Film

Skribent

Katarina Emgård

25 mars 2015 | 11:00

12 saker du inte visste om Kristen Stewart

För alla er som tvivlat – hon kan le också.
Jo, du läste rätt. Utan min osynliga skyddsmantel hade jag inte vågat skriva om denna, kanske vår tids mest föraktade skådespelerska. För vissa har det enbart varit gynnsamt att ta sig an huvudrollen i en blockbusterserier: Jennifer Lawrence, Shailene Woodley och Miles Teller tog sig alla levande ur hypen med sin värdighet intakt.  Annat är det med K-Stew, men hon har trots allt gjort annat än hångla med glittriga vampyrer.

Få filmer är lika hatade som ”Twilight-serien”. Enbart åsynen av Kristen Stewarts namn har världen över gett utlopp för näthatares mer kreativa sida. Tyvärr beror det nog delvis på att hon inte, likt Jennifer Lawrence, har förmågan att skämta bort sin osäkerhet. Visst, hon är ännu inte en fantastisk skådis, men det finns fler aktriser i Hollywood som är högst mediokra. 

Den senaste tiden har Kristen Stewart trots allt, igen, börjat välja mer intressanta roller som i ”Moln över Sils Maria” och bioaktuella ”Still Alice” och ”Camp X-Ray”.  Antingen kommer nedanstående fakta inspirera till mer välformulerad kritik, eller ge en ny syn på tjejen med huggtänder. 

1. År 2012 var hon en av de bäst betalda skådespelerskorna i USA, mycket tack vare vampyrromantiksviten. Hela 12,5 miljoner dollar cashade hon in per film. De sista filmerna i serien må påminna galet mycket om valfri ostig tv-såpa, men de hade nog ändå inte kunnat byta ut henne mot en billigare look-a-like.

2. Kristen Stewart hade inte läst "Twilight"-böckerna innan hon tackade ja till rollen som Bella. Får K-Stew bestämma vad som ska fylla bokhyllan med där hemma är det science-fiction författaren Kurt Vonnegut Jr. som skrivit bland annat ”Slakthus nr. 5”. 

3. Sorry alla Team Edward-anhängare. Kristens familj är uppfödare av varg-hundhybrider. Jag måste erkänna att det är sjukt coolt, och då har jag ändå ett blandrasmonster hemma. Hon hamnar därmed också på topp tio listan över skådisar med konstigaste husdjur. 4. Med tanke på att Kristen Stewart kritiserats för sin oförmåga att gestalta olika känslouttryck skulle man lätt kunna tro att hennes förebilder är Megan Fox och Keanu Reeves. Men i själva verket ser hon upp till Sean Penn och regissören Walter Salles, som senare castade henne i rollen som Marylou i filmen ”On the Road".

5. Om ni inte gillar Kristen Stewart som Bella så skyll på Emile Hirsch. Det var motskådespelaren i ”Into the Wild” som rekommenderade regissören Catherine Hardwicke att låta henne provspela för rollen.

6. Hon är inte heller så narcissistisk att hon föredrar vampyrfilmer där hon själv har huvudrollen. Nej, tydligen är det ”Lost Boys” och skräckfilmen ”The Shining” som gäller. Och som inspiration inför Twilight kikade Robert och Kristen på ”Last Tango in Paris”, inte Romeo och Julia som man kanske annars skulle trott.

7. Under inspelningen av ”Snow White and the Huntsman” gjorde Kristen Stewart merparten av sina stunts själv. Däribland klippet där hon kastar sig ut för en klippa, och trots sin hästskräck lärde hon sig rida på bara ett par månader. 

8. Hon spelar gitarr, trumpet och surfar som en äkta Kalifornienbrud. Till filmen ”The Runaways” fick Joan Jett lyssna på en version av hennes låtar där Kristen Stewart sjunger och hon misstog först det för att vara henne själv. För alla er som länge tvivlat – hon kan le också. 9. Inför rollen som strippa i filmen ”Welcome to the Rileys” tränade hon poledance tills knäna blödde på en strippklubb i New Orleans. Hon kedjerökte, slutade sova och åt mest skräpmat för att få till den rätta glåmiga looken som behövdes för rollen.

10. Trots att hon aldrig tänkt sig en karriär framför kameran blev hon upptäckt redan som 8-åring av en talangscout. Hennes första roll var i den riktigt usla filmen ”Familjen Flinta i Viva Rock Vegas.” Men hon blev först känd när hon medverkade i dramathrillern ”Panic Room” med Jodie Foster, för vilken hon också nominerades till Young Artist Award.

11. Hon är den andra amerikanen i världshistorien som vunnit en César Award-statyett i Frankrike. Detta för sin rollprestation i dramat ”Moln över Sils Maria.” Den andra som vunnit pris är Adrien Brody för sin insats i filmen ”The Pianist”.

12. Rykten säger att det lär ha varit K-Stew som avrådde Robert Pattinson från att ta rollen som Christian Grey i ”50 Shades of Grey”, med påståendet att det vore ”career suicide”. Men du kan ändå se henne läsa upp scener ur boken här: 


Frågan återstår om hon kommer kunna klättra upp ur "Twilight"-hålet. Låt oss se vad som händer när hon närmar sig sina 10 000 timmar.
| 25 mars 2015 11:00 |