Serie

Skribent

Alexander Kardelo

28 september 2014 | 20:30

27 knäppa fakta om "The Simpsons"

Ay caramba! 25 år har gått sedan "The Simpsons" gjorde entré i våra vardagsrum. Nu börjar säsong 26 sändas, det firar vi med att lista 27 saker du kanske inte visste om den ikoniska serien och dess älskade gula familj.
1. "The Simpsons" föddes som korta sketcher i The Tracey Ullman show. Den första sändes i april 1987. Två år senare fick de utveckla en TV-serie, som debuterade med en julspecial 17 december 1989. Karaktärerna både lät och såg annorlunda ut de första åren: 


2. Seriens skapare Matt Groening döpte familjen efter sina egna föräldrar och syskon. Hans far heter till exempel Homer Philip Groening. Men Bart fick sitt namn av ordet "brat".

3. I USA finns ett 40-tal städer döpta till Springfield. I vilken delstat familjen Simpsons hemort egentligen ligger har varit ett stående skämt genom serien. Först 2012 avslöjade Matt Groening att han uppkallade staden efter Springfield i Oregon. Några av kvarteren har namn som Junkieville, Bumtown, Gay Neighborhood, Ethnictown och Sprooklyn.

4. Flera av efternamnen på seriens karaktärer är hämtade från gator i Portland, Oregon, där Matt Groening växte upp. Där hittas till exempel Quimby Street, Flanders Street och Lovejoy Street. Montgomery Burns fick sitt namn från Burnside Street.5. Signaturmelodin, som hängt med från början, skrevs av Danny Elfman på bara tre dagar. Elfman tog jobbet trots att Matt Groening - rockkritiker i sina unga år - en gång hade gett Elfmans band Oingo Boingo en usel recension.

6. Bart spelas egentligen av en 56-årig kvinna. Nancy Cartwright provfilmade först för rollen som Lisa, men bad om att göra Bart som hon tyckte var roligare. "Whoa, 10 år, lågpresterande och stolt över det? Yeah, man - det var rollen för mig!", har hon senare sagt. 

7. Hank Azaria (Moe, Carl, Chief Wiggum m.fl.) är den av de fasta röstskådisarna med störst chans att kännas igen. Vi har sett honom i filmer som "Pretty Woman", "Godzilla" och "Smurfarna".

Large simpsons

8. Varje avsnitt tar mellan 6-8 månader att skapa, det mesta av jobbet sköter 120 animatörer i Sydkorea. Först spelas rösterna in i USA, där avsnitten senare också klipps.

9. Karaktärernas gula färg? Ingen slump. Matt Groening ville att man genast skulle känna igen "The Simpsons" när man zappade bland kanalerna. Bonusinfo: alla karaktärer har fyra fingrar, utom Gud och Jesus som har fem. 

10. En miss i animeringen gjorde Smithers svart i hans första avsnitt. När misstaget var gjort var planen först att låta det vara, men man insåg att det kunde bli kontroversiellt med en svart karaktär som tjänare åt Mr. Burns. Då blev han åter vit (eller gul), så som det alltid var tänkt.

Large smithers

11. Dan Castellanetas "D'oh!" (som i manus bara står som "irriterad grymtning") har utsetts till TV:s sjätte bästa catch-phrase. Sedan 2001 finns det också med i Oxford English Dictionary.

12. Mellan 1998 och 2008 har "The Simpsons" röstskådespelare lyckats höja sina löner från 30.000 dollar till 400.000 dollar per avsnitt! Det borde ge Yeardley Smith mest kosing per arbetstimme. Hon gör bara rösten till Lisa, medan alla andra spelar flera av Springfields invånare.

13. Såhär såg det ut i Halloween-avsnittet från 2003, då professor Frink åker till Stockholm för att ta emot Nobelpriset. (Det går förresten sådär, när hans fars återupplivade lik går bärsärkagång.)

