Film

Skribent

Matilda Klinga

20 december 2016 | 18:00

13 saker som du kanske inte visste om "Ensam hemma 2 - Vilse i New York"

Precis som föregångaren är "Ensam hemma 2 - Vilse i New York" en riktig julklassiker. Kevin har tappat bort familjen på flygplatsen och är nu ensam i den stora staden.
Väldigt ofta brukar uppföljare vara besvikelser, men "Ensam hemma 2 - Vilse i New York" är lika underhållande som originalet. Kevin kommer här ännu en gång bort från sin familj, men den här gången är han dessutom vilse i New York.

Large 832664508012da2554f5d610b0ed1ea9 image w1280

Visste du att Donald Trump syns på hotellet i filmen, eller att den lilla flickan i leksaksaffären är med i "Harry Potter"?  Här följer 13 saker du kanske inte redan visste om "Ensam hemma 2". 

1. Regissören Chris Columbus har även regisserat de två första filmerna om "Harry Potter". John Williams komponerade inte bara musiken till ”Ensam hemma 2” utan också till de två första "Harry Potter"-filmerna. 

2. Kevin beställde en hel del rumsservice och listan blev lång: två chokladtårtor, sex chokladmousse med choklad, vanilj och –jordgubbsglass och M&Ms på toppen. Han beställde också chokladströssel, körsbär, nötter, marshmallows, kolasås, chokladsås, jordgubbssås, vispad grädde, banan, sex vaniljtårtor, en vagn med bakverk, åtta jordgubbsbakelser och 36 stycken Chokladdoppade jordgubbar. Han är verkligen en glupsk pojke alltså, och dyrt blev det också. 

Large 5505c7f11792d0d4db40928e56e64863 home 20alone 202 20  20hotel 20bill

3. Scenerna på flygplatsen var svårare att spela in än i föregående film eftersom Macaulay Culkin hade blivit så känd. Under inspelningen var fans och paparazzi ständigt i vägen.   

4. Chris Columbus föredrar inte ”Ensam hemma 2” men han säger att den får honom att skratta mer än föregångaren. Humorn är så galen men han tycker ändå att det är en rörande film.

5. Scenen där Kevin badar i hotellets inomhusbassäng spelades in på ett hotell i Chicago eftersom det inte fanns någon pool på The Plaza i New York.  

6. Donald Trump är med en kort stund i filmen på hotellet The Plaza. Kevin frågar honom var lobbyn är och får svaret att gå rakt fram och sedan till vänster. Trots att han istället svänger till höger så hamnar han rätt i alla fall. 


7. Den söta lilla flickan i leksaksaffären heter på riktigt Eleanor Columbus och hennes pappa är filmens regissör Chris Columbus. I de två första ”Harry Potter”-filmerna spelade hon även Hufflepuff-eleven Susan Bones. 

8. Kieran Culkin som spelar den sängvätande kusinen Fuller är Macaulays Culkins bror. Kieran fortsatte att skådespela och gjorde bland annat rollen som Simon i ”She´s All That” från 1999. 

Large ea5b346312106cd063774303f14cbe95 pkxlzoon5pwguzgmbut7td5yyt0

9. För att Macaulay Culkin skulle kunna glida runt på golvet var de tvungna att ta bort mattorna i lobbyn. Donald Trump som ägde The Plaza tyckte att det såg mycket bättre ut så han lät dem aldrig läggas tillbaka. 

10. Kevin sätter upp fällor för att fånga skurkarna i ett hus som är under renovering. I filmen ser det ut som att de är i New York men faktum är att de scenerna spelades in i ett studioområde i Hollywood. 

11. Den australienska modellen Jordan Barrett gör sin egen version av ”Ensam hemma 2”. Du kommer att känna igen flera av de klassiska scenerna men i en modern version. 


12. När Kevin låtsas vara sin pappa och bokar ett rum på hotellet så säger han ingenting om vilken dag han ska checka in eller hur länge han ska stanna. Receptionisten frågar inte heller, någon är väldigt dålig på sitt jobb. 

13. Harry och Marv blir rejält skadade av Kevins fällor så de borde ha fått riktigt allvarliga skador. Entertainment Weekly bad en läkare att undersöka hur svåra kroppsskadorna skulle bli. Tegelstenar som faller på ansiktet skulle definitivt ha orsakat en hjärnskada eller i värsta fall ha lett till döden. 

När Harrys mössa börjar brinna så stoppar han huvudet i toaletten som är fylld med bensin. Av explosionen borde han ha avlidit. De båda utsätts för många dödliga fällor men de har nog som man brukar säga om katter, nio liv.

Large f3d83459a8cd62c3374b5a56cd64c125 marv

Läs också: 15 saker du förmodligen inte visste om "Ensam hemma"

| 20 december 2016 18:00 |