Film

Skribent

Peter Lithell

2 maj 2015 | 18:00

25 galna saker du inte visste om "Mad Max"

Nu smäller det jävlarimig ute på vägarna! Efter trettio år bjuder George Miller oss på mer postapokalyptiskt våld. Vi räknar upp lite härlig kuriosa från Max deppiga universum.
Den 14 maj var det dags för en reboot av en populär filmserie som vi faktiskt var intresserade av. För en gångs skull har det gått mer än fem år sedan originalet hade premiär, innan Hollywood fått för sig att börja på ny kula. Faktum är att det har gått trettiosex år sedan "Mad Max" hade premiär och trettio år sedan "Mad Max bortom Thunderdome" gick upp på bio. En reboot av George Miller, som regisserade de tre första filmerna, känns alltså befogad. 

En fråga kvarstår dock; är Mad Max galen eller arg? Jag frågade internet men ingen verkar veta. Jag gissar att Angry Max inte lät lika bra; mer som en dålig sitcom. Crazy Max? Nja. Mer som den där kufen uppe på berget som gillar gevär och jobbar med att skriva texter till gratulationskort. Både arg och galen? Kör på det. 

1. Inspirationen till "Mad Max" (1979) kom delvis från "A Boy and His Dog" (1975). En film med Don Johnson som utspelar sig i en postapokalyptisk framtid. 

2. Regissören George Miller finansierade den första "Mad Max"-filmen genom att arbeta som läkare på en akutmottagning. 

3. Mel Gibson sökte egentligen aldrig rollen som Max utan följde bara med sin kompis Steve Bisley till filmens audition. Kvällen före hade Mel varit i ett barslagsmål och var rätt mosig i ansiktet. En av casting-agenterna ville att han skulle komma tillbaka några veckor senare för att de behövde fler “freaks” till filmen. Istället slutade det hela med att de erbjöd den då 21-åriga Mel huvudrollen. 


                
4. Tack vare den första filmens minst sagt begränsade budget betalade George Miller bland annat filmens motorcyklister och chaufförer med ölflak. En klassisk förhandlingsteknik som brukar gå hem. 

5. Max efternamn är Rockatansky (reeeee-spect) och han är döpt efter Baron Carl von Rokitansky. Den sistnämnde är ingen Bondskurk utan en österrikisk läkare som la grunden till hur man avlägsnar organ vid en obduktion. 

6. Slutet av "Mad Max" inspirerade James Wan och Leigh Whannell att göra "Saw" (2004). I slutscenen låser Max fast Johnny the Boys (inte lika fräckt namn) fot vid en bil som läcker bensin och riggar en läcker dödsfälla med hjälp av en tändare. Han kastar därefter en såg till Johnny med valet att såga av sin egen fot eller explodera tillsammans med bilen. Med tanke på "Saw"-filmernas eskalerande krystighet hade det inte förvånat mig om det i den sista filmen visat sig att Max var Jigsaw. 



7. "Mad Max" spelade in dryga 100 miljoner dollar med en budget på 350 000 dollar. Räknat på hur mycket pengar man fick tillbaka på investeringen var det den mest inkomstbringande filmen någonsin, fram till "The Blair Witch Project" (1999).

8. I uppföljaren "The Road Warrior" (1981) är Mel inte på prathumör. Han har bara sexton repliker i filmen varav två är “Jag kom bara hit för bensinen”. 

9. I scenen där Max käkar hundmat står det “Dinki-Di” på burken. Detta är australiensisk slang för “äkta, genuint”. En lägre halt av aska jämfört med Vov kan man anta…

10. Humungus, spelad av svenske Kjell Nilsson, var egentligen tänkt att vara Max gamla polispartner Jim Goose. Filmmakarna ändrade sig men en del ledtrådar finns fortfarande kvar i filmen; Humungus brända ansikte bakom hockeymasken och hans gängs användande av polisfordon och -vapen. 



11. Det finns skäl till Max spännande outfit i del två; en mysig postapokalyptisk hipstervariant. Högra jackärmen saknas: armen blev överkörd av en motorcykel i del ett. Läkarna klippte sannolikt bort ärmen. Gnissliga benskenan: Skjuten i knät i första filmen. Max sele med random saker dinglandes: Reparationsdelar till bilen. De första två fingrarna på handskarna saknas: Lättare att ladda hagelgeväret. Detaljer, detaljer...

12. Från början skulle "The Road Warrior" vara avslutningen på serien; det fanns inga planer på en tredje film. George Miller hade istället planer på att göra en postapokalyptisk variant av “Flugornas herre” om en stam barn som levde i det vilda och hittas av en vuxen. Någon föreslog att det skulle vara Max som hittade barnen och vips föddes "Mad Max bortom Thunderdome". 

