Film

Skribent

Andreas Samuelson

10 april 2016 | 12:00

13 rysare om onda barn du måste se

Barn har alltid lyckats skrämma i skräckfilmer, vare sig besatta av Djävulen eller bara onda. Här är 13 sevärda rysare med onda barn.
1970-talet var ingen höjdarperiod att vara förälder i en skräckfilm på när både Regan och Damien i “Exorcisten” respektive “Omen” var minst sagt svåruppfostrade satungar. Nyfödda bebisen i “Det lever” tog kål på hela operationsteamet medan söta Gage i “Jurtjyrkogården” fick en hel generation Stephen King-fans att titta under sängen innan läggdags.

På senare tid har onda barnen gjort comeback i filmer som “Orphan” och “Case 39” men det finns gott om andra sevärda skräckisar som är värda att upptäcka eller återupptäcka. MovieZine guidar dig genom 13 ruggiga rysare där barnen knappast är så oskuldsfulla som de kan se ut."Alice, söta Alice" (USA, 1977)


En liten, katolsk flicka (Brooke Shields i sin filmdebut) mördas under sin första nattvard av en psykopat i mask och gul regnrock - kan det vara hennes udda enstöring till syster, Alice (Paula Shepard)? I vilket fall så är Alice med eller utan läbbig mask en unge man ogärna träffar i en mörk gränd."Cub" (Belgien, 2014)


Stämningsfull kombination av uppväxtdrama (dessutom med unga River Phoenix-kopian Maurice Luijten i huvudrollen) och skogslägerskräckis. Här är det några scouter som campar ute i skogen och en av dem får för sig att monster lurar ute bland träden. Han är inte helt fel ute... Nog för att hålla sig i en storstad resten av sitt liv."De fördömdas by" (England, 1960)


När en småstad drabbas av en mystisk blackout blir samtliga kvinnor gravida. Barnen växer upp till illvilliga demoner med vitt hår, lysande ögon och förmågan att styra människors tankar. Deras mål - utrota befolkningen! Glöm John Carpenters svaga remake från 1995 - den här lilla kultfilmen är riktigt kuslig."Den andre" (USA, 1972)


Riktigt skrämmande psykologisk rysare som långsamt men effektivt bygger upp stämningen med svaga, övernaturliga undertoner. Utspelas under 1930-talet på landsbygden där farmodern till två tvillingbröder - en god, en ond - försöker förhindra den senares allt mer ohyggliga brott. Jerry Goldsmiths fina musik är en bonus."Den lilla flickan i huset vid vägens slut" (Canada, 1976)


Tonårstjej lever ensam i sin och faderns villa - var håller han hus och vad är det hon gömmer i källaren? En slemmig Martin Sheen gör misstaget att försöka ta reda på hennes hemlighet. Oförutsägbar och intelligent thriller med en möjligen mindre ond men desto smartare minderårig huvudperson, utomordentligt spelad av en ung Jodie Foster."Det onda arvet" (USA, 1956)


Den ultimata filmen om onda barn, baserad på en populär Broadwaypjäs (flera skådespelare spelar samma roller i filmen). Barnet i fråga är en söt, artig flicka (Patty McCormack) som bokstavligen kliver över lik för att få vad hon vill. Bristen på eventuellt våld som moderna filmer ofta använder kompenseras av McCormacks otäcka spel."Devil Times Five" (USA; 1974)


En buss på väg från ett mentalsjukhus kraschar i snön och en grupp barn rymmer för att våldsgästa en vinterstuga vars boende snart lär sig att dessa ungar inte är att leka med. Mycket otäck och våldsam där barnens fantasi om hur de vuxna ska elimineras inte finner några gränser."Eden Lake" (England, 2008)


Har du missat den här pärlan med tidiga roller för Michael Fassbender och Jack O’Connell så bör du genast plocka upp den. Par på romantisk campingresa vid en enslig sjö i skogen terroriseras av ett gäng tonåriga ligister och en våldsam kamp på liv och död utvecklas. Intensiv, obehaglig och med en riktigt provocerande upplösning."Kill, baby... kill!" (Italien, 1966)


I en liten by i Transsylvanien hittas flera invånare döda och det visar sig vara spöket efter en mördad flicka som gör att allt fler begår självmord så att hon kan lägga vantarna på deras själar. En av skräckmästaren Mario Bavas bästa, en stark, gotisk spökrysare med fina spår av giallo."Mikey" (USA, 1992)


Barnskådisen Brian Bonsall, känd som Michael J Fox söta lillebror Andy i “Fem i familjen” var mindre gullig i den här våldsamma rysaren. Tioårige Mikey har särskilda preferenser för hur en perfekt fosterfamilj ska vara - när de inte lever upp till standarden tar han till baseballträet, pilbågen eller annat lämpligt redskap."Satans skinn" (England, 1971)


Barn och ungdomar på brittiska landsbygden under 1700-talet blir besatta av en mystisk dödskalle, utvecklar päls på kroppen och börjar offra människor åt en djävulsk demon. Ruggig, stämningsfull rysare i samma stil som “Dödlig skörd” som varken sparar på blod eller sex.
"Stygge Ronald" (USA, 1974)


Såväl kuslig men likväl gripande liten TV-thriller som vinner mycket på att vi sympatiserar med den egentligen välmenande titelpojken. Ronald (Scott Jacoby) har oavsiktligt ihjäl en grannflicka varpå mamman (Oscarvinnaren Kim Hunter) låser in honom i ett hemligt rum. När mamman dör flyttar en ny familj in..."Vem kan döda ett barn?" (Spanien, 1976)


Ett brittisk par anländer på en liten, spansk ö där de vuxna invånarna är frånvarande och samtliga barn enbart stirrar med kusliga leenden... Släng er i väggen, “Children of the Corn”! En otäck kultrulle som förutom titelfrågan (vilket ofta är ett dilemma i denna sorts film) även utforskar turisters brist på kunskap kring ställen de besöker, luftburna infektioner och attacken från ett ofött barn!

Vilken är din favoritskräckis med onda barn? Dela med dig nedan!
| 10 april 2016 12:00 |