Död snö 2009

Död snö poster

Synopsis

En gammal ondska ligger gömd under snön i den norska fjällvärlden sedan andra världskriget. För sex ungdomar som sett fram emot en härlig skidsemester förvandlas allt till en levande mardröm när de hotfulla skuggorna utanför deras stuga plötsligt tar form. De är nazister. Och zombies. Och de är förbannade!
Ditt betyg
2.5 av 549 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Robert Samuelsson

19 juni 2009 | 03:25

Guldplundrande nazistzombies i fjällen

Vad är det sista man kan tänka sig träffa på när man ger sig ut för en fin fjällensemester? Nazister? Osannolikt. Zombies? Verkligen inte! Nazistzombies?! Aldrig i livet! I genren Nazistzombie-splatter finns det inte särskilt många bra filmer. Norskproducerade "Död Snö" är dessvärre inget undantag. Det blir en härlig hjärndöd splatterfest men tyvärr inte mer än så.

Sex ungdomar, en fjällstuga i ingenstans, en plats utan mobilteckning. Alla karaktärerna presenteras och kategoriseras utefter schablonartade splatterfilmskaraktärer. Den snygge, den starke, den roliga, den hispiga o.s.v. Hela första delen av filmen blir en uppladdning till något, som när ungdomarna går på planet i "Alive" eller som när Tom Hanks sitter i båten till Normandie i "Rädda Menige Ryan". När som helst smäller det. När en tokig gammal man varit på besök och berättat historien om när nazisterna under andra världskriget gick på plundrartåg i de norska fjällen trappas stämningen upp. När ungdomarna sen hittar en låda med guld daterat 1942 i fjällstugan vet man att helvetet är nära.

Filmens inledning trampar i samma gångstig som otaliga splatterfilmer har gjort innan. Många av tankarna dras givetvis mot Sam Raimi och hans "Evil Dead", vilket minst sagt måste vara medvetet då likheterna ibland är identiska.

För visst finns det en grundläggande recept för de flesta splatterfilmer.

- Historien liknar oftast något hämtat ur en 15-årings vrickade fantasi

-  Fokus ligger på de mest brutala sätt att dö/döda på

-  Ironi och humor spelar stor roll.

-  Nakenscener är inte helt frånvarande

Det är absolut inget fel på dessa ingredienser men det är ytterst få som lyckas göra någonting riktigt bra av dom. Tidigare nämna Sam Raimi är en av dom som lyckats. Tyvärr tappar "Död snö" på många ställen där "Evil Dead" har mycket högre kvaliteter. Humorn är det ingen fel på, inte musikvalen eller specialeffekterna heller. Men när det kommer till manuset och händelseförloppet saknar det helt och hållet kvalité. Det jag menar är att det inte finns någon röd tråd, ingen sammanhängande historia, inget förnuft och ingen känsla. Dessa behövs för att skilja sig den stora mängden splatterfilmer som oftast går samma öde till mötes.

"Död snö" är ingen speciellt bra film. Men det är sällan man ser en film i den här genren i modern tid i norden, vilket är en mycket glad överraskning! Effekterna är så där härligt B-rulle inspirerade och sköljer över en med ett leende på läpparna. Det finns ett flertal tillfällen då jag verkligen börjar storskratta, som vid tillfället då två personer hänger ut från ett stup, med en zombies inälva som lian. Men det räcker inte riktigt till. Manuset är så fruktansvärt osammanhängande och tråkigt, så "Död snö" blir inte mer än bara en "tokig film". Det behövs någonting nytt och fräscht i denna genre men tyvärr är "Död snö" inte den som levererar det.

| 19 juni 2009 03:25 |