Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

30 december 2014 | 15:00

10 TV-skådisar att hålla koll på i vår

Gamla filmrävar slåss med relativa nykomlingar och TV-veteraner om utrymmet i våra TV-apparater.  Här är 10 värda att hålla ögonen på!

1. Aaron Stanford, "12 Monkeys"


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Redan 2002 utnämnde Variety honom till en av tio skådisar att hålla ögonen på, men hans karriär har, trots rollen som Pyro i "X-Men" och rollen som Seymour Birkhoff i nyversionen av TV-serien "Nikita", inte riktigt tagit fart. Det kan ändras 2015 när Stanford nu ska göra huvudrollen i TV-versionen av Terry Gilliams klassiska sci-fi-rulle. En roll som ursprungligen spelades av Bruce Willis. 

Premiär i amerikanska Syfy 16 januari. 

2. Matthew Perry, "Odd Couple"


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Ska Perry äntligen lyckas i en komedi-comeback? Hans tidigare försök i genren efter "Vänner" - "Mr Sunshine" och "Go On" - har varken blivit kritikerrosade eller långvariga. (Däremot har han lovordats för sina dramaroller i både "The Good Wife" och "Studio 60 on the Sunset Strip".) 

"Odd Couple" blir tredje gången gillt för honom och är i grunden en pjäs från 1965, "Omaka par",  som blev en film 1968 som blev en TV-serie 1970 som sen fick en remake 1982 och som nu alltså återuppstår i ännu en TV-version. Ni hängde med, va? Precis som titeln anger handlar det om ett omaka par vänner, Oscar och Felix, som delar lägenhet. Oscar (Perry) är en slarver medan Felix (Thomas Lennon) är en pedant. 

Premiär 19 februari i CBS. I Sverige kommer den att visas i svenska Fox. 

3. Uma Thurman, "The Slap" 


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Skådespelerskan Mary-Louise Parker fick en svårkurerad lunginflammation och tvingades hoppa av den amerikanska versionen av australiska miniserien "Örfilen", som gick i svensk TV för ett par år sedan. In kom istället svenskättlingen Thurman, som fram till nu inte gjort mycket väsen av sig på TV-fronten. Hon har lånat ut sin röst för ett "American Dad"-avsnitt (2014) och gästspelat i saligen nedlagda musikalsåpan "Smash" (2012), men i övrigt har hon gått på en strikt filmdiet.

Därför ska det bli skoj att se vad hon kan göra av den ärvda rollen i "The Slap". Den åttadelade miniserien handlar om (det psykologiska) efterspelet av att en av gästerna (Zachary Quinto) på en grillfest ger ett annat pars treårige son en örfil. Thurman spelar barndomsvän till det slagna barnets mamma. Penn Badgley från "Gossip Girl" gör hennes (mycket) yngre pojkvän.

Kuriosa: Melissa George repriserar sin roll i aussie-originalet även i den amerikanska remaken. 

Premiär i amerikanska NBC 12 februari. 

4. Josh Duhamel, "Battle Creek" 


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600


Den gamle "Transformers"-hjälten får iklä sig kostym i rollen som mordutredare i "Battle Creek", "Breaking Bad"-skaparen Vince Gilligans nya kriminalserie. Duhamels rollfigur paras ihop med en kollega (Dean Winters, "Oz") som är hans totala motsats. 

Duhamel har inte gjort något vettigt i TV-väg sedan "Las Vegas" lades ned 2008 och att gå från den till Vince Gilligan inger tillförsikt och hopp. Även om premissen med omaka par känns... gammal. 

Premiär i CBS 1 mars. I Sverige kommer Viaplay ha första tjing på visningarna. 

5. Will Forte, "Last man on Earth" 


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Manusförfattaren och skådespelaren Forte är från "SNL"- och indiekomediernas värld och tjenis med folk som Amy Poehler, Tina Fey och Bob Odenkirk. Nu kommer hans första egna TV-serie, en postapokalyptisk komedi om hur det är att vara den sista människan på jorden. Dock kommer även namn som January Jones och Kristen Schaal att dyka upp på någon vänster, i flashbacks kanske? 

Nota bene att Fortes skapelse inte har något med Vincent Price-skräckisen från 1964 att göra, mer än att dela namn (och ödet att vara de sista människorna). 

Premiär 1 mars i amerikanska Fox. 

6. Juliette Lewis, "Secrets & Lies" och "Wayward Pines" 


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Den alltid intressanta Lewis har inte bara en utan två TV-serier på gång i vår. Först ut i den amerikanska remaken av aussie-thrillern "Secrets & Lies", som SVT visade i våras. Den handlar om hur en tvåbarnspappa snabbt blir huvudmisstänkt för mordet på en 4-årig grannpojke och hur det påverkar honom, hans familj och deras omgivning. I australiska originalet spