Wonka 2023

Äventyr Komedi Familj Musikal
Storbritannien
116 MIN
Engelska
Wonka poster

Synopsis

Baserad på den extraordinära karaktären från "Kalle och chokladfabriken", Roald Dahls mest ikoniska barnbok och en av de mest sålda barnböckerna genom tiderna. Filmen berättar den underbara historien om hur världens största uppfinnare, magiker och chokladmakare blev den älskade Willy Wonka vi känner till idag.
Ditt betyg
3.2 av 35 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Wonka
Biopremiär
13 december 2023
DVD-premiär
14 mars 2024
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Warner Bros
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

4 december 2023 | 22:00

Julens smällkaramell är fylld med charm och magi

Roald Dahls excentriske karamellkung tar sina steppande första steg mot en egen chokladfabrik i denna färgsprudlande musikal för alla åldrar. Sockersöt och smått oemotståndlig skrattfest väntar med Timothée Chalamet i sitt rätta element.
Gene Wilder var först med att spela den nyckfulle chokladmästaren i en klassisk musikal från 1971. Johnny Depp gjorde sedan en lika knasig som komisk tolkning i en remake anno 2005.
 
Jämfört med tidigare insatser framstår Timothée Chalamets version av Willy Wonka som en någorlunda ”normal” och städad ung man, så man kan undra vad som egentligen hänt honom på vägen mot chokladfabriken.
 
Men det är inte minst en nytolkning som fångar mitt intresse från första stund. Med sång och dans och en smittsam entusiasm charmar han hela biosalongen. Vem kunde ana att det bodde en sådan skicklig underhållare i snubben från ”Dune”?
 

Willy Wonkas origin story

 
Wonkas ”origin story” handlar om hur han i tjugoårsåldern anländer till Europa. I hans nya hemstad (någon slags oklar blandning av Paris och London) hägrar drömmen om att öppna eget i den glassiga gallerian.
 
Med 13 silvermynt på fickan och hatten fullt av ambitioner satsar han på att skapa förtrollade sötsaker som ska få alla att tappa hakan. Men han hade inte räknat med att möta på surt och bittert motstånd hos tre sluga konkurrenter.
 
Jo, det är en barnfilm, så ha lite överseende med en något tunn och utspädd intrig. Istället för gottebutik blir Wonka snart lurad till att jobba gratis i Mrs. Scrubbits tvätteria. Där möter han föräldralösa flickan Noodle och de delar sötsliskiga scener som predikar vikten av vänskap och drömmar. Det görs såklart helst via musikalnummer.

En känsla infinner sig av att handlingen står still under stora delar av mittenakten, och drar ut speltiden till onödigt långa två timmar.
 

Timothée Chalamet i sitt rätta element

 
Men samtidigt kan man inte slita blicken från Timothée Chalamet i en roll han är som klippt och skuren till att spela. Han visar på en komisk begåvning som vi sällan fått se innan, och prickar in varenda detalj och manér. Ett proffs uti fingerspetsarna.
 
Han är verkligen körsbäret på toppen, grädden på moset, den lysande stjärnan som bär upp denna film. Men "Wonka" är en oerhört stark produktion på alla fronter.
 
Fyndiga repliker och sångtexter får mig att dra på smilbanden i varje scen. Skickliga veteraner som Hugh Grant, Rowan Atkinson och Olivia Colman ger liv och quirks åt varenda välskriven biroll. Sångerna fastnar på hjärnan, såväl den välkända Oompa Loompa-låten som allt nyskrivet material.
 

För mycket CGI-godis

 
Om det någonsin blir för mycket av det goda så är det på CGI-fronten. Regissör Paul King doppar alla fingrar och tår i den digitala smeten och har lite väl kul när han målar upp Wonkas technicolor-drömmar på bioduken.
 
I övrigt känns filmen som en väldigt klassiskt old school musikalkomedi, så det är lite synd att sockra den med så mycket datoreffekter, kan jag tycka.
 
”Wonka” har en tidlös charm som känns igen från 50-talets musikaler och 60-talets otecknade Disneyfilmer. Ett äventyr som gärna sprudlar av berättarglädje, ett kreativt bildspråk och en positiv anda där allt är möjligt. Och jag tycker det är svårt att värja sig, trots tidigare nämnda mindre skavanker.
 
Se den på bio, gärna med barn, och varför inte smuggla in en stor ask lyxiga chokladpraliner att ha nära till hands. Detta är en säker succé när du vill hitta lite avkoppling i julruschen. Fyra chokladdoppade polkagrisar av fem!
| 4 december 2023 22:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Lite väl tråkig äventyrsfilm. Hade velat se mer av hur han tillverkar choklad, bygger upp sin fabrik etc vilket inte hanns med. Men det kanske kommer en uppföljare. Musikaldelen kan man skippa också.
Läs mer