Film

Skribent

Hannes Kinnunen

30 september 2015 | 13:00

5 ”Star Wars”-spinoffs vi vill se

Hur coolt vore det inte med en riktig maffiafilm i ”Star Wars” universum?
Nu när Disney och Lucasfilm har börjat planeringen spinoff-filmer, där första ut är nästa års ”Rouge One: A Star Wars Story”, så är det hög tid att chippa in med våra önskemål. Eller vad sägs om att få återse Darth Maul eller få följa feta rymdpaddors maffia intriger i en galax långt långt borta? 

5. Darth Maul vs Obi-Wan
Ett av de största misstagen George Lucas gjorde i ”Episod I” var att låta Darth Maul dö. Det fanns så mycket potential med den karaktären: att låta honom leva vidare i de andra filmerna så att Obi-Wan faktiskt egentligen hade något att göra, hämnas sin stupade mästare. Istället dödar vi den kanske mest omtyckta karaktären från ”Det mörka hotet”. 

Eller dog Maul egentligen där när han blir kapad i två delar? Nej, han överlever faktiskt som vi får se i ”Clone Wars”, tv-serien, där han får ett par robottben och fortsätter att spöka i Obi-Wans liv. Nu är det ju så att det som hände i den tv-serien fortfarande räknas som canon enligt Disney och skulle fungera utmärkt som en spin-off-film. Kanske kan den utspela sig efter ”Episod III” och visa hur Maul kan vara anledningen varför Obi-Wan måste gömma sig ute i öknen på Tatooine.    
 

4. Clone Troopers
Tänk er en ”Inglourious Basterds” eller ”12 fördömda män”-liknande film fast med Clone Troopers. En film där vi strikt får följa klonkriget ur klonernas synvinkel istället för den Jedi-centrerade vinkel vi fick i prequel-trilogin. En film där vi kanske kan få chansen att komma in under deras rustningar, att förstå oss på mentaliteten bland personer som faktiskt är identiska med varandra. Vi har fått se liknande scenarion där en skådespelare spelat två olika karaktärer i till exempel ”The Social Network” eller Tom Hardys kommande ”Legend”.

Vad jag skulle vilja se är att en skådespelare gör tre-fyra soldater i en och samma pluton, under deras resa genom kriget från träningen som unga till dagen då de får beskedet att de ska avrätta alla levande Jedis som finns kvar. Det finns en otrolig svärta att ta vara på, och massiva krigsscener att filmatisera från andra mer intressanta  vinklar än vad George Lucas gav oss senast. 

3. Lando Calrissian
Min absoluta favorit karaktär i Star Wars universum är Lando Calrissian, hands down. När han kliver in för första gången i “Rymdimperiet slår tillbaka” känns det som att vi får möta en karaktär som hör hemma i 70-talets funk och soul-doftande New York, och är polare med coola katter som James Brown eller The Isley Brothers.

Jag får känslan av att Lando är en sådan karaktär som nästan skakat hand med hela Star Wars-universumet, att han skulle kunna dyka upp i nästan alla tänkbara scenarion. Han är pimpen liksom, och jag vill se mer av det, jag vill se en spin-off-film där vi kanske får se hur han spelar bort sin Millenium Falcon i ett kortspel mot Han Solo. Eller hur han tar över makten i Cloud City. Anthony Mackie kommer direkt till tankarna som en yngre Calrissian. Så nu kan vi bara drömma att detta blir verklighet.

2. Hutt-kartellen
Hur coolt skulle det inte vara med en riktig maffiafilm i ”Star Wars” värld? Vi fick en god inblick i Jabba the Hutts verksamhet i ”Jedins återkomst”. Fyllt till brädden med skumma typer som cirkulerar Jabbas boning och hur fett vore det inte att få utforska det där vidare? Mer droger, mord, uppgörelser och långa ”Gudfadern”-liknande monologer, för i grund och botten är ju ändå Jabba the Hutt det här universumets egna Marlon Brando.

Jag känner bara att det finns mycket potential här. Visst är många av de karaktärer vi fått stifta bekanskap med ganska komiska och enligt många rent ut sagt löjliga, som det musikalnummer vi får se till exempel. Men det finns otroligt med bakgrundshistorier vi inte fått se än som: hur kom Jabba till makten? Hur även hans förfäder drev kartellen med järnhand. Det är hög tid för ”Star Wars”-universumet att få sin egen Martin Scorcese-film.

1. Bounty Hunters
Nu tänker nog många direkt Boba Fett och att han redan ska få en spin-off, men min absoluta dröm är att få se mer från några av de absolut coolaste karaktärerna i hela ”Star Wars”-universumet och som i min mening fick läskigt lite utrymme i ”Rymdimperiet slår tillbaka”. Jag pratar förstås om Boba Fetts vapendragare Bossk, Dengar, IG-88, Zuckuss och 4-LOM. Dessa karaktärer i en film tillsammans med inhopp av Boba Fett skulle kunna bli den västernfilm som ”Star Wars”-universumet har skrikit efter i alla dessa år. En ”7 vågade livet”- eller ”Det vilda gänget”-liknande film med galaxens mest ökända prisjägare. 

Att få se Imperiet och händelserna i ”Rymdimperiet” ur deras vinkel är en så solklart fantastisk idé att jag redan tror att det här ligger på ritbordet hos Disney.

Läs också: 5 saker vi inte vill se i "Star Wars: The Force Awakens"


Vilka "Star Wars"-spin-offer hoppas ni få se framöver?
| 30 september 2015 13:00 |