Film

Skribent

Andreas Samuelson

18 september 2015 | 17:00

12 filmpar som avskydde varandra

På vita duken ser de ut att vilja drunkna i varandras ögon men i verkligheten ville de snarare dränka varandra. Här är några av filmhistoriens kändaste kärlekspar som inte kom lika bra överens bakom kulisserna.
Film är konst. Film är magi. Film är… fusk. Precis som det går att fejka stora världskrig eller rymdmonster så är kärlek och romantik en minst lika välanvänd specialeffekt.

Med vacker musik och mysig ljussättning må flera av våra mest älskade filmpar, från Johnny & Baby till självaste Romeo & Julia, ha sett hur kära ut som helst. Men verkligheten i många fall var snarare motsatsen...

Tony Curtis & Marilyn Monroe i “I hetaste laget”


Large 0421cb5f0736d9f8f6a044ad2d29041d marilyn

Hollywoods älskling Monroe hade vid det här laget gått ner sig i missbruk och var inte den lättaste att ha att göra med, något både Curtis och regissören Billy Wilder kunde skriva under på. Curtis - som enligt utsago haft en romans med henne i yngre dagar - vittnade bland annat om att deras berömda kysscen var en mardröm. “Som att hångla med Hitler” kallade han det.

Dustin Hoffman & Meryl Streep i “Kramer mot Kramer”


Large 0421cb5f0736d9f8f6a044ad2d29041d kramer

Passande nog spelade dessa stjärnor ett bittert, grälande par i skilsmässa - en relation som speglade deras riktiga. Streep har berättat hur Hoffmans intensitet ofta skrämde henne och att han i en scen slog henne så hårt att det lämnade märken i hennes ansikte. Hoffman har i sin tur erkänt att hans beteende berodde på den verkliga skilsmässa han låg i vid tidpunkten.

Anthony Hopkins & Shirley MacLaine i “Snacka om vänsterprassel”
En av de mindre kända titlarna på listan, trots två Oscarsvinnare i huvudrollerna. Kanske bidrog deras avsky mot varandra till att filmen floppade. Hopkins beskrev MacLaine som den mest motbjudande skådespelerska han någonsin arbetat med.

Richard Gere & Debra Winger i “En officer och en gentleman”
Scenen där marinen Gere plockar upp Winger till tonerna av “Up Where We Belong” är en av filmhistoriens mest romantiska scener. Men sanningen bakom var någon helt annan. Winger - känd för att vara svår att jobba med - avskydde filmen och låtsas gärna som att den aldrig gjorts. Hon jämförde Gere med en murvägg och han i sin tur undvek medvetet sin motspelerska.

Jennifer Grey & Patrick Swayze i “Dirty Dancing”
En av de mest ikoniska kärleksparen på film kom inte lika bra överens när kameran inte rullade. Inledningsvis fick Swayze övertala Grey att göra filmen eftersom hon ogillade honom så mycket från “Röd gryning”. Under denna inspelning var hon enligt Swayze överdrivet känslosam och fick utbrott vid minsta kritik. Swayzes irriterade ansiktsuttryck vid en dansscen där Grey inte kan sluta skratta var riktiga omtagningar med genuina reaktioner.

William Baldwin & Sharon Stone i “Sliver”
När Stone korsade benen i “Basic Instinct” var man inte sena med att försöka mjölka framgången genom att para ihop henne med den snygga av Baldwin-bröderna i den här kalkonen. Tyvärr hatade stjärnorna varandra och den heta kemin uteblev. Under en kyss bet Stone Baldwin så hårt i tungan att han inte kunde prata på en vecka.

Nick Nolte & Julia Roberts i “I Love Trouble”
Det är nog inte många som minns den här 90-talsfloppen idag men den etablerade åtminstone att huvudrollsinnehavarna med all sannolikhet inte lär jobba ihop igen. Avskyn flödade mellan de två som i slutändan agerade mer mot stand-ins än varandra. Nolte har i efterhand sagt att det är den värsta film han någonsin gjort medan Roberts kallat sin motspelare för “totalt vidrig”.

Claire Danes & Leonardo DiCaprio i “Romeo + Juliet”
Två av 90-talets hetaste stjärnor tillsammans i Shakespeares mest klassiska kärlekshistoria. Och med Baz Luhrmanns regi funkade det utmärkt - men bakom kulisserna var det klart svalare känslor. Skådespelarna hatade att jobba tillsammans då Danes ansåg DiCaprio bete sig omoget medan Leo tyckte att hans motspelerska var för stel och överspänd.

Ryan Gosling & Rachel McAdams i “Dagboken”


Large a660762e9adb777a62b4d44764a0143f dagboken

Det är svårt att tro att Gosling och McAdams var annat än tokiga i varandra, speciellt med tanke på att de faktiskt dejtade i tre år efter filmen. Men under inspelningen var tonläget ett annat med ständiga, högljudda bråk och konflikter. Vid ett tillfälle bad Gosling regissören Nick Cassavetes att ta in en annan skådespelerska att läsa mot honom.

Jamie Dornan & Dakota Johnson i “Fifty Shades of Grey”


Large a660762e9adb777a62b4d44764a0143f grey

Få av senaste årens romantiska filmer har väckt sådana förhoppningar som den här censurerade reklamfilmen för BDSM. Dessvärre saknade skådespelarna den kemi man hoppats på - möjligen kan det bero på att de enligt ihärdiga rykten inte stod ut med varandra. Detta blev alltmer tydligt i och med några outhärdliga obekväma intervjuer under filmens PR-turné.

Pierce Brosnan & Teri Hatcher i “Tomorrow Never Dies”


Large a660762e9adb777a62b4d44764a0143f tomorrow

Brosnan hann avverka flertal Bond-brudar under sina år som 007 men den blivande desperata hemmafrun var inte en av dem. Hennes ständiga förseningar gjorde att Brosnan vräkte ur sig en och annan förolämpning, vilket han senare ångrade när det framkom att Hatcher var gravid under inspelningen. Hon visade sig dock ha svårt för samarbeten senare i “Desperate Housewives”...

Johnny Depp & Angelina Jolie i ”The Tourist”


Large a660762e9adb777a62b4d44764a0143f tourist

Förväntningarna var skyhöga, från såväl publik som producenter. Två av filmvärldens hetaste, sexigaste stjärnor skulle spela mot varandra. Resultatet? En besvikelse är en underdrift. Flera källor pekar på att skådespelarna inte tålde varann. Jolie var besviken på att Depp inte skött om sitt utseende medan Depp själv ansåg att hans motspelerska var alltför självupptagen.

Läs också: Filmerna som stjärnorna ångrar att de gjorde

| 18 september 2015 17:00 |