Serie

Skribent

Alexander Kardelo

17 september 2014 | 17:00

5 saker du behöver veta om "Gotham"

MovieZines chefredaktör Alexander Dunerfors har smygtittat på premiäravsnittet av en av höstens mest omtalade TV-serier.
Den är en av höstens mest efterlängtade seriepremiärer, men lever DC Comics-inspirerade "Gotham" upp till sin hajp? 

Jag har sett piloten, och trots att staden Gothams mest kände invånare knappast börjat tänka på fladdermöss och brottsbekämpning än, borde det finnas några godisbitar att hämta här för sanna Batman-fans. Men först behöver serien kliva ur sin trötta procedural-mall och omfamna Gotham City med alla dess skruvade, färgstarka karaktärer med samma kärlek som Chris Nolan och Tim Burton tidigare gjort.

Vad handlar det om?


Det är skjutningen av paret Wayne som sätter igång händelsekedjan i "Gotham". Till synes handlar det om ett rån men spåren leder högt upp bland stadens maktelit. Den unge poliskommissarien James Gordon (Benjamin McKenzie) lovar pojken Bruce att hitta den skyldige, men han hade inte räknat med att möta på motstånd. Både maffian och den korrupta poliskåren har sina hemligheter som de vill skydda till varje pris. 

På vägen dyker flera bekanta Batman-karaktärer upp, och det återstår väl att se om sådana som Selina Kyle, Edward Nygma, Ivy Pepper och Oswald Cobblepot kommer få utvecklas till de superskurkar vi annars känner dem som.


Jada Pinkett Smith stjäl showen


Av alla excentriska karaktärer i Gotham City är det Fish Mooney (Jada Pinkett Smith) som lämnar det starkaste intrycket. Denna sadistiska powerkvinna med mörk agenda kommer inte kännas igen även för de mest ihärdiga serietidningsläsare, då hon är nyskriven i serien. Men hon kommer att ge den gamle gangsterbossen Carmine Falcone en fight om makten i staden.

Staden är, för att använda en klyscha, en egen karaktär


På film har flera regissörer gett sina vitt skilda visioner av staden Gotham. Den här Gotham City påminner, med lite god vilja, om "The Dark Knight" med en stänk av Joel Schumachers osunda passion för neonljus. Allt är dessutom inspelat i ett regnigt New York, ofta nattetid, och det är ju ett tacksamt upplägg för att åtminstone få några riktigt snygga och stämningsfulla bilder.

Sorry, Batman kommer inte att dyka upp


Det är ungefär som att hoppas på att Iron Man ska flyga in i Marvels "Agents of S.H.I.E.L.D.", vi gav upp på den idén för längesedan. "Gotham" utspelar sig i samma miljöer men utan hjälten vi annars är vana att se där. Vet ni, det gör inte så mycket, några minuter in i serien är det tydligt vilken väg de försöker ta istället. Och ni mest inbitna fans kan se fram emot att lära känna en ung Bruce Wayne bättre än vad filmerna har låtit oss göra hittills. Vem vet, blir serien en succé av "Supernatural"-mått hinner kanske unge Wayne växa till sig och börja sy på den där Bat-dräkten i en grotta om några år...Ännu en trött snutserie?


Jag avslutar med den tråkigaste punkten, och ett frågetecken - jag hoppas nämligen att serien utvecklas till något annat än ett "CSI: Gotham". Men av pilotavsnittet att döma så står den oförstörde rookiepolisen James Gordon i centrum, och han studsar mest som en flipperkula mellan misstänkta. Här finns inte en antydan till humor, spänning eller originalitet. Den typen av serier finns det redan en uppsjö av, och jag är personligen trött på dem alla.

Nä, "Gotham" funkade inte på undertecknad, så du gör bäst i att hålla förväntningarna på en lagom nivå. Om jag ska titta vidare på serien så krävs gott om positivt snack när den väl dragit igång. Förhoppningsvis har seriens skapare ännu några ess i rockärmen, det har ju bland annat ryktats om att Jokern är på ingång...

"Gotham" får USA-premiär den 22 september på Fox, och visas sedan på svenska C More och Filmnet från den 25 september. 

Uppdatering: Från och med 6 januari 2015 visas "Gotham" även i TV4.

Ser ni fram emot att spendera mer tid i Gotham? Kommentera nedan.
| 17 september 2014 17:00 |