BILDEXTRA

Skribent

Alexander Kardelo

20 mars 2015 | 17:00

11 lovande skådespelare i sina tidigaste roller

Du kan ha sett Jennifer Lawrence, Chris Pratt eller Emma Stone långt innan de blev kända.
Idag är de Hollywoods hetaste unga stjärnor. Men alla måste börja någonstans - om det så är som offer i deckarserier, småkids i gamla såpor eller varför inte i en storfilm av David Fincher. 

Se var några av dagens mest lovande skådespelarkarriärer tog sin början.

Jennifer Lawrence 2006 och idag
Svårt att tänka sig idag, men under hela 00-talet var Jennifer Lawrence så gott som okänd. Först år 2010 kom genombrottet med indiedramat "Winter's Bone", och därefter rullar karriären på i rekordfart. Hon varvar Oscarsvinnare med blockbusters, men det kunde knappast 16-åriga Jennifer drömma om när hon spelade skolmaskot i dramaserien "Monk" år 2006? Hon följde upp med tre säsonger i en sitcom, "The Bill Engvall Show". 

Shailene Woodley 2003 och idag
"Divergent"-stjärnan slog igenom med sin roll som George Clooneys dotter i "The Descendants" år 2011. Men hon har filmat flitigt sedan 8 års ålder, mestadels tv-serieinhopp. De som följt "The O.C." lär minnas Shailene för rollen som Marissas lillasyster i några av de allra första avsnitten. Willa Holland tog senare över rollen när Kaitlin fick större utrymme i tredje säsongen.

Zac Efron 2002 och idag
Du kanske minns den kortlivade soliga såpan "Summerland", där Zac Efron spelade Cameron i båda säsongerna. Efrons första stora roll som ledde honom rakt in i "High School Musical"-träsket, och resten är ju historia. Men några år innan dess, 2002 närmare bestämt, hade han en liten roll i en kultserie som växt sig riktigt stor. Den som kollar på "Firefly" ser en rätt bekant 14-åring i rollen som Simon i avsnitt 7.

Daniel Radcliffe 1999 och idag
Vi har visserligen haft den unika möjligheten att följa Daniel Radcliffe genom hela hans uppväxt, då han spelade Harry Potter från 12 till 22 års ålder. Men redan två år innan skådespelaren klev på Hogwarts-expressen debuterade han framför kameran. I tv-dramat "David Copperfield" från 1999 spelar han den unge huvudpersonen, mot bland andra Maggie Smith (som ju senare skulle bli hans professor på magiskolan).

Chris Pratt 2002 och idag
För att vara en av våra mest lovande "leading men" just nu, debuterade Chris Pratt relativt sent i livet. Först som 21-åring testade han på det här med skådespeleri, men kort därefter fick han en återkommande roll i dramaserien "Everwood". Där spelade han Bright Abbott från 2002 till 2006. Därefter blev det några avsnitt av "The O.C." även för honom. 

Chloë Grace Moretz 2005 och idag
Nu 18 år gammal är barnstjärnan Moretz redo för vuxnare roller. Men vilken var egentligen hennes första film? Inte superhjältekomedin "Kick-Ass", eller rysaren "Let Me In". Vi såg henne redan 2005 i "The Amityville Horror", där hon spelade dotter till Ryan Reynolds.

Taylor Lautner 2005 och idag
Partial arts-nörden Taylor Lautner filmdebuterade redan som nioåring med en liten roll i en bortglömd actiontulle, "Shadow Fury". Robert Rodriguez erbjöd honom den första huvudrollen, i "På äventyr med Sharkboy och Lavagirl" 2005. Tre år senare skulle han bli "Twilight"-Jacob med hela världen.

Robert Pattinson 2004 och idag
Medan många säkert minns Pattinson som Cedric i "Harry Potter och den flammande bägaren", kom den egentliga filmdebuten ett år tidigare. 2004 kunde en 18-årig Rob ses i det historiska tv-dramat "Ring of the Nibelungs". Nej, han spelar inte Ted Gärdestad.

Kristen Stewart 2002 och idag
Kristen Stewart har lagt vampyr-Bella bakom sig och får allt mer creddiga roller: senast i Woody Allens film som kommer 2016. Men hon var en flitigt anlitad skådis med 15 filmer i bagaget redan innan "Twilight". År 2002 såg vi en tolvårig Kristen Stewart gömma sig undan inbrottstjuvar i David Finchers thriller "Panic Room". 

Emma Stone 2005 och idag
Långkörande serier som "CSI" och "Cityakuten" är i ständigt behov av gäststjärnor, och har blivit en språngbräda för många lovande skådespelarkarriärer. I andra säsongen av "Medium" spelar Emma Stone Cynthia, en utsatt tonårstjej som söker hjälp hos Patricia Arquettes karaktär. Samma år dök hon upp i ett avsnitt av "Malcolm - Ett geni i familjen". 

Ansel Elgort 2013 och idag
Tro det eller ej, men Ansel Elgort har varit skådespelare i knappt två år. Efter sin filmdebut i skräckremaken "Carrie" fick han roller i sci-fi-dystopin "Divergent" och tonårsdramat "Förr eller senare exploderar jag", vilket gör 21-åringen till en av de mest igenkända unga skådespelarna just nu. 
| 20 mars 2015 17:00 |