VIDEO

Skribent

Alexander Dunerfors

11 november 2015 | 17:00

Vi testar IMAX - Sveriges mest storslagna bioupplevelse?

MovieZine besökte nya IMAX-bion på Filmstaden Scandinavia.
Färgen på väggarna har knappt hunnit torka och tv-skärmarna lyser tomma. Arbetare i gröna västar stressar mellan oss journalister som har kommit för att ta en första titt på Filmstaden Scandinavia. Det skruvas och fixas in i det sista. Stämningen är laddad, fullt av förväntan som inför en stor biopremiär, vilket det på sätt och vis också är. Redan på torsdag ska Sveriges modernaste bio invigas, men än finns det mycket kvar att göra. 

Vi slår oss ner i biostolar som ingen någonsin har suttit i. Bara det är en speciell känsla. Men det glöms snabbt bort när SF Bio-cheferna presenterar sin nya stolthet, IMAX-biografen. Den första i sitt slag i Sverige (Cosmonova får ursäkta, men innan de visar Bond och ”Star Wars” på sin duk så räknas de inte). 

Först får vi se en reklamfilm som lustigt nog inte fokuserar på bildupplevelsen, men IMAX-ljudet. Någon mer tekniskt insatt kanske går igång på siffror som 12.1 kanaler, jag lyssnar bara och känner hur öronen aldrig mått så bra. Först får vi höra hur monoljud lät på bio en gång i tiden. Sedan kom stereo, och så vidare tills dagens teknik där ljudet verkar skölja över mig från alla håll och kanter. Bilderna i den några minuter långa trailern är inte mycket att hurra för: jetplan, raketmotorer och racingbilar. Ljudet står i fokus och jag är snabbt tacksam för presentationen som ger mig en helt ny uppskattning för hur maffigt det faktiskt låter. Något som man lätt kan glömma bort när man går på bio.

Därefter spelas trailern till ”Star Wars: The Force Awakens” och nu får bioduken briljera med hela sin storlek. Som 14 tennisplaner, sade någon. Bioduken är Sveriges största så ni förstår att det är en unik upplevelse som väntar. Jag har aldrig varit ett jättefan av Star Wars universum, men visst ger trailern rysningar i så här stort format. Jag upptäcker detaljer som jag aldrig såg på datorskärmen, och kan knappt vänta tills jag får se hela härligheten på samma duk i december. Biljetterna är köpta sen länge.

Så fick vi en kort men godkänd presentation av IMAX-bion i salong 1, Filmstaden Scandinavia, Solna. Det går inte att komma från att upplevelsen är klart större och häftigare på BFI:s IMAX i London, ett kärt resmål för många filmnördar. Många har kritiskt avfärdat SF:s salong som ”ingen riktig IMAX”, men vad man än tycker om saken är filmduken Sveriges största och ljudet något av det maffigaste vi kan få. För mig är det väl värt resan till Solna för åtminstone någon fet blockbuster om året.

SF Bios Jonas Yngfalk guidar oss igenom IMAX-salongen:


Stor premiär nu på torsdag med "Hunger Games"-finalen och "Spectre" på bioschemat.

Kolla in: De första bilderna från Filmstaden Scandinavia och IMAX

| 11 november 2015 17:00 |