Serie

Skribent

Patrik Jonsson

11 februari 2016 | 19:00

Vi rankar alla fem säsonger av "American Horror Story"

Vilken säsong av rysarserien "American Horror Story" har egentligen varit den bästa och vilken har varit den sämsta?
Hittills, ska väl kanske tilläggas. För som det ser ut just nu ser det väldigt ljust ut för ytterligare säsonger av denna väldigt bisarra och groteska succéserie. Vi har över åren tagit oss genom fem säsonger. Vi har varit på besök i spökhus, blivit tvångsinlagda på sinnessjukhus, förtrollats av häxor, förbryllats av freaks och nu senast checkat in på ett ondskefullt hotell.

Frågan är dock nu, vilket "besök" har varit mest angenämt och vilket har känts minst åtråvärt? I denna artikel tänker jag helt sonika lista "American Horror Storys" fem säsonger, från den svagaste till den starkaste säsongen. Lite smålurigt då jag faktiskt har uppskattat samtliga säsonger. Jag gör dock ett försök, vi börjar med den svagaste säsongen och letar oss sedan sakta uppåt!

5. "Hotel" (Säsong 5)
I den senaste säsongen checkade vi in på hotell. Ett hotell från helvetet, typ. Denna 
säsong fann jag inte helt olik debutsäsongen "Murder House". Det är egentligen ingen jätteskillnad på ett spökhus och ett spökhotell, vilket blir ett litet minus. Detta blev den första säsongen utan fantastiska Lange, det kändes så klart lite tomt. Bates, Gaga & Co anser jag ändå gjorde ett fantastiskt jobb med att fylla tomrummet. Bäst av alla tyckte jag dock var, den ständigt återkommande, Evan Peters i rollen som den extremt sadistiske hotellgrundaren James March. En karaktär inspirerad av verklighetens H.H. Holmes, många gånger kallad amerikas förste seriemördare. Trots riktigt bra insatser från de flesta av skådisarna, främst Peters, räcker det dock inte till en högre placering.

4. "Murder House" (Säsong 1)
Det hör väl inte till vanligheterna att jag tycker en tv-series debutsäsong hör till bland de svagaste, ty det brukar snarare vara helt tvärtom. Vad det gäller "AHS" tycker jag nog ändå att just "Murder House" inte når upp till några av de senare alstren. Nu gillar jag dock den här säsongen också, den är inte på något sätt dålig. Jag menar det var ju just denna säsong som en gång fick mig att bli helt tagen av serien. Med sina latexbeklädda gummispöken och glasburkar med foster bjöd den första säsongen på en redig omgång i ett hemsökt hus. 

3. "Coven" (Säsong 3)
I den tredje säsongen skulle det bli häxor, voodoo samt till och med en och annan zombie. I denna säsong gjorde även stora favoriter som Kathy Bates och Angela Bassett entré för första gången. Givetvis mycket välkomna tillskott i den annars så imponerande rollistan. Den första halvan av säsongen tyckte jag var oerhört mycket starkare än den senare delen. Man hade till exempel gott kunnat skippa flummeriet med Stevie Nicks, tyckte det spårade ur lite väl där och tappade fokus. Jag tyckte dock den första halvan var så pass bra att det räcker för att slå den första och den senaste säsongen. Bäst denna säsongen? Jessica Lange är alltid Jessica Lange, men här tyckte jag Bates sopade mattan med samtliga.

2. "Freak Show" (Säsong 4)
Nu är det säkert en del av er som absolut inte håller med mig då jag placerar "Freak Show" så här pass högt. Vet att denna säsong fått en hel del kritik för sin spretighet. Själv tyckte jag dock att den var smått fantastisk. Det fanns så mycket att leka med här och lekte det gjorde man verkligen. Helt klart en av de mest fantasifulla säsongerna och dessutom en av de mer dramatiska och sorgliga. Visst var även denna säsong både bisarr och grotesk, den hette ju ändå "Freak Show", men det fanns hela tiden ett slags allvar i bakgrunden som jag verkligen tog till mig av. Bland mördarclowner, seriemördare, nazister och en hel del freaks blev jag trots det absurda underlaget riktigt tagen. Extra plus är banden den har till den kommande list-ettan. 

1. "Asylum" (Säsong 2)
Freaks i all ära, då det dock kommer till skräckinjagande sinnessjukhus faller jag ofta pladask. Vem vet, jag kanske hör hemma på ett sådant? Det är något speciellt mellan mig och filmatiseringar vilka utspelar sig på just obehagliga och spöklika sinnes/mentalsjukhus. Jag antar att jag helt enkelt älskar att rysa till sådana här miljöer och karaktärer. För övrigt en riktigt välskriven och välspelad säsong. Gästskådespelare som James Cromwell och framförallt Zachary Quinto förgyllde det hela än mer. En riktigt härlig mix också. Den största inspirationen i säsongen var naturligtvis hämtad från skräckfilmer med mentalsjukhustema. I "Asylum" passade man dock även på att trycka in allt från slasherfilmer till rymdinvasionsfilmer. Låter ju helt absurt, trots detta tyckte jag dock att de fick det hela att fungera helt galant. "Asylum" är en helt fantastisk säsong, seriens starkaste och förmodligen ganska svårslagen.

Där var det slut på säsonger. För tillfället som sagt. Vem vet, om en cirka fem år kanske jag sitter här igen och ska lista "American Horror Storys" TIO säsonger? Det vore något det. Vid den tiden hoppas jag verkligen de även har betat av exorcist och sekt-temat, ett par teman jag verkligen tycker de borde ta sig an. Vi får se, tiden får utvisa. 

Vad tycker ni själva därute, sög eller dög mina placeringar på säsongerna? Hur skulle ni själva lista säsongerna och vilket tema hoppas ni de kommer med härnäst? Prata gärna av er här nedan!
| 11 februari 2016 19:00 |