Film

Skribent

Peter Lithell

29 juni 2015 | 19:00

17 saker du förmodligen inte visste om Arnold Schwarzenegger

Datingshower från 70-talet, sexmani och gyminbrott; läs vidare för fler skumma fakta från Arnolds liv och leverne!
"Demolition Man” förutspådde hans politiska bana; Arnold Schwarzenegger själv förutspådde resten av sina sanslösa framgångar. Trots att 70-strecket närmar sig är Arnie dubbelaktuell med “Maggie” och “Terminator Genisys”. Det är dags att se tillbaka på Arnies resa och lista några mer udda saker han stött på längs vägen till framgång.

1. James Cameron ville från början att Arnold skulle spela Kyle Reese i “Terminator” (1984). Arnie bad dock, efter att ha läst manus, att få spela terminatorn istället. Cameron skall då upprört ha förklarat för honom att Reese är hjälten och att roboten knappt har några repliker i filmen. Ett “trust me” från Arnold följde och såhär i efterhand får man säga att han hade rätt.

2. Enligt gamla barndomsvänner skall Arnold ofta ha sagt att hans mål i livet var att flytta till USA, bli skådespelare och gifta sig med en Kennedy. Hög poäng på målfokus med andra ord.

3. Arnold har vunnit tretton av de största bodybuilding-titlarna, bland annat sju Mr. Olympia och fem Mr. Universe. Han håller fortfarande världsrekordet för att ha vunnit flest titlar genom tiderna.

Large 0e3d69c192fc62020636ab85485cff7d arnold 1

4. Schwarzenegger har, förutom skador orsakade av vanligt actionhjälte-slitage, även opererat sin käke. Tydligen skall hakan ha stått ut för mycket på den gamla goda tiden.

5. I “Demolition Man” (1993) skojas det om “the Arnold Schwarzenegger Presidential Library”. I denna framtidsvision skall Arnolds popularitet gjort att han fått kandidera till president trots att han inte är född i staterna. Tio år senare klev Arnie in som guvernör över Käälifånia. Tyvärr verkar presidentposten bli svår men ändå... Inte illa.

6. 1973 deltog Arnie i “The Dating Game” där han skröt om sina fysiska mått. Med en militäriskt instoppad skjorta vann han tjeje … shit, där hade vi den berömda hakan pre-operation.


7. Till sin kompis Tom Arnold (no relations) har Arnold berättat att han har samlag fem gånger om dagen för att hålla sig i form. Imponerande och samtidigt rätt läskigt; en mental bild som inte lämnar en i första taget.

8. Arnold har tagit sig an det mesta i livet hyggligt målmedvetet (läs maniskt). Under sina tidiga kroppsbyggardagar kunde han ibland inte träna på helgen då det lokala gymmet var stängt. Lösning: han bröt sig helt sonika in för att kunna bibehålla sitt träningsschema.

9. När Schwarzenegger valdes till guvernör tackade han nej till sin lön på dryga 200 000 dollar per år med motiveringen att det var småpengar. Han ville inte belasta skattebetalarna med sitt arvode. Detta då han hade kunde tjänat 200 miljoner dollar om han istället valt att göra film under sina sju år på ämbetet. Perspektiv är alltid kul.

10. Arnie spelade in ”Twins” (1988) utan att ta ut lön. Istället förhandlade han sig till att dela fyrtio procent av intäkterna med Danny de Vito. Ett i efterhand ganska bra beslut. 

Large 0e3d69c192fc62020636ab85485cff7d arnold 2

11. Producenterna bakom ”Die Hard” (1988) ville först att Arnold skulle ta sig an rollen som John McClane. Med facit i hand var det nog tur att så inte blev fallet. Åtminstone vad det gäller ”Die Hard 1-3”. Vad det gäller fyran och femman hade allt avvikande varit en förbättring.

12. Arnold tjänade inte sin första miljon i Hollywood utan genom fastighetsaffärer. Många strängar på lyran…

13. Tro det eller ej men Schwarzenegger var tilltänkt som Judge Dredd i filmen med samma namn från 1995. Istället gick rollen som bekant till hans då bittra rival Sylvester Stallone. Inget Arnold gråter över idag med tanke på filmens slutresultat; en av Slys absolut värsta filmer. Nä, se istället ”Dredd” (2012) om ni är sugna på lite dystopiskt polisvåld. Den är inte så pjåkig alls. 

14. Alla var vi barn i början… Eller vad sägs om Arnolds TV-debut i ”I Love Lucy”. Ett specialavsnitt från 1974 där han spelar massören Rico.


15. Arnold är som tidigare nämnt målmedveten. När han som tonåring började lyfta skrot var han inte nöjd med hur hans vader växte till sig. För att råda bot på detta klippte han av sina byxor vid knäet. Detta så att alla kunde se hans klena ”kycklingben” som inte var i proportion till resten av hans fysik. Detta var motivationen han behövde för att bygga lika imponerande ben- som överkroppsmuskler. 

16. Tack vare den horribla ”Conan – Förgöraren” (1984) har Arnold sällan gjort uppföljare till sina filmer. Han tackade bland annat nej till en andra del av ”Commando” (1985), ”Total Recall” (1990), ”True Lies” (1994) samt en tredje Conan-film. På ålderns höst verkar han dock ha släppt en del på detta genom ”The Expendables”- filmerna, aktuella ”Terminator: Genisys” samt kommande Conan-rullen. Hoppet lever alltså för en snabbproducerad 30-årsjubilar genom ”Commando 2” där Arnold kan… nej det fanns inget kvar att döda där… Fan. 

Large 0e3d69c192fc62020636ab85485cff7d arnold 3

17. Tretton år före sitt stora genombrott i “Conan Barbaren” (1982) spelade Arnold Hercules i den sannolikt roligaste film som någonsin har producerats: “Hercules i New York” (1969). Här slåss Zeus son, nedskickad till jorden efter att ha kaxat sig mot farsan, bland annat mot en truck i New Yorks hamn samt en förrymd björn som inte lär vinna något pris för specialeffekter. Något att ladda med innan “Terminator: Genisys”?

Vilka Arnold-filmer gillar ni bäst? Kommentera nedan.
| 29 juni 2015 19:00 |