Film

Skribent

Andreas Samuelson

5 maj 2015 | 22:00

12 anledningar att älska Bill Murray

Mannen. Myten. Legenden. Det är få som kan gå från ”Ghostbusters” till Wes Anderson med så självklara steg som Bill Murray. Här är några ögonblick som fått oss att älska honom.
Efter genombrottet i ”Saturday Night Live” har Bill Murray fått oss att skratta i såväl TV som på film. Men ett mer dramatiskt genombrott på senare år fick oss att inse att han även är en sjuhelvetes skådespelare. Och med privata stunts som att köra en golfbil berusad i Sverige eller crasha en tonårsfest för att diska ger honom ännu mer credd som en av Hollywoods coolaste personligheter. Här är några anledningar att älska honom ännu mer.

”Saturday Night Live”


Efter att ha jobbat med improvisationsgruppen Second City och några snabbt nerlagda TV-shower så anslöt sig Murray till det populära sketchprogrammet under dess andra säsong 1976. Under sina tre år i ”SNL”-ensemblen fick Murray sitt ultimata genombrott och fick till och med proffs som Gilda Radner att bryta ut i skratt under inspelningarna.


“Tom i bollen”


Med sin bakgrund i improvisationsgruppen Second City var Murray en fantastisk tillgång i komedier. Han gav tidigt prov på sin förmåga i polaren Harold Ramis kultfilm där han spelade en lagom intelligent golfassistent. Ramis lät Murray, som ursprungligen skulle haft en liten roll, leka fritt och som resultat har vi några hejdlöst roliga scener och repliker utanför manus. 


“Ghostbusters”


Murray tog rollen ursprungligen tänkt för John Belushi enbart för att få finansering till sitt eget, dramatiska projekt ”Den vassa eggen” (som floppade). Men spökkomedin där Murray blev Peter Venkman med hela världen blev en av de mest framgångsrika komedierna någonsin och Murrays dråpliga sarkasm var perfekt motpol till alla övernaturligheter och specialeffekter.


“Måndag hela veckan”


Om en bitter, cynisk reporter som fastnar i en evig cykel där han måste återuppleva en och samma dag ska spelas av någon så är det Murray. Han gjorde det med bravur i Harold Ramis klassiska komedi från 1993 och att han tydligen var svår att samarbeta med under inspelningen kan ha bidragit till hans briljant frustrerade karaktär. 


“Mad Dog & Glory”


Direkta skurkroller lyser med sin frånvaro på Murrays CV och rollen som en gangster (som extraknäcker som ståuppkomiker!) är hans enda dramatiska. Som motståndare och rival om Uma Thurman fick hans självaste Robert De Niro. Under deras slagsmålsscen råkade Murray bryta näsan på De Niro – bara en sådan sak!


 “Rushmore”


Efter nästan 20 år som etablerad komiker började Murray längta efter annorlunda, mer seriösa roller. Lösningen kommer i form av en ung, nyutsprungen indieregissör vid namn Wes Anderson. Murray visade en ny sida som industrimannen Herman Blume i sin nya parhästs andra film och har sedan dess medverkat i samtliga av filmskaparens alster.


“Coffee & Cigarettes”


En superkändis som Bill Murray har fritt spelrum när det kommer till cameos – han kan dyka upp i vad som och det blir kul. Desto roligare är att han väljer dem med omsorg. Som när han dyker upp som sig själv/servitör tillsammans med rapparna GZA och RZA i Jim Jarmusch charmiga antologi. Murray spelade senare huvudrollen i samma regissörs ”Broken Flowers”.


“Lost in Translation”


Murray var en stjärna om något men hade inte riktigt fått det där Oscarsvärdiga erkännandet. Det krävdes en lite tyngre, lite djupare, lite mer personlig roll… Sofia Coppola skrev rollen direkt för Murray och hade inte gjort filmen utan honom. Lyckligtvis tog han den och en Oscarsnominering samt namnet på Hollywoods finlista var givna.


”Zombieland”


Apropå cameos… Murray tog fenomenet till en helt ny nivå när han spelade sig själv i zombiekomedin med gamla ”Kingspin”-motspelaren Woody Harrelson. Under några få minuter lyckas han dyka upp i zombiesmink, bli hög och agera ”Ghostbusters”, döende pika sig själv för sin medverkan i ”Gustaf” och stjäla filmen totalt!


Scream Awards


Ska man ta emot ett pris på en skräckfilmsgala så ska man göra det med pondus. Murray fick äran att motta en så kallad Scream Award för ”Zombieland” och anländer i sin finaste ”Ghostbusters”-kostym. Då spelar det ingen roll att detta är nästan 20 år efter första filmen – han vet vad fansen vill ha och han ger dem det.


David Letterman


Murray är ingen främling för att dyka upp i offentliga sammanhang med knasiga outfits. 2012 gjorde han entré som fotbollsspelare i Lettermans talk-show och 2014 flög han in som Peter Pan. Men 2013 var något extra. I pampig limousine och utklädd till Liberace tar han emot publikens jubel som att det är en självklarhet.


“Saturday Night Live” 40-årsjubileum


En sann underhållare glömmer inte sina rötter. Som så många andra dök Murray upp för att hedra TV-showen som gav honom hans genombrott med en repris av sin gamla paradroll, loungesångaren Nick Ocean.


I veckan är Bill Murray bioaktuell i "St. Vincent". Vilka är era favoritfilmer med honom hittills?
| 5 maj 2015 22:00 |