Serie

Skribent

Alexander Kardelo

16 oktober 2013 | 09:01

Visste du detta om "Vänner"?

Vi listar 10 mindre kända fakta om TV-komedin som alla snackade om på 90-talet.

Tro det eller ej, men nästa år blir det 20 år sedan "Vänner" gjorde entré i våra liv. Komediserien om det unga New York-gänget fick hela världen att skratta och följa Ross, Rachels, Phoebes, Monicas, Joeys och Chandlers äventyr.

Nu släpps hela serien på Blu-ray. Det firar vi med att vaska fram tio mindre kända fakta om 90-talets i särklass hetaste komediserie.

1. Året innan starten, alltså 1993, kom Matthew Perry till NBC med idén till en TV-serie som skulle heta "Maxwell's House". Han fick nobben av TV-kanalen. Anledningen? De hade redan en liknande serie på gång... nämligen "Vänner".

2. Först var serien tänkt att fokusera på fyra karaktärer: Monica, Ross, Rachel och Joey, med Monica och Joey som paret i fokus. Phoebe och Chandler var tänkta som biroller.

3. Andra tänkbara titlar för serien var "Six of One", "Friends like Us", "Insomnia Café", "Across the Hall", och vi ska nog vara glada att de inte valde den något svåruttalade "Once Upon a Time in the West Village".

4. Ellen DeGeneres tackade nej till att spela Phoebe. Jon Favreau erbjöds rollen som Chandler. Janeane Garofalo kunde ha blivit Monica. Hank Azaria provfilmade för Joey, men fick nobben. Tea Leoni var förstahandsvalet för Rachel, en roll som också Elizabeth Berkley sökte. Courteney Cox var påtänkt som Rachel, men bad själv om att få spela Monica efter att hon läst manus.

5. The Rembrandts låt "I'll Be There For You" är specialskriven för serien av bandet och seriens producenter, David Crane och Marta Kauffman. Den låg på Billborad-listan som den mest spelade låten i radio i 8 veckor i rad under 1995.

6. "Rachel-frisyren" är lika mycket en förträngd del av 90-talet som modemsurret och Kris Kross bak-och-fram-mode. Jennifer Aniston har senare berättat hur mycket hon avskydde den ikoniska klippningen:

- Det finns vissa saker som jag inte skulle vilja gå igenom igen. Det var inte min bästa look. Hur ska jag säga detta? Det var den fulaste klippning jag någonsin sett. Hur kunde det någonsin spridas?

7. Lika ikonisk är bildramen som hänger runt titthålet på dörren. Från början satt den kring en spegel, som teamet råkade slå sönder.

8. Uppmärksamma tittare har säkert noterat att Monica bor i lägenhet nummer 5 i de första avsnitten, och sedan i nr 20. Lägenhetsnumret ändrades i smyg när man kom på att 5 borde ligga på bottenvåningen.

9. När "Vänner" började sändas var Jennifer Aniston och Matthew Perry så unga som 25 år. Lisa Kudrow var äldst i gänget med sina 31 år. Skulle "Vänner" återförenas idag skulle Phoebe med andra ord vara 50...

10. ...men nej, det blir ingen film. Trots många år av rykten, och kanske främst fans som hoppats och hoppats, har seriens stjärnor gång på gång fått slå tillbaka rykten om en filmatisering.

- "Vänner" hör hemma i ditt vardagsrum, inte i en biosalong. Jag tycker inte att det låter vettigt, sa Jennifer Aniston förra året.

- Det har aldrig någonsin funnits planer på en "Vänner"-film. Så jag har alltid vetat att det inte bir av, meddelade Lisa Kudrow i somras.

Tävling! Har du saknat "Vänner" ska du passa på att tävla om den här nysläppta boxen. Alla avsnitt remastrade på Blu-ray! Tävla här...

Källor: Buzzfeed, IMDb
| 16 oktober 2013 09:01 |