Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

26 augusti 2016 | 15:00

5 kända skådisar som blivit bortklippta ur storfilmer

Tänk att ha spelat in en hel film, för att sedan aldrig få se resultatet. Trist!
För en skådespelare finns inga garantier för att hans eller hennes insats faktiskt kommer synas på vita duken. En regissör kan nämligen hipp som happ bestämma sig för att ta historien i en ny riktning, och då finns det inte så mycket mer att göra som hugad aktör än att acceptera sitt väl tilltagna lönekuvert och gå vidare. Här är 5 exempel på skådespelare som av olika anledningar blivit bortklippta ur stora filmer:

Mickey Rourke - "Den tunna röda linjen"
I en intervju från år 2005 berättade Rourke att hans insats i Terrence Malicks "Den tunna röda linjen" var något av det bästa han någonsin gjort. Fatta då hans besvikelse när inte en endaste liten sekund av den fanns med i den färdiga filmen.

- Det var bara politik som gjorde att jag klipptes bort ur filmen. Det faktumet gjorde mig väldigt upprörd. Jag hade just gått igenom en tuff period och Terry visste om det så han inkorporerade det i karaktären. Det funkade verkligen. Men bara på grund av hur kylig relationen mellan mig och filmindustrin var, så klipptes mina scener bort.

Rourke behöver dock inte känna sig ensam. Malick är vida känd för sin vana att klippa bort skådisar ur filmer, då han "hittar filmen" under klippningsprocessen.

Tobey Maguire - "Life of Pi"
Tobey Maguire hade landat en av huvudrollerna i Ang Lees episka "Life of Pi", och dessutom spelat in stora delar av sina scener i filmen när han plötsligt fick veta att han var för känd för rollen. Lee ville nämligen ha ett mindre namn i rollen som den intervjuande mannen.

Han förklarade sitt beslut så här:

- För att vara konsekvent med de andra valen av skådespelare för filmen så har jag beslutat att köra på med en helt internationell ensemble. Jag beundrar Tobey väldigt mycket och ser fram emot att arbeta med honom igen i framtiden.

Maguire själv verkar också ha tagit det hela med ro:

- Jag stödjer fullt ut Angs beslut att gå i en annan riktning med den här rollen i "Life of Pi". Han visade mig mycket av filmen, och det jag fick se var så fullkomligt vackert. 

Det slutade med att Rafe Spall tog över rollen.

Shailene Woodley - "The Amazing Spider-Man 2"
Shailene Woodley slog igenom med dunder och brak år 2014 då hon spelade huvudrollerna i både "The Fault in Our Stars" och "Divergent", men hon hade även en annan roll i en riktig storfilm som kom ut samma år, som dessvärre (eller dessbättre?) helt klipptes bort. Nämligen rollen som klassiska Mary Jane Watson i Marc Webbs "The Amazing Spider-Man 2". 

Webb förklarade i en intervju varför han känt sig tvungen att klippa bort det unga stjärnskottet:

- Relationen mellan Peter och Gwen är så helig och så stark att det inte kändes rätt (att ha med Woodley i filmen). Och det suger för Shailene är en så jävla bra skådespelerska och så cool och så magisk, men det handlade bara om att vara trogen den här romansen som jag tyckte var helig.

Woodley berättade senare hur hon reagerade med panik när hon fick beskedet att inga av hennes inspelade scener skulle finnas med i filmen:

- Under ett par timmar där så tänkte jag bara: "Herregud, var jag så förfärlig i rollen? Varför klippte de bort mig? Vad kommer folk att tro?". Men när jag vaknade nästa morgon så kände jag bara: "Okej, det är helt logiskt". Jag är en ganska spirituell person så jag kan ofta känna mig trygg i att saker händer av anledning, även om mitt ego kanske inte alltid gillar det. 

Sienna Miller - "Black Mass"
Miller hade spelat rollen som Whitey Bulgers flickvän Catherine Greig i "Black Mass" under inspelningarna, men i den färdiga filmen var karaktären helt bortklippt. Regissören Scott Cooper hade under klippningsprocessen istället bestämt sig för att fokusera mer på Bulgers liv innan han någonsin träffade Millers karaktär, och kommenterade det hela med att det handlade om ett beslut för att förbättra filmens narrativ.

Eric Stoltz - "Tillbaka till framtiden"
Ett av de mest kända exemplen på bortklippta skådisar kommer i form av Eric Stoltz. Eric vem? Jo, Stoltz spelade faktiskt Marty McFly i "Tillbaka till framtiden", innan Robert Zemeckis insåg att han helt enkelt inte besatt tillräckligt mycket charm och komisk talang för rollen. Ouch.

En annan udda omständighet var att när Zemeckis väl fått tillåtelse av studion att avskeda Stoltz, var han av olika anledningar ändå tvungen att fortsätta filma skådespelaren (som då såklart var omedveten om att han snart skulle få sparken) under en tid. 

Stoltz hade enligt många vittnesmål betett sig ganska knepigt under inspelningarna fram till dess, och många hade tröttnat på hans "svåra" personlighet. Zemeckis tog till sist ton under ett möte med inspelningsteamet för att meddela "både bra och dåliga nyheter". "Vi kommer behöva spela in större delen av filmen en gång till därför att vi har ändrat vår rollbesättning, och vi har numera en ny Marty: Michael J. Fox". Efter några sekunders tystnad ropade någon ur folksamlingen: "Det där var definitivt inte de dåliga nyheterna!".

Har du några andra exempel på bortklippta skådisar? Kommentera gärna nedan.
| 26 augusti 2016 15:00 |