Film

Skribent

MovieZine.se

14 januari 2012 | 14:01

15 filmer du inte får missa på Göteborg Film Festival

#GIFF 2012 - Biljetterna för filmfestivalen i Göteborg har släppts, men hur hittar man rätt bland 400-nånting titlar?

Låt MovieZines redaktion guida dig till några säkra kort i årets programutbud - från Oscarssnackisar via glittrande musikaler till mörk misär. Precis som det ska vara när det är filmfestival.

Eva Ban tipsar om:

Avalon

Att Johannes Brost spelar den 65-åriga festprissen Janne som vägrar att växa upp förvånar mig inte, men visst pirrar det i intressenerven. Tillsammans med sin kamrat Klas ska han driva nattklubben Avalon, men allt blir inte La dolce vita och kanske måste ändå festen ta slut.

Chicken with Plums

Jag fullkomligt älskade Marjane Satrapis animerade långfilmsdebut ”Persepolis” som baserades på hennes självbiografiska seriealbum. ”Chicken with Plums” bygger även en på ett av hennes album och handlar om en violinist som tappar lusten att leva.

The Artist

Filmen gjorde publiksuccé i Cannes och har därefter fått en rad med priser. Michael Hazanavicius skildrar en stumfilmstjärnas problem med ljudfilm, men också kärleken till några av filmhistoriens älskade klassiker. Ett måste!

Crulic – The Path To Beyond

Denna animerade dokumentär om det polska rättsväsendet handlar om Crulic, som försörjer sig på att köpa billiga varor i Polen för att sälja dem lite billigare hemma i Rumänien. En svart, satirisk film om rättvisa och hur den skipas i ett EU-land. 

Death Of A Superhero

Donald är en vanlig tonåring. Han är tanig, trött på skolan och har svårigheter med att träffa tjej. Dessutom har han leukemi. I sitt ritblock är hans alter ego en superhjälte, men det räcker inte långt som självterapi, tills han går på dejt...

Men pappa då!

I denna intima dokumentär får vi följa Finn och hans familjs sorgeprocess över pappans självmord för ungefär 10 år sedan. I rädslan för att glömma tvingar han upp både sin egen och sin familjs känslor och vi får följa dem genom förlustens alla faser.

Mats Karlsson rekommenderar:

Carnage

Varken glöm eller missa Carnage, för bövelen. Roman Polanski visar återigen varför han är en av de främsta regissörerna. Denna filmatisering av en pjäs förlitar han sig på fyra toppskådisar och resultatet är häpnadsväckande med sylvassa rollprestationer.

Vi måste prata om Kevin

En av filmerna jag dessvärre missade i Cannes var Lynne Ramsays drama och det retar mig till vansinne än idag. Med all rätt vände den upp och ner på det mesta i Cannes och var en av de filmer man pratade mest om. Ta chansen att se denna innan det är försent.

The Woman in Black

Daniel Radcliffe behöver ingen presentation och frågan är hur han ska lyckas bibehålla sin stjärnstatus utan Harry Potter.  ”The Woman in Black” kan helt klart vara rätt väg att gå. Det behövs sannerligen mer skräckkvalité och vem är bättre att tillföra det än klassiska Hammer Film.

The Sorcerer and the White Snake

Ching Siu-Tung (lugn, ni behöver inte kunna uttala det) står bakom koreografin till den superba ”Hero” regisserar en ny fin juvel. Det kommer garanterat att bli visuellt hänslående, så sätt er tillrätta och njut av något vi aldrig får se i det amerikanska utbudet.

Legends of Valhalla

Äntligen får vi en animerad film om asagudarna från Island! Islänningarna har producerat en animerad film om de nordiska gudarna Tor och Oden och givetvis hammaren Mjölner och det får det att vatnnas rejält i munnen. Spännande värre.

Alexander Dunerfors tänker inte missa:

Love is in the Air

Simon Stahos filmer har inte gjort mycket väsen av sig sedan de hyllade "Dag och natt" samt "Bang bang orangutang". Hans senaste, "Magi i luften" på original-danska, verkar dock skilja sig rejält från tidigare verk. Det är en färgsprakande explosion till tonårsfilm med all den ångest, olycklig kärlek och musikalnummer man kan önska sig.

Weekend

Efter en uppsluppen middag med sina straighta vänner går Russell ut på en gayklubb där han träffar Glen, en utåtriktad kille med konstnärliga ambitioner. Det blir upptakten till Andrew Haighs hyllade romantiska drama, som enligt många ska vara det bästa hbt-världen sett sedan "Brokeback Mountain". 

Flimmer

Inte kunde jag ana att den svenska komedin, som kom med på min "Att se 2012-lista", skulle korsa min väg redan nu. Medan övriga Sverige får vänta på biopremiären i höst, passa på att se Kjell Bergqvist i ännu en oförglömlig Kjell Bergqvist-roll.

The Descendants

Sist men inte minst vore det tjänstefel att inte nämna festivalens invigningsfilm, tillika årets stora Oscarsfavorit. Och så är ju regissören Alexander Payne på plats för att möta publiken.

Mer om årets Göteborg Film Festival hittar du på vår temasajt GIFF 2012.

| 14 januari 2012 14:01 |