Film

Skribent

Katarina Emgård

18 oktober 2019 | 18:00

11 saker du förmodligen inte visste om "Zombieland"

”Zombieland” firar 10-årsjubileum i år med att bjuda fansen på uppföljaren "Zombieland: Double Tap" som har premiär 18 oktober. Och vi firar det med en lista över 11 saker du förmodligen inte visste om originalet.
Filmen som uppmanade biopubliken att hålla sig i god form och inte snåla på pistolkulorna lyckades skapa en egen nisch, trots att den hade premiär mitt under Hollywoods zombieepidemi med filmer som "28 veckor senare" och "Död snö".
 
Manusduon Rhett Reese och Paul Wernicks råa humor kommer här, liksom i deras senare ”Deadpool”, helt till sin rätt. Zombieflickor i beauty pageant outfits och Bill Murray kamouflerad till halvdöd samt en oväntat oromantisk karuselltur var bara en handfull av alla detaljer som bidrog till "Zombielands" kultstatus. Inför premiären av uppföljaren ”Zombieland: Double Tap” bjuder vi på några fakta om ettan som ni kanske inte kände till.
 
 

1. Nummer 3

 
Flera ställde sig nog frågande till varför Tallahassee, Woody Harrelson, målar siffran 3 på sina bilar i filmen. Det är en hyllning till den amerikanska racerföraren, och tillika legenden, Dale Earnhardt som vann sju mästerskapstitlar i Nascar-cupen innan han tragiskt omkom 2001. Bilarna som Tallahassee kör i filmen ska också ha samma färger som de Earnhardt tävlade med.
 
 

2. Hatad tv-serie

 
”Zombieland” pitchades först som en tv-serie till CBS. Tanken var att konceptet ”zombiekill of the week” skulle vara ett återkommande inslag. Idén om en tv-serie lades dock ned och manuset arbetades om till en långfilm. Några år efter att filmen hade premiär plockade Amazon upp idén igen och producerade ett pilotavsnitt som fansen sägs ha hatat så mycket att den aldrig fick se streamingtjänstens ljus.
 
 

3. Hunden Ellie, Tallahassees stora kärlek

 
Hunden som Tallahassee bittert sörjer i filmen införskaffades under inspelning på ett hudhem i Georgia. Skådespelaren Abigail Breslin som spelar Little Rock firade sin 13-årsdag på settet med att adoptera hunden - en Australian shepherd som fick namnet Ellie.
 
 

4. Återvinning av de döda

 
Några av de mindre rollerna spelas av samma skådespelare. Exempelvis den överviktiga killen som får sätta livet till när Columbus förklarar sin cardio-regel syns senare i mataffären som zombie. Detsamma gäller killen som stryker med på toaletten. Han spelar också kassör i scenen då Wichita och Little Rock kör sin förlovningsring-blåsning.
 
 

5. Patrick Swayze som zombie

 
En klar favoritscen i filmen är när Columbus och co. snubblar över Bill Murray maskerad till zombie. Hans korta, men briljanta insats bidrog också starkt till filmens kultstatus. Vad få vet är att rollen egentligen skulle gått till Patrick Swayze. Det fanns till och med planer på att inkludera det berömda ”Dirty Dancing”- hoppet, men dessvärre var Swayze redan då för sjuk för att kunna medverka.
 
 

6. Manuset var svartlistat

 
Varje år tar sig en handfull manus in på Hollywoods Blacklist. Blacklist är en lista över de mest populära manusen som ännu inte blivit upplockade av något produktionsbolag. Filmer som figurerat på listan är ”Selma”, ”World War Z” och "Adventureland”, den sistnämnda hade premiär samma år som "Zombieland", också med Jesse Eisenberg i huvudrollen.
 
 

7. Woody Harrelsons fyra krav

 
För att åta sig rollen som Tallahassee hade Woody Harrelson fyra krav. De första två rörde rollfördelningen och filmteamet. Den tredje att filmsettet skulle vara miljövänligt och den fjärde att regissören Fleischer inte fick äta mejeriprodukter under en veckas tid. Ett krav som ska ha resulterat i att han förblev vegetarian i nästan ett helt år.
 
 

8. Inget grisblod

 
Enligt ”Kill Counts” uppgår de totala antalet dödade (döda är naturligtvis betydligt fler) till 76 stycken i ”Zombieland”. Trots det såg skådespelarna inte en droppe blod under inspelningen. Allt blod är nämligen pålagt postproduktion. Vissa menar att detta ger filmen en märklig touch, men man skulle också kunna hävda att det gör den mer unik.
 
 

9. Ingen riktig twinkie

 
Trots att Tallahassee spenderar merparten av filmen med att leta efter en ätbar twinkie är den vi äntligen får se honom avnjuta i slutet fejk. Skådespelaren Woody Harrelson äter nämligen vare sig socker eller mejeriprodukter, därför fick han istället en specialtillverkad twinkie i majsmjöl. Tallahassees berömda cowboyhatt är inte heller som man kanske tror gjord av skinn utan av ett företag som heter Real Deal Brazil, vilka gör alla sina hattar av återvunnen presenning.
 
 

10. Det fanns 100 regler

 
Trots det får biopubliken bara se 10. Totalt sett lär fans ha lyckats lista ett 30-tal genom att samla ihop information från olika teasers och marknadsföringsmaterial. Några av dessa är: Rule 15 – Bowling Ball, Rule 29 – The buddy system, Rule 33 – Swiss army knife, Rule 34 – Clean socks, Rule 48 – Hygiene, Rule 49 – Always have a backup.
 
 

11. "Thriller" och John Carpenter

 
Introt till ”Zombieland” är nästintill legendariskt. Zombiestrippan som jagar sin kund i slowmotion till Metallicas ”For Whom the Bell Tolls” är i mycket en perfekt summering av filmen i stort. Från början var dock både Michael Jacksons låt ”Thriller” och Tiny Tim's ”Tiptoe Through the Tulips” på tal som soundtrack. Likaså diskuterades manuset med kultregissören John Carpenter som sägs ha gillat idén men inte haft tid att åta sig projektet.
 
Är du pepp på "Zombieland Double Tap"? Har du fler roliga anekdoter om originalet - kommentera gärna!
| 18 oktober 2019 18:00 |