SPONSRAT

Skribent

MovieZine

21 mars 2017 | 18:00

5 rymdfilmer som skulle bli grymma tv-spel

Vi har valt ut 5 klassiska rymdfilmer som gärna får göras om till tv-spelsformat. Listan presenteras i samarbete med "Mass Effect: Andromeda".
Spel baserade på filmer har inte direkt en historia av att bli särskilt lyckade. Oftast jobbas de fram under enorm tidspress för att matcha släppet av filmen det är baserat på. Detta resulterar nästan uteslutande i en halvfärdig produkt som inte kan fånga känslan i dess grundmaterial.

Men ibland händer det att filmer konverteras bra till tv-spel! Speciellt om spelen bygger vidare på den värld som presenterats i filmen, utan att nödvändigtvis vara bunden till dess handling eller huvudkaraktärer.

I samarbete med EA och kommande "Mass Effect: Andromeda" har vi valt ut 5 filmer som borde kunna bli klockrena tv-spel:

1. Edge of Tomorrow
Bara upplägget till “Edge of Tomorrow” fångar ens uppmärksamhet. “Måndag hela veckan” fast under en pågående utomjordisk invasion. Ett spel som bygger vidare på detta, fast med en annan huvudkaraktär och lite annorlunda loop. Vad jag föreslår är ett till början väldigt svårt spel, som endast har en riktning spelaren kan ta sig till utan att snabbt dö - och varje gång en dör börjar du om på en satt startpunkt. 

Genom att besegra bossar i olika områden blir karaktären starkare och kan nu ta sig till ytterligare områden, även ifall hen skulle dö. Till slut kan en bli så pass kapabel att en kan besegra en slutboss som då avslutar loopen.

2. Mars Attacks
“Mars Attacks” kan ha de dumfulaste utomjordingarna någonsin, och därför älskar jag dem! I ett spel baserat på denna filmen vill jag kunna ta rollen som marsianerna, och koordinera attacken på jorden. Ett form av strategispel där en får utmanövrera de inte ont anande människorna, utföra experiment på dem och göra allt i din makt för att undvika låten “Indian Love Call”.

3. District 9
Det finns en speciell plats i mitt hjärta för “Disctrict 9”. Den Apartheid-skildrande filmen där strandade utomjordingar lever i ghetton under vidriga förhållanden. Jag kan tänka mig “District 9” i stil med spelet “This War of Mine”, en indieklassiker där du spelar civila som försöker överleva belägringen av Sarajevo under 90-talet. 

Jag skulle alltså vilja se ett spel där vi som utomjordingarna “Prawns” smyger runt och försöker komma över mat, medicin och förnödenheter - utan att bli upptäckt eller dödad av privata militärgrupper när en måste smyga utanför sitt distrikt. Dessutom kanske en ska försöka samla på sig utrustning för att bygga klart sitt rymdskepp och till slut kunna ta sig hem!

4. The Martian
Ridey Scotts “The Martian” från 2015 följer astronauten Mark Watney som blir strandad på Mars och antas vara död. När det visar sig att detta inte stämmer måste han hålla sig vid liv i över 500 dagar på en planet utan syre eller särskilt mycket mat.

Jag tror att detta skulle kunna vara den perfekta settingen för ett överlevnadsspel, en genre som verkligen exploderat de senaste åren. Genom att odla potatis, laga utrustning som går sönder och vara i kontakt med jorden för nyttig information skall en alltså i min bild av detta spel hålla sig vid liv i runt 500 spel-dagar. Helst av allt skulle jag, i detta spelet, minst en gång vilja höra “Starman” av David Bowie.

5. Starship Troopers
Tekniskt sett så finns det faktiskt redan ett spel baserat på kultfilmen “Starship Troopers”. Men det var inte särskilt bra och jag tror verkligen att ett återbesök till detta universum med en kompetent spelstudio skulle kunna resultera i någonting guld värt. 

Jag vill se ett spel i förstapersonsvy där du får hoppa mellan flera olika roller i invaderingen av insekternas hemplanet Klendathu. Dels att få spela som en marinsoldat i infanteriet där vi ganska så pang på får skjuta fyrbenta insektsutomjordingar. Dels som en pilot under uppdrag där vi får kontrollera ett flygfarkoster. Samt dels som någon i den militära underrättelsetjänsten, där en försöker lista ut svagheter som insekterna verkar ha.

"Mass Effect: Andromeda" släpps torsdagen 23 marsOm bara några dagar är det äntligen för "Mass Effect: Andromeda". Uppföljaren på en av förra generationens kanske mest inflytelserika spelserier! I det här spelet följer vi med syskonen Ryder till galaxen Andromeda där vi kan vänta oss intriger, äventyr och romanser. "Mass Effect: Andromeda" släpps 23 mars till PC, Xbox One och PS4.

Vilka rymd- och sci-fi-filmer skulle ni vilja se som tv-spel? Kommentera nedan.
| 21 mars 2017 18:00 |