Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

28 oktober 2018 | 08:45

5 skrämmande bra skräckserier för Halloween-fantasten

Det känns ibland som att finns hundratals skräckfilmer att välja mellan - men på tv-sidan är det lite svårare att hitta skräck av riktigt hög kvalitet.
Rent officiellt går Halloween av stapeln den 31 oktober, nu på onsdag. Det råder i vanlig ordning därför viss förvirring om vilken helg som passar bäst för själva firandet av monsterhögtiden. Låt oss därför bestämma att vi nu befinner oss mitt i "Halloween-veckan", och att varje kväll bör firas med en härlig skräckserie på tvn.
 
Jag har därför tagit fram mina fem personliga favoritskräckisar på tv-sidan. Även om jag inte nämner dem specifikt här nedan, måste jag givetvis också tipsa om bubblarna "American Horror Story", "Channel Zero" och (helt nya) "Chilling Adventures of Sabrina".
 

"Penny Dreadful" (HBO Nordic/Viaplay)

 
 
Eva Green i rollen som besatta Vanessa Ives gör "Penny Dreadful" som en av vår tids allra bästa skräckserier. Flera av historiens mesta kända monster lyckas på ett eller annat sätt vävas in, i en av de mest välspelade och vackert skräckskrivna serierna någonsin. Skapad av den trefaldigt Oscarsnominerade manusförfattaren John Logan ("The Aviator", "Gladiator", "Hugo Cabret").
 

"The Haunting of Hill House" (Netflix)

 
 
En av de smartaste och mest genomtänkta skräckserierna på väldigt länge, är också en genrens nyaste tillskott. "The Haunting of Hill House" kombinerar allt vi har kommit att älska med högkvalitativa tv-serier. En bingevänlig skräckhistoria om ett hemsökt hus, som på fler sätt än ett blir en familjs undergång. Berättandet sker genom användandet av flera tidslinjer, där psykologisk dramaskräck blandas med ren och skär jumpscare-terror.
 

"Black Mirror" (Netflix)

 
 
"Black Mirror" består visserligen av fristående avsnitt, men alla som har givit serien en chans vet att det genomgående temat är en slags teknologidriven skräckbild av vår närstående framtid. Undantagen är möjligtvis avsnitten "San Junipero" och "Hang the DJ" som målar upp mer positiva framtidsvisoner. De resterande avsnitten är nästan mer skrämmande än alla annan skräck kombinerad, eftersom de nästan alltid känns kusligt verklighetsförankrade. 
 

"The Terror" (Amazon Prime Video)

 
 
Under en fartygsexpedition i Arktis år 1847 upptäcker besättningen att ett monsterliknande rovdjur jagar dem. Efter att skeppen frusit fast i isen, utan att någon vet var dem är eller att de ens är i fara, får de försöka rädda sig själva från både natur, monster och slutligen varandra. Sällan har knarrande is varit så läskig som i "The Terror".
 

"Castlevania" (Netflix)

 
 
Den enda animerade serien på listan... men, vad vore väl en skräckserielista utan en monsterfylld och blodig jakt på självaste Dracula? Den första säsongen av "Castlevania" hyllades stort, trots att den endast bestod av fyra avsnitt på 30 minuter vardera. I fredags släpptes äntligen den andra säsongen, denna gången bestående av hela åtta nya avsnitt. Med oerhört vacker animering och en förvånansvärt fin berättelse i grunden, får vi följa med på en blodig monsterjakt utan dess like.
 
Vilka är dina favoriter bland skräckserierna? Kommentera gärna nedan! 
| 28 oktober 2018 08:45 |