Film

Skribent

Alexander Kardelo

13 november 2015 | 20:00

5 saker du behöver veta om Stockholms nya IMAX-biograf

Här är filmerna vi kommer få se i början av 2016.
Det är dagen som hela Sveriges bionördar har väntat på. Idag rullar de första ordinarie filmvisningarna igång på Stockholms nya IMAX-biograf, efter gårdagens smygpremiär av ”Hunger Games: Mockingjay Part 2”.

Europeiske IMAX-chefen Andrew Cripps var på plats igår för att inviga den nya biosalongen på Mall of Scandinavia. Han rapporterar om mycket nöjda biobesökare.

- Reaktionerna var väldigt bra. Vi visade några trailers före, bland annat ”Star Wars”-trailern och ett demo av ljudet, och publiken verkade nöjda. Jag är verkligen stolt över IMAX-bion, den är sensationell, säger Cripps till MovieZine.

1. Varför dröjde det så länge?


- Jag har talat med SF Bio länge. Det krävs en viss övertalning för att bevisa att affärsmodellen kommer fungera i varje land. IMAX finns i 65 länder, så vi har starka bevis för att det funkar. SF ville lansera det i en helt ny biograf, och jag tror inte att de kunde ha hittat en bättre plats än i Mall of Scandinavia. Jag tror inte heller att tillfället kunde ha varit mer passande än nu, med James Bond ute, ”Mockingjay” på väg och snart nya ”Star Wars”. Jag hoppas och tror att biografen kommer bli riktigt framgångsrik.

2. Vilka är kraven för en IMAX-bio?


Andrew Cripps berättar att det inte är ovanligt att existerande biografer byggs om och uppgraderas till IMAX. Men kravet på viss takhöjd gör urvalet lite svårare. 

- Vi tittar efter åtminstone tio meters höjd när vi ska bygga en IMAX-biograf. Och det måste vara ”stadium setting”, eftersom bioduken går från golv till tak. Man vill vara säker på att alla i publiken ser hela bioduken, så lutningen måste vara tillräckligt brant så att varje säte får en tillräckligt bra överblick. Vi vill också att minst 250 personer får plats. Med alla dessa faktorer blir alternativen färre. 


Filmstaden Scandinavia. Foto: Ivan da Silva för Zap PR.

SF:s nybyggda biograf ger däremot bra förutsättningar för rätt proportioner för en IMAX-biograf:

- Om du är en vanlig kund i publiken, hur mycket av ditt synfält fylls upp av bioduken? Man vill inte ha en lång och smal biosalong, man vill ha en som en bred och kanske inte så djup. Jag testade flera olika platser igår kväll och varje plats ger en riktigt bra vinkel, eftersom det är så väldesignat.

3. Hur står den sig i jämförelse med BFI:s IMAX i London?


- Storleken i London är annorlunda. Den här har ett bildformat på 1,9:1 medan BFI har en av originaldukarna i 4:3-formatet, det finns inte många såna kvar i världen. BFI är världens mest inkomstbringande IMAX-biograf, det gör den lite unik.

4. Ett ljud i världsklass


- I år lanserade vi vårt nya Immersive-ljudsystem med 12 kanaler. Vi har lagt på nya kanaler och fyra högtalare i taket för första gången. Det är en del av en uppslukande upplevelse, ljudet är en viktig del av det. Så det här är en av de första biograferna i världen med det ljudsystemet. Och det låter fantastiskt. Akustiken i den här biosalongen är riktigt bra, säger Andrew Cripps. 

5. Vilka filmer kommer under 2016?


SF Bio har redan berättat att "Spectre", "Hunger Games"-finalen och nästa "Star Wars" blir de tre första filmerna på IMAX-duken. Vi kan nu avslöja några superhjältar som tar över i vår:

- De som har filmats med IMAX-kameror som hittills är kända är ”Batman v Superman” av Zack Snyder. Den kommer i mars. Sedan kommer ”Captain America 3” regisserad av bröderna Russo. Vi har tagit fram en ny kamera i samarbete med ARRI, en ALEXA 65 IMAX Digital Camera, och Russos är de första som filmar med den. Det är två av filmerna som kommer att visas. 

Fler filmer ska det förhoppningsvis bli, med lättare IMAX-kameror. Många filmskapare brukar annars klaga på en tung och högljudd kamera. Cripps kommenterar:

- Haha, ja. De älskar bilderna som kommer ut ur den men de älskar inte kameran. J.J. Abrams har filmat delar av ”Star Wars” med original-kameran, men vi har ingen aning om hur mycket än. Jag kan knappt vänta tills jag får se filmen.


Du hittar Sveriges första IMAX-bio för spelfilm i nyöppnade Mall of Scandinavia i Solna. 
| 13 november 2015 20:00 |