Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

25 april 2016 | 21:00

5 förvånande fakta om "Star Wars: The Force Awakens"

Har du också ägnat helgen åt att kika igenom extramaterialet?
I fredags släpptes så äntligen "Star Wars: The Force Awakens" på Blu-ray och DVD, och för fans har det såklart inneburit en hejdundrande högtidsperiod. Nu kan man ju se filmen i hemmets lugna vrå hur många gånger man vill, istället för att gå och se den på bio för 29:e gången.

Efter att ha slukat extramaterialet som förgyller utgåvan, framförallt i form av dokumentären "Secrets of The Force Awakens: A Cinematic Journey", tänkte vi lista 5 coola saker vi lärt oss om filmen, så att du som ännu inte lagt vantarna på ett exemplar kan få dig ett smakprov.

Häng med!

John Boyega gick på 9 (!) auditions
Vi har tidigare skrivit om Daisy Ridleys fenomenala provspelning, och klippet där hon fullständigt knäckte som plågat tortyroffer är i sanning imponerande. Men för hennes kollega John Boyega (no pun intended) verkar processen ha varit något svårare. J.J. Abrams berättar:

- John Boyega, som är en av de största "Star Wars"-fansen bland skådisarna, provfilmade visst nio gånger. Han är beviset på att även om man får avslag många gånger så kan det ändå lyckas till slut.

Hur Daisy Ridley reagerade när hon fick rollen som Rey
De flesta av oss har inte varit med om det; ögonblicket när hela ens liv för evigt kommer förändras. Men Daisy Ridley har. Hon berättar i dokumentären om det surrealistiska i att få beskedet att hon skulle få spela huvudrollen i "Star Wars":

- Konversationen med J.J. gick typ ut på att han förklarade för mig hur saker skulle förändras, och han frågade om jag kände att jag hade stöd. Han ville veta lite om min bakgrund för vi hade inte riktigt pratat något om min familj. Han sa: "Är du säker på att du vill göra det här?". Jag sa: "Om du tror på mig så känner jag mig trygg. För du är rätt cool och bra på ditt jobb!".  

Till sist kom beskedet:

- Ni vet hur det är när man väntar på något och till slut får ett positivt besked, men att man inte fattar det först. J.J. sa: "Du kan berätta för dina föräldrar.". Så jag kom hem till min syster och mamma och sa: "Jag fick rollen i "Star Wars.". Sen skrek jag bara rakt ut.

Poe Dameron skulle egentligen dö tidigt i filmen
Oscar Isaac var som vi alla vet en stor ljuspunkt i filmen, och han mixade skönt mellan att vara en Han Solo-typ och mellan att vara något nytt och fräscht. Tänk då om han dött tidigt i filmen! Det var nämligen tanken från början. J.J. säger:

- Poe var tänkt att dö tidigare i filmen, och det var det manuset som Oscar (Isaac) såg. Ett problem han hade med att göra filmen var att han hade gjort typ fyra filmer tidigare i vilka han också hade varit tvungen att dö tidigt, och han var trött på det.

Som tur var kunde de lösa det och vi fick en Poe-fylld film till slut. Oscar Isaac säger:

- En vecka senare fick jag ett samtal från J.J. som sa: "Jag har löst det. Poe är med i hela filmen.". Så hela idéen om att Poe kommer tillbaka var något som lades till i efterhand, vilket för mig var otroligt spännande och fantastiskt. Jag fick överleva! 

Original-Falcon hade dåliga vippströmbrytare
En rolig anekdot kommer från en av filmens production designers. Han träffade av en slump på Harrison Ford i ett köpcentrum innan inspelningarna startade, och efter att ha presenterat sig och berättat att han just då arbetade på att bygga Millenium Falcon till "Star Wars: The Force Awakens", svarade den legendariske skådisen med två ord; "Toggle switches". 

Vad är då en toggle switch? Jo, det är de där små reglagen som allting verkar styras av i rymdskeppet. De där man flippar upp och ner, ni vet. Hursomhelst, Harrison hade påpekat för designern: "När de byggde skeppet för första gången så fanns det ingen fjädring i vippströmbrytarna."

Harrison berättar:

- De köpte trasiga strömbrytare då, för att de var mycket billigare än att köpa hela. Så om man stod kvar länge nog kom strömbrytaren som man hade tryckt upp, sakta tillbaka ner bakom en. För de saknade fjädring. Ingen budget för fjädring. Kan ni sätta in fjädring den här gången? Han sa: "Ja, boss, vi har budget för det".

Carrie Fisher hade sin värsta dag någonsin under inspelningarna
Som alla i originaltrilogin har även Carrie Fisher kommit att bli synonym med sin karaktär. Faktum är att jag knappt kan minnas henne från någon annan film, och enligt dokumentären  hade hon inte spelat in något stort på ett tag när hon anslöt till "Star Wars: The Force Awaken". Nerverna spökade tydligen så pass ordentligt att hon till och med kallar sin första dag på inspelningarna för sin värsta dag någonsin.

- Jag är prinsessan Leias väktare, så jag känner att det är mitt jobb att beskydda henne. Det är hela mitt liv, så jag var väldigt nervös. Första dagen hade jag en jättelång scen, och jag var rädd att göra misstag. Och jag gjorde misstag.

J.J. fyller i:

- Hon hade inte skådespelat på ett tag så jag tror att hon nog var nervös för det här.

Fisher fortsätter:

- Det var min värsta dag någonsin på en filminspelning. Sedan var det över och jag fick sova, och nästa dag gick det bättre.

J.J. blev i alla fall nöjd med resultatet:

- När vi väl började kom hon in i det väldigt lätt. Att ge liv åt en karaktär som man inte har spelat på drygt 30 år, jag förstår att det kan kännas skrämmande för dem alla.

Har du sett extramaterialet till "Star Wars: The Force Awakens"? Vad är ditt favoritögonblick?
| 25 april 2016 21:00 |