Large stockholm

14. En annan koppling till Sverige: i Simpsons serietidning fanns det år 2001 en historia där Smithers misstogs för att vara den ende arvingen till Sveriges konung.

15. År 1996 var Lisa Simpson bland de första TV-karaktärer som valde att bli vegetarian. Paul McCartney gick med på att gästspela i "The Simpsons" på ett villkor: att Lisa skulle förbli vegetarian så länge serien pågick.

16. Visste du att det döljer sig en hel film i serien? När man sätter ihop alla filmscener med hjälten McBain, bildar de denna actionrulle med en komplett story:


17. I Sverige började "Simpsons" att sändas i TV3 hösten 1990. I ett försök att höja tittarsiffrorna försökte man år 1993 att lansera om programmet med barn som målgrupp, till råga på allt svenskdubbat! Homer spelades av Per Sandborgh (som också gjort Gammelsmurfen och Top Cat). Rösten till Marge gjordes av Lena Ericson (som dessutom hörs i "Toy Story"). Men tittarna protesterade så dubbningen varade bara i några få avsnitt.

18. Den som tittar på riktigt gamla repriser av "The Simpsons" på svensk TV kan till exempel få se Alexander Schulmans namn i eftertexterna. Jo, den Alex Schulman har jobbat med att texta serien. En gång bjöd han på översättningsgrodan "jag har ett ID-kort!" när repliken löd "I have an idea!"

19. Det finns en klausul i kontraktet som säger att FOX inte får lägga sig i innehållet, så att "The Simpsons" ska kunna driva med FOX… vilket de ofta gör.

Large o fox news 570

20. I och med den 25:e säsongen har 552 avsnitt sänts. De är i snitt 22 minuter långa. Den som vill, och prioriterar bort all sömn, skulle kunna ta igen 25 år av "The Simpsons" på bara åtta och en halv dag.

21. "The Simpsons" har sedan länge världsrekordet för den längst sända animerade. Den är också den längsta komediserien, och den TV-serie som haft flest gäststjärnor. 

22. Tilda Swintons frisyr i bröderna Coens "Burn After Reading" har inspirerats av Mrs Krabappel.

Large tilda swinton edna krabbabel

23. Trots 26 säsonger har varken skaparna eller FOX några som helst planer på att lägga ner serien inom överskådlig framtid. TV-kanalen äger sändningsrättigheterna fram till år 2082.

24. I en tid med både "Family Guy" och "South Park" på TV kan väl "The Simpsons" anses vara ganska harmlös underhållning. Men i början av 1990-talet var det andra toner. Då rasade både Bill Cosby och presidentfamiljen över bland annat vilken dålig förebild som unge Bart var för barnen. När Barbara Bush kritiserade serien, skrev Marge Simpson ett svar:

Medium marge simpson barbara bush

25. FOX registrerade domänen simpsonsmovie.com redan 1997. "Simpsons - Filmen" kom först 2007 men den blev riktigt framgångsrik. Vi ska dock inte hoppas på en ny långfilm inom snar framtid. Matt Groening har berättat att det var en jobbig process som tog dubbelt så lång tid som beräknat, hela fyra år.

26. En familj hade chansen att bo i ett riktigt Simpsons-hus, men valde bort den. D'oh! En kopia av familjen Simpsons hus byggdes i Nevada år 1997, och tävlades ut av FOX. Vinnaren valde dessvärre att få ut sitt pris i pengar istället. Huset såldes vidare, utan många av de detaljer som man associerar till serien. 

Large simpsonshouse

27. Om gänget bakom "The Simpsons" hatade kopian "Family Guy", så är stridsyxan nu iallafall begraven. I säsong 13 av "Family Guy" (hlsten 2014) kom familjen Griffin och hälsade på i Springfield i ett crossover-avsnitt. "Family Guys" skapare Seth MacFarlane har alltid varit öppen med hur mycket "The Simpsons" inspirerat honom.

Läs också:

| 28 september 2014 20:30 |