A Kid Like Jake 2018

Drama Familj
USA
92 MIN
Engelska
A Kid Like Jake poster

Synopsis

Det gifta paret Alex och Greg försöker hitta sina roller som föräldrar med den unga sonen som föredrar Askungen före G.I. Joe. En klyfta växer mellan dem, som tvingar dem att konfrontera sin egen oro vad som egentligen är bäst för deras barn.
Ditt betyg
2.0 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Annika Andersson

30 januari 2018 | 17:00

Mycket fint drama om familj med transgenderbarn

Daniel Pearles off-Broadwaypjäs har blivit film, och utgår från en mindre utforskad aspekt av att tillhöra en familj med ett transgenderbarn – nämligen mammans perspektiv. Ett mycket fint familjedrama med Claire Danes, Jim Parsons, Octavia Spencer, och Priyanka Chopra.
"A Kid Like Jake" handlar alltså inte så mycket om titelinnehavaren, utan fokuserar istället på hans föräldrar, i synnerhet mamman Alex Wheeler (fint porträtterad av Claire Danes). Fyraårige Jake (Leo James Davis) är både intelligent och kreativ, men stipendier till New Yorks privatskolor är svåra att få, så förskolans rådgivare och mammans goda vän Judy (Octavia Spencer) har en idé.

Jake tycker nämligen om att klä ut sig i prinsesskläder med sina tjejkompisar, och hemma tittar han på ”Askungen” och ”Den Lilla Sjöjungfrun”. Judy tycker det skulle vara ett smart drag att nämna detta, eftersom skolorna gärna vill visa upp bredd (eller vara ”gender-expansiva”, som hon kallar det). Men Alex blir både upprörd och illa till mods.

Hon vill inte gärna sätta en etikett på sin lilla son, utan att veta säkert om det är på riktigt eller bara en fas i hans utveckling? Men utan att sätta ord på det förstår vi att hon inte känner sig helt bekväm med att han identifierar sig som tjej heller. Hon slår bakut när bästa väninnan Amals (Priyanka Chopra) småprat råkar nudda vid detta under en middag, och blir arg på sin man Greg (Jim Parsons) som hon inte tycker står upp för henne.

Överhuvudtaget sägs inte mycket rent ut i filmen, utan vi får läsa av Danes uttrycksfulla ansikte för att försöka förstå Alex motstridiga känslor. För även om man tänker rätt och är inkluderande och förstående inför andras olikheter, är det en helt annan sak att konfronteras med egna djupt liggande fördomar när det gäller ens egen familj, fördomar så begravda i det undermedvetna att man kanske inte ens är helt medveten om dem själv tills man sätts i en situation där man tvingas konfrontera dem. Ironiskt nog är hennes man psykolog och borde kunna kliva in med lite hjälp, men han ogillar konfrontationer. Som det heter; ”skomakarens barn...”

Danes gör en fantastiskt stark rollprestation som Alex, och det är även positivt överraskande att se Parsons göra så fint ifrån sig i en dramatiskt roll, eftersom han är såpass förknippad med Sheldon i TV-serien ”The Big Bang Theory”. Mormodern Catherine (Ann Dowd) måste också nämnas, då hon kliver in och bjuder på många skratt med sina oförstående fördomar och kritik. ”What's a flag?” undrar hon, när Jake blivit retad på sin födelsedagsfest av en unge som fått öknamnen om bakfoten.

Jag tycker mycket om "A Kid Like Jake", som trots sitt lugna berättartempo och enkla handlingsmönster håller mig fängslad fram till det känslosamma slutet. Filmen ger dessutom en hel del att fundera över, och jag lämnar salongen med ett citat ringandes i huvudet, som jag tror kom ifrån den kloka Judy; ”It's never gonna be easy to see people, especially the ones we love”.
| 30 januari 2018 17:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera A Kid Like Jake
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu