Serie

Skribent

Patrik Jonsson

24 november 2017 | 18:00

5 av vinterns hetaste tv-premiärer

Snart har 2017 gått och blivit historia, tänka sig. Med detta sagt knackar vintern ganska våldsamt på dörren och med sig har den faktiskt några riktigt intressanta seriepremiärer.
Snart är det dags att lämna ett mycket starkt tv-år bakom oss, för man kan faktiskt inte säga så mycket annat om smått fantastiska 2017, vilket härligt tv-serieår! Den kommande vintern har en hel del att leva upp till, men det ser på förhand mycket lovande ut. Nedan har jag valt ut några högst intressanta seriepremiärer framöver!
 

Waco (Paramount Network)

 
Den verklighetsbaserade thrillerserien "Waco" är producerad av Paramount Network (före detta Spike TV). En miniserie på sex avsnitt som främst kretsar kring sektledaren David Koresch (Taylor Kitsch) och hans följeslagare. Vi kommer bland annat kastas tillbaka till 1993 då Koresch och hans rörelse, under två intensiva månader, låg under belägring av FBI utanför Waco, Texas.

För det första måste jag säga att Taylor Kitsch ("True Detective" & "Friday Night Lights") ser ut att vara gjuten för rollen; han är ju skrämmande lik galningen David Koresch, huga. Sedan har vi det här med verklighetsbaserade serier, det är någonting speciellt med dessa.
 
Förutom Kitsch i huvudrollen hittar vi även talanger som Michael Shannon, Julia Garner, Rory Culkin och John Leguizamo. Serien är till stora delar skapad och regisserad av John Erick Dowdle ("No Escape"). Amerikansk premiär för "Waco" är det redan torsdagen den 18:e januari.
 
 

Trust (FX)

 
"Trust" är  ännu en verklighetsbaserad true crime- tillika antologiserie. Denna ska skildra kidnappningen av den 16-årige oljemagnat-arvingen John Paul Getty III.

Den 10:e juli 1973 kidnappades den 16-årige John Paul Getty i Rom. Ett hotbrev där förövarna krävde 17 miljoner dollar mottogs strax efteråt, många av familjemedlemmarna trodde dock att det hela bara var på skoj då den unge Getty många gånger skämtat om att "kidnappa sig själv". Detta var dock inget skämt, fler hotbrev följde, Getty Sr. vägrade att betala och till slut dök ett brev med en hårlock och ett öra upp.

Vad vi kan räkna med är en smått bisarr resa som visar på vad pengar kan göra med folk. Det handlar givetvis om girighet, men kanske främst om oförmögenheten att kunna lita på människor, inte ens på sin egen släkt. John Paul Getty III var för övrigt pappa till skådespelaren Balthazar Getty. Apropå skådespelare är rollistan rätt imponerande: Hilary Swank, Brendan Fraser och Donald Sutherland bara för att nämna några. För regin står ingen mindre än Danny Boyle!
 
Den kommande filmen "All the Money in the World" kretsar om exakt samma fall.
 
 

Mosaic (HBO)

 
Steven Soderberghs nya och minst sagt experimentella miniserie "Mosaic" kan visserligen sluta upp hur som helst. Så är det väl alltid med nya koncept och satsningar. Ända sedan i november har man, åtminstone i USA, kunnat ta del av seriens många olika karaktärers tankar via en app. Där finns hela sju timmar material att ta del av, faktiskt i stort sett allt material som sedan kommer att bilda själva serien.

Poängen med detta ska vara att man som tittare sedan ska jämföra sin mer personliga app-upplevelse och uppfattning med det linjära och mer klassiska upplägget som sedan kommer att rulla på tv i sex veckor. Det är alltså inget måste att använda sig av appen, den finns dock där för alla de som vill ha en lite annorlunda upplevelse.

"Mosaic" handlar om ett mordmysterium, ett slags "whodunnit" kort och gott. Mordoffret spelas av Sharon Stone och i övriga roller hittar vi bland andra Beau Bridges, Garrett Hedlund och Jeremy Bobb. Detta kan som sagt gå hur som helst, men att den är högintressant är väl inget man direkt kan sticka under stolen. Vi hoppas på det bästa!

"Mosaic" får premiär den 22 januari på HBO Nordic och här har ni en trailer:
 
 

The Alienist (TNT)

 
"The Alienist" är en psykologisk thrillerserie som baseras på boken med samma titel av Caleb Carr. Året är 1896 och vi befinner oss i New York. Här drar plötsligt en mordvåg av brutala mord in där offren är unga prostituerade pojkar. Den nyligen höguppsatte polisen Teddy Roosevelt (Brian Geraghty) blir mer eller mindre lamslagen och väljer kalla in kriminalpsykologen Dr. Laszlo Kreizler (Daniel Bruhl) samt tidningsillustratören John Moore (Luke Evans) i hopp om att få bukt på de fruktansvärda händelserna.

En serie som egentligen skulle haft premiär i höstas, min pepp har dock knappast svalnat, varför? Förutom att jag är en sucker för psykologiska thrillers säger jag bara Cary Fukunaga! ("True Detective"). "The Alienist" fullständigt pyr av Fukunaga då han inte endast har skapat den, han har även skrivit och producerat. För regin står dessutom Jakob Verbruggen som tidigare regisserat eminenta "The Fall" och James Hawes som arbetat med både "Penny Dreadful" samt "Mad Dogs". Lägg på detta till en mycket gemytlig rollista som förutom Evans och Bruhl består av Ted Levine, Dakota Fanning och Robert Wisdom.
 
Pepp? Absolut. "The Alienist" har premiär den 22:a januari på TNT.
 
 

Counterpart (Starz)

 
Här har vi en sci-fi-thriller som åtminstone på pappret verkar högintressant. J.K. Simmons spelar Howard Silk, en till synes rätt obetydlig och osynlig kugge i FN:s stora maskineri. Han fylls dock av vrede och ånger då han upptäcker själva agenturen han jobbar för vilar på en stor hemlighet; en slags portal till en parallell verklighet.
 
Genom Howard och hans andra jag på den andra sidan, Howards motpart (counterpart), kommer serien att ta sig an teman som idealism, meningen med livet, förlorad kärlek och sådana där "tänk om" och "tänk om inte".

Detta låter som sagt mycket intressant, jag gillar sådana här spekulerande, för att inte säga filosoferande, produktioner. Och J.K. Simmons? Ja, honom fullkomligt älskar jag. Då det gäller tv-serier och Simmons brukar det alltid bli bra, här tänker jag inte minst på "Oz". Nu var det dock ett tag sedan han sågs på tv ("The Closer") så därför ska det bli extra härligt att få återse honom i en ledande roll i en tv-serie.
 
Förutom Simmons hittas bland annat Olivia Williams och Stephen Rea i rollistan."Counterpart" har premiär den 21 januari på amerikanska Starz.
 
 
Där har ni dem, jag hoppas de kommer att falla i smaken då väl snön och minusgraderna verkligen tar över vardagen!
 
Vilken serie ser ni mest fram emot i vinter? Kommentera nedan.
| 24 november 2017 18:00 |