Film

Skribent

Patrik Linderholm

24 november 2015 | 14:00

5 filmer att kolla in efter Hunger Games

Trött på ”Hunger Games”-filmerna eller bara sugen på mer? Vi har samlat några fler dystopiska dödsspel på film att kolla in.
Just nu flockas fansen till biograferna för att se den avslutande delen i den omåttligt populära Hunger Games-serien. Men vad ska vi ta oss till efteråt nu när filmsagan tagit slut? Ja, förvisso har vi en uppsjö av andra ungdomsromanadaptioner som ”Divergent”-serien eller ”The Maze Runner”-filmerna – men en kanske vill ha något som riktar sig åt en lite annan publik? Vi har samlat fem filmer på Hungerspels-temat att kolla in.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Battle Royale


När Hunger Games-franschisen först såg dagens ljus var det nog många som tänkte; ”Vad är detta? En amerikansk ripoff av ”Battle Royale” riktad mot kåta tonåringar?”. Ett naturligt resonemang då denna japanska kultklassiker ligger många varmt om hjärtat. Och visst finns det likheter mellan Kinji Fukasakus film och Susanne Collins berättelser om Katniss Everdeen. I ett framtida Japan tillfångatas en skolklass med ungdomar för att sättas på en öde ö och kämpa mot varandra för att överleva. Tyckte man att ”Hunger Games” var för blygsam till att visa våld, blod och ond bråd död bör man rikta blicken hit.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

The Running Man


Tycker man istället att det var lite Arnold Schwarzenegger som fattades ”Hunger Games”-serien så bör man kolla in denna 80-talsklassiker baserad på en historia av ingen mindre än Stephen King. År 2017 är USA en totalitär polisstat där televisionen är mäktigare än någonsin och det populäraste programmet är ”The Running Man”. Felaktigt anklagad skickas polisen Ben Richards (Schwarzenegger) in i denna katt-och-råtta-lek där det gäller att överleva denna blandning av gladiatorspel och japanska gameshows.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Flykten från framtiden


Länge har det spekulerats om en upphottning av denna science fiction-klassiker från 1976 – bland annat av duon Nicolas Winding Refn och Ryan Gosling för några år sedan. Men så sent som förra veckan gick Warner Bros. ut med att de vill att en remake av ”Flykten från framtiden” ska bli starten på just ”en ny Hunger Games”. Filmen – som i original heter ”Logan's Run” – utspelar sig i en framtid där alla som når 30-årsåldern dödas för att undvika överbefolkning, något som inte faller 26-årige Logan i smaken som bestämmer sig för att hitta den mytomspunna ”Fristaden”. ”Flykten från framtiden” må inte vara den vassaste framtidsdystopin som filmatiserats, men med tanke på den inte särskilt sinade efterfrågan för dystopisk spänning finns det nog potential för en ny version.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Death Race 2000


I ett återigen totalitärt USA - här i det spännande framtidsåret 2000 - pågår nationalsporten Death Race där brutala förare vansinneskör genom landet och får poäng genom att köra över och döda invånare. Veteranen Frankenstein (David Carradine) utmanas bland annat av nykomlingen Machine Gun Joe (Sylvester Stallone) i detta dödsföraktade race som en måste medge är en av de mer absurda formerna att hålla nere befolkningsantalet. Fick sig en nytolkning 2008 av Paul W.S. Anderson med Jason Statham i huvudrollen, men både den och dess två direkt-till-dvd-uppföljare kan man med all säkerhet skippa.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Gladiatorerna


Nej, vi pratar inte om det populära tävlingsprogrammet på TV4 – men det här är faktiskt en svensk produktion. Den Oscarsvinnande dokumentärregissören Peter Watkins gjorde 1969 detta internationella hopkok till dystopiberättelse. "Gladiatorerna" utspelar sig i början av 70-talet där stormakterna beslutat att förhindra ett tredje världskrig mellan öst och väst genom instiftandet av ett "internationellt fredsspel" - ett fältslag i miniatyr som utkämpas mellan två lag soldater och sänds i TV över hela världen. En synnerligen udda "svensk" film och rejält före sin tid.

Har du tips på fler filmer att se om man inte kan få nog av dystopiska hungerspel? Kommentera nedan!
| 24 november 2015 14:00 |