Film

Skribent

MovieZine

25 augusti 2014 | 11:00

5 filmer att se innan du går och röstar

Är valdebatterna inte din grej? Se istället de här filmerna som får dig att inse vikten av att rösta rätt i år.
Det är svårt att undgå att det är supervalår. Dag ut och dag in matas vi med procentsiffror och valfläsk. Är du lite trött på enformiga partiledardebatter, som du inte blir klokare av? Börjar du tänka att det kanske ändå inte spelar någon roll vem du röstar på? Oroa dig inte, det finns som vanligt filmer du på ett eller annat sätt kan inspireras av.

Idiocracy (2006)En ung militär (Luke Wilson) deltar tillsammans med en prostituerad tjej (Maya Rudolph) i militärt experiment, men något går fel och plötsligt vaknar de upp 500 år senare. Världen är sig inte lik. Lagar, moral och intelligensnivå är näst intill bortblåsta. Istället frodas idioti, skräpmat och korruption. Känns det verkligen så avlägset? Mike Judges komedi "Idiocracy" kommer definitivt få dig att inse vikten av att välja rätt i år. Vilka politiker kommer hjälpa och inte stjälpa världen?

Swing Vote (2008)Vi har alla hört argumenten ”det spelar ingen roll vem jag röstar på”, ”min lilla röst har ändå ingen betydelse så jag struntar i det”. "Swing Vote" är en skön dramakomedi á la Hollywood, som får vem som helst att tänka om och inse värdet av den egna rösten. Kevin Costner spelar en något försupen ensamstående pappa, som plötsligt hamnar i allas fokus, när hans röst blir avgörande för hela presidentvalet.

Inequality For All (2013)Det har blivit mer och mer tydligt att klyftorna i Sverige och runt om i världen ökar. I "Inequality For All" får vi veta varför. Även om man varken är mattesnille eller ekonomiskt geni, är det här den film jag tycker att alla borde se innan valet. Rolig, intressant och tankeväckande. En viktig film, oavsett vilken färg man bär på dina politiska kostym. Se den!

Medan vi faller (1995)Få frågor är så viktiga nuförtiden som integration och segregation. "Medan vi faller" handlar om just detta. Vad händer om vissa människor tvingas ut i utkanterna av samhället för att leva med arbetslöshet. Framför allt ställer filmen frågor om hur ungdomar kan drabbas av arbetslöshet, utanförskap och maktlöshet i det egna samhället. Se filmen om du tycker att socialpolitik är avgörande.

Home (2009)Det är antagligen många som redan sett den här storslagna dokumentären om hur vår planet mår. Ibland tycks det uppstå en uppgivenhet över miljöpolitiken, som om det redan är för sent att rädda planeten. Men "Home" är filmen för dig tycker att det där med klimathotet känns lite överdrivet. Hela filmen finns dessutom tillgänglig, lagligt, på Youtube.

Jenny Bång
| 25 augusti 2014 11:00 |