Film

Skribent

MovieZine

16 november 2018 | 06:00

5 heta tips inför sista helgen på Stockholms filmfestival

Sista chansen att fånga några av årets bästa filmer! MovieZines recensenter guidar dig till guldkornen.
Stockholms filmfestival drar sig mot sitt slut för i år. Men innan det är dags att rulla ihop den röda mattan och släcka projektorn, har den filmälskande publiken en sista fullspäckad helg att se fram emot. MovieZine tipsar dig om några sevärda titlar som du fortfarande hinner fånga under de tre kommande dagarna.
 
 
Natalie Portman spelar rollen som Celeste, en popstjärna vars liv och karriär kantats av tragiska händelser. Det är en mörkare och mer cynisk skildring av musikbranschen och den amerikanska drömmen än exempelvis ”A Star is Born”, som höjs av ett fantastiskt soundtrack av Sia. Visas fredag 18:30 med regissören Brady Corbet närvarande, lördag 18:00 och söndag 18:30. Samtliga visningar på Skandia.
 
 
A Kid Like Jake

Fyraårige Jake tycker om att klä ut sig i prinsesskläder med sina tjejkompisar, och föredrar ”Askungen” framför ”G.I. Joe”. Det här är ett mycket fint och tänkvärt familjedrama med Claire Danes i huvudrollen som mamman till ett transgender-barn. Visas fredag 17:00 (Sture 1) och söndag 15:00 (Zita 1)
 
 
Burning

Klasskillnader och djup besatthet står i centrum i Lee Chang-dongs täta ”Burning”. Ett av årets mästerverk som både är omskakande och fascinerande, har fått full pott av MovieZine efter premiären i Cannes. Lee jobbar som vanligt med långa tagningar, en 10 minuter lång dans vid en solnedgång är något av det närmaste bildpoesi man kan komma. Fredagens visning på Zita 1 är slutsåld, men sista chansen kommer på lördag 19:15 (Filmhuset Victor).
 
 
The Favourite

Den grekiske regissören Yorgos Lanthimos är tillbaka med ett storslaget, skruvat och sanslöst underhållande kostymdrama med fokus på tre kvinnor och deras inbördes rivaliteter. Festivalens avslutningsfilm är vacker och ut i fingertopparna välspelad, med Oscarsdoftande prestationer från Emma Stone, Olivia Colman och Rachel Weisz. Visas lördag 21:00 samt söndag 16:15 och 20:45. Alla visningar är på Skandia.
 
 
Vinnarfilmen

22 filmer tävlar om Bronshästen, filmvärldens tyngsta pris (bokstavligt talat). Bland regissörerna finns bland andra Paul Dano med ”Wildfire”, Anna Odell med ”X&Y” och debutanten Lucas Dhont med festivalsnackisen ”Girl”. Ikväll koras årets vinnarfilmer, och den vinnande filmen visas på nytt på söndag 21:15 (Sture 1).
| 16 november 2018 06:00 |