Serie

Skribent

MovieZine

9 april 2022 | 13:00

Mina 5 förhoppningar på ”Sagan om Ringen: Maktens ringar”

När Amazon väljer att vandra i Tolkiens stora skor så tar de på sig ett oerhört ansvar. Tolkiens episka arv kan jämföras lite med Ringen själv – i fel händer kan det sluta riktigt illa, men i rätt så kan det skrivas historia.
Den jämförelsen var dramatisk. Men i ärlighetens namn, helt befogad. Mycket står på spel när vi återigen beger oss till Midgård i början på september.
 
Jag, precis som många andra fans försöker helhjärtat att tygla förhoppningarna för att undvika en eventuell besvikelse. Men det går i vanlig ordning inte särskilt bra – när jag hör Midgård och 462 miljoner dollar i samma mening så vrids förväntningarna upp till max och fantasin tar vid. Här kommer därför fem förhoppningar jag har på ”Sagan om Ringen: Maktens ringar”, eller ”The Rings of Power”. 
 
Jag hoppas…
 

1. Att vi får se Sauron i sin prime 

 
 
När vi möter Sauron i "Sagan om ringen" så är hans storhetstid redan passé. Vi finner honom fängslad i ett eldomslutet öga på toppen av ett torn i Mordor, och trots det så lyckas han hota en hel värld. Det väcker frågan hur mäktig och skräckinjagande Sauron var under sin prime.
 
Som tur är finner vi svaret på den frågan i ”The Rings of Power”. Det vore omöjligt att berätta ringarnas historia utan Sauron. Så hans närvaro behöver vi inte grubbla över. Hur den kommer till uttryck tåls dock att funderas över. Jag förväntar mig många hårresande scener när vi till hösten får se ondskan själv i nattsvart rustning vandra runt i Midgård.
 

2. Att Howard Shore skapar magi på nytt 

 
 
Den hittills bästa nyheten från serien är att Howard Shore kommer stå för musiken. Shores musikarbete i "Sagan om Ringen"-trilogin håller jag oerhört högt, näst intill heligt; han lyckades förtrolla den käraste av fantasivärldar med sin musik på ett strålande sätt. Musiken blev synonym med Midgård. Det är helt omöjligt att tänka sig Fylke låta på något annat sätt än Shores klassiska flöjtmelodi. 
 
Men frågan är, kan Shore lyckas med samma magi igen? Förmodligen inte. Men når han bara halvvägs så skattar jag mig lycklig. Själv hade jag inte klagat på om man valde att remixa några av de gamla tracksen, men det lär inte hända. Sällan är musiken något av det som hajpar mig mest för en kommande serie. 
 

3. Att man är lojal mot Tolkien

 
Morfydd Clark i rollen som Galadriel.
 
”The Rings of Power” utspelar sig som bekant under den andra eran och därför kommer det naturligen att sprudla med nya karaktärer, allianser och konflikter. Detta är spännande. Men också oroande eftersom detta är den minst dokumenterade eran. "Silmarillion" beskriver uttömmande den första eran och "Sagan om ringen" utspelar sig under den tredje, men Tolkien sa aldrig särskilt mycket om den andra. Detta innebär en stor kreativ frihet för skaparna.
 
En frihet som jag fruktar kan leda till galenskaper. Kommer ni ihåg när Peter Jackson bestämde sig för att slänga in enorma maskar i den tredje Hobbit-filmen? Jag gör tyvärr det. Det var onaturligt, konstigt och billigt, och ingenstans i Tolkiens mytologi finner vi understöd för detta (förutom en liten replik där Bilbo nämner maskarna). Det är den typen av taget-ur-intet-dumheter jag fruktar.
 
Jag hoppas innerligt att man inte introducerar en massa varelser och föremål bara för att de är häftiga. Det är A och O att de är förenliga med Tolkiens värld och dess lagar. För annars berättar vi en annan historia. 
 

4. Att den första eran finns med i periferin 

 
Svenska tv-regissören Charlotte Brändström på plats i Nya Zeeland.
 
Det första avsnittet heter ”Shadow of the Past” och vi vet att serien utspelar sig någonstans i början på den andra tidsåldern. Det känns därför rimligt att händelser och karaktärer från den första eran – ”The Elder Days” – får komma på besök, i alla fall i de första avsnitten.
 
Detta hade varit oerhört häftigt, inte bara för att den första eran är rik på spännande material, men också för att en sådan överlapp hade försett oss med viktig kontext. Tolkiens värld är så djup och bred att det vore ren skam att inte kapitalisera på det. Slutligen, attans så ballt det vore att få se Morgoth på skärmen; guden som födde all ondska. 
 

5. Att vi bjuds på episka krigsscener 

 
 
"Sagan om ringens" storslagna krigsscener var banbrytande för filmskaparkonsten; de krävde en helt ny teknik för att skapa, försåg varje film i trilogin med en Oscar för bästa specialeffekter och cementerade Tolkiens berättelse även i filmhistorien.
 
Jag hoppas denna episka aspekt överförs till ”The Rings of Power”. Extra spännande vore det med den typen av storskaliga krig under just den andra eran då det är en tid där alver, dvärgar och människor besitter likgiltig makt. Om den första tidsåldern var alvernas och den tredje människans, så är den andra allas – och detta vill jag uppleva i episkt format.
 
Man kan tycka att Amazons mastadontbudget borde avsatt en rimlig peng för att kunna göra just detta. Jag håller tummarna. 
 
 
Jacob Wahlqvist
| 9 april 2022 13:00 |