade filmens sång- och dansnummer varit lugna puckar, och med sin bakgrund som MCU-spindel hade CGI-smeten varit nästan lika lätt att hantera.
 

2. Donald Glover

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Jag kan redan se dem framför mig, protesterna i internets alla kommentarfält. Fast de som protesterar inte kan se, är att Donald Glover har allt som krävs för en bra Willy Wonka.
 
Förutom sin musikaliska bakgrund som Childish Gambino (och "Wonka" är som bekant en filmmusikal) så har har åtminstone sedan sina dagar på "Community" visat att de nödvändiga karaktärsdragen är en naturlig del av hans reportoar som skådespelare.
 

3. Ryan Gosling

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Om jag skrivit den här listan för ett år sedan hade det här stycket andats mer av tveksamhet. Jag har alltid gillat Ryan Gosling, en dukig och charmig aktör, men det var först tack vare Ken i "Barbie" som jag insåg att han utan större problem kan mana fram de kvalitéer en Willy Wonka behöver.
 
Möjligtvis hade han gett karaktären lite mer av en seriös framtoning, men de delarna hade filmoriginalet Gene Wilder också.
 

4. Ezra Miller

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Senare års trubbel bakom kulisserna åt sidan, så tror jag att Ezra Miller hade passat perfekt, hen hade kunnat framhäva Willy Wonkas mer udda drag på ett underhållande och trovärdigt sett. Dramatiskt funkar det också, vilket hen tydligt visade i "Flash".
 
Det är visserligen en hyfsat bespottad superrulle men genom att spela både den äldre mer seriöse Barry Allen och hans yngre, tramsande version, så visade skådespelaren med ovanlig tydlighet att hen har vad som krävs för en Willy Wonka.
 

5. Michael Jackson

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Okej, här fuskar jag lite. Michael Jackson var aldrig aktuell för "Wonka" (det hade det varit svårt med tanke på hans hälsotillstånd), och eller ens för Tim Burtons "Charlie and the Chocolate Factory", men det var inte för att han inte försöke. Jackson lobbade så hårt för rollen att han i hemlighet spelade in ett helt nytt soundtrack.
 
Filmbolaget ville inte ha Michael Jackson i annat än som mest någon mindre roll, men älskade musiken och erbjöd sig att köpa den. Skådisdissen gjorde kungen av pop så upprörd att han sa nej tack och gömde soundtracket i garderoben.
 
Fast frågan är väl om Michael Jackson hade gjort bättre eller sämre ifrån sig än Tim Burtons andrahandsval (om Johnny Depp tackat nej), Dwayne "The Rock" Johnson
 
 
| 9 december 2023 21:30 |