Serie

Skribent

Patrik Jonsson

23 juni 2016 | 18:00

5 sevärda rysarserier att streama i sommar

Eller skräckserier om man så vill, jag tycker dock att rysarserier passar bättre då faktiskt väldigt få tv-serier behandlar ren skräck.
Medan vissa av er säkerligen inte gör någon skillnad på skräck och rysare tar jag nu och lämnar detta ämne illa kvickt. Den gemensamma nämnaren för dessa serier är dock hyggligt kalla kårar, blod, övernaturliga fenomen samt ond bråd död.

Man kanske tror att det fullständigt kryllar av rysarserier men så är icke fallet. Än svårare är det, precis som i filmens värld, att finna riktigt sevärda alster i just denna genre. Jag har dock gjort ett försök och känner mig faktiskt ganska nöjd med resultatet! Alltså, fem rysarserier coming up!

5. "Ash vs Evil Dead" (C More)


Large 40b99390492ac446e5a650b13189d1a0 78c4ae7a350bc47006b3bee082a9bcd5 ash4

Nu är jag mycket väl medveten om att just denna serie sprudlar av minst lika mycket komedi som skräck. Med tanke på all gore, blod och slafs kan jag dock ändå inte lämna denna lilla pärla utanför en sådan här lista. Dessutom är den riktigt bra och underhållande. För oss gamla rävar är den självklart även nostalgisk. Fastän jag egentligen var alldeles för ung och inte fick, växte jag ändå upp med filmerna då det begav sig. Här är i stort sett hela gänget från originalfilmerna tillbaka och de bjuder på en hejdundrandes gorefest. "Ash vs Evil Dead" förtjänar definitivt en placering. 

"Ash vs Evil Dead" finns att streama hos C More (1 säsong).

4. "Hemlock Grove" (Netflix)
Detta är faktiskt en serie jag hade lite svårt för i dess inledande säsong. Trägen vinner dock. Åtminstone denna gång då "Hemlock Grove" snabbt växte till sig i den andra säsongen. Då den tredje och sista säsongen var över stod det klart att serien med stolthet kunde (och kan) representera rysargenren med glans. Här bjuds vi på allt från varulvar, bisarra experiment, virus till vanliga, hederliga blodsugare. Kanske låter som ett rätt splittrat och framförallt överanvänt tema? Låt i sådant fall inte det avskräcka er. "Hemlock Grove" gör faktiskt den här mixen riktigt bra. Den är, då den är som bäst, en av de mer obehagligare tv-serierna på denna lista. 

"Hemlock Grove" finns att streama på Netflix (3 säsonger).

3. "True Blood" (HBO Nordic)
Att utelämna den gamla långköraren "True Blood" från listan kändes väl mer eller mindre omöjligt. Under sina många säsonger har kvalitén varierat, men då den var bra var den onekligen förbaskat bra. Kanske inte den mest skräckiga serien på listan, den la ju även en hel del krut på dramatiken, men den var tveklöst nog så blodig och chockerande då den väl bjöd till. Jag tycker dessutom att den många gånger var mycket välskriven och gav i och med just detta utrymme för lite eftertänksamhet. Helt klart en slags modern klassiker i tv-seriesammanhang, speciellt sett till dess genre. 

"True Blood" finns att streama hos HBO Nordic (7 säsonger).

2. "Penny Dreadful" (HBO Nordic)
Här har vi en tv-serie som tog sig friheten att "leka" med gamla skrönor och ikoner inom rysar-och skräckgenren. Man tog och blandade hejvilt från klassiska romaner som Bram Stokers "Dracula" och Mary Shelleys "Frankensteins Monster". Sedan kryddade man det både smakfullt och aptitligt med varulvslegender, revolvermän, förbannelser och häxor. Man bjöd till och med in Dorian Gray och lät denne blanda in myten om evigt liv, evig ungdom. Detta låter säkert som ett enda stort virrvarr, men det fungerade. Det fungerade dessutom riktigt jäkla bra. Det var mycket  välspelat och fotot var stundom riktigt magiskt, för att inte säga gotiskt. Sedan var det hela skapat med en sådan fantastisk härlig fantasi vilket visade på en genuin kärlek för genren. 

"Penny Dreadful" finns att streama hos HBO Nordic (3 säsonger).

1. "American Horror Story" (Netflix)
Apropå härlig fantasi och kärlek för genren. Fantastiska skådespelarinsatser med för den delen. "American Horror Story" har genom åren visat på enorma mängder av samtliga aspekter. För en tid sedan rankade jag de fem säsonger som hittills skjutits ut ur "American Horror Storys" bisarra sköte. Där placerade jag "Asylum" på första plats och detta gäller således även här. Jag älskar dock hela serien därför skippade jag att skriva någon undertitel här ovan. Jag tycker som sagt att serien som helhet förtjänar en förstaplats, det finns inget som liknar denna. Hittills har vi besökt spökhus, lagts in på mentalsjukhus, gått i häxskola, chockats av en freak show och nu senast blev det incheckning på hotell. Jag kan avsluta med att säga att jag skulle med glädje göra om allt igen! En mycket värdig list-etta! 

"American Horror Story" finns att streama på Netflix (4 säsonger av 5).

Här är några andra tv-serier i rysargenren, vissa sevärda andra riktigt usla: "Bates Motel", "The Strain", "Outcast", "Tales From the Crypt", "Helix", "Rosmarys Baby", "The Following", "Dracula", "The Vampire Diaries", "Salem", "Scream" och sedan vet jag inte ifall vi även ska sortera in "The Walking Dead" här? Jag nämner den åtminstone som en parantes.

Vilken rysarserie tycker ni själva har varit tidernas bästa? Hur skulle er lista ha sett ut? Kommentera gärna nedan!
| 23 juni 2016 18:00 |