13. George Miller tappade intresset för "Mad Max bortom Thunderdome" efter att hans vän och producent Byron Kennedy dog i en helikopterolycka under förarbetet med filmen. Miller regisserade därefter bara actionscenerna i filmen medan George Ogilvie tog hand om resten. 



14. De möjliga utfallen av det sköna lyckohjulet i del tre är: Död, hårt arbete, frikänd, Gulag, Auntys val, snurra igen, överlämna ägodelar, Underworld, amputation och livstids fängelse. Bra odds!

15. Max ögon är olika i del tre; pupillen i hans vänstra öga är ständigt utvidgad. Detta är en vink till "The Road Warrior" där Max skadar bland annat ögat i en bilkrasch. Kasta ett öga (tihi) på detta när Max för fösta gången betraktar Thunderdome. I HD-utgåvorna av filmen syns det tydligt. 

16. Det finns gott om grisar i del tre av "Mad Max"; något som gav George Miller erfarenheten som krävdes för att regissera "Babe - En gris kommer till stan" tretton år senare. Gissar jag…

17. Musikvideon till Tupacs “California Love” filmades vid Thunderdomes inspelningsplats med fordon och kläder inspirerade av "Mad Max"-filmerna. Varför detta skedde elva år efter att filmen kom ut är inte helt fastställt. 



18. George Miller fick rättigheterna till "The Road Warrior" och "Mad Max bortom Thunderdome" i en uppgörelse för att avstå från att regissera "Kontakt" (1997). Win-win för George med andra ord. 

19. Kommande "Mad Max: Fury Road" tog tjugofem år att realisera, räknat från den första idén till filmen. Vändorna har varit löjligt många med ständiga käppar i hjulet för alla inblandade. På nittiotalet var det tal om att Michael Biehn skulle spela Max då Mel Gibson hade andra projekt. Därefter händer det inte så mycket på några år. I början av 2000-talet hade George Miller plötsligt skrivit på för en 100 miljoner dollars-film och återigen var Mel Gibson tänkt att återvända. Tack vare Irakkriget kunde filmen dock inte spelas in där det var tänkt på grund av säkerhetsskäl och allt fick skjutas upp. När det återigen var läge hade Mel dragit sig ur för gott. Inte förrän 2009 hade de bestämt sig för Mels ersättare som blev Tom Hardy. Filmen var åter på G och skulle spelas in i Australien. Moder Natur ville dock annorlunda. En period av extremt regn fick ökenområdet som var tilltänkt som inspelningsplats att blomma ut varpå inspelningen återigen fick flyttas. Till slut spelades filmen in i Namibia under 2012-2013 för att till slut ha premiär i maj 2015. It better be good….

20. Till mångas förvåning efter att ha sett trailern till "Mad Max: Fury Road" är mer än 80 procent av filmens effekter praktiska sådana. CGI användes sparsamt, främst för att förstärka landskapet, digitalt radera stuntlinor samt för Charlize Therons fräna armprotes. 

21. Efter att George Miller visat en testfilm för "Fury Road" på SXSW filmfestival ställde sig en man upp och frågade hur fan George hade lyckats filma det hela. Denna man var ingen mindre än Robert Rodriguez.



22. Från början skulle "Fury Road" filmas tillsammans med en femte Mad Max-film, "Furiosa". Från vad vi vet har detta inte skett. Manuset är dock klart så om "Fury Road" blir framgångsrik lär det bli mer Mad Max framöver. Fingers crossed...     

23. Det har spekulerats en del i när "Mad Max: Fury Road" kommer utspela sig. Det är nu bekräftat att den tidsmässigt ligger mellan den första och andra filmen i serien, en så kallad “interquel”. Någon som för övrigt nästan är ett riktigt ord. 

24. Storskurken i den nya filmen kallas Immortan Joe (ja jistanes) och spelas av Hugh Keays-Byrne, samma skådis som gestaltade Toecutter i originalfilmen från 1979. 



25. Studion bakom "Fury Road" var så nöjda med den första, oslipade version av filmen att de faktiskt slängde till George Miller mer pengar. Detta för att kunna filma en större actionscen som först inte skulle vara med i slutfilmen. Något som inte sker alltför ofta (läs aldrig) i Hollywood. Reaktionerna från tidiga testvisningar av filmen har varit extremt positiva så vi håller tummarna att det var värt det. 

Den 14 maj vet vi när "Mad Max: Fury Road" dundrar in på biograferna. 


| 2 maj 2015 18:00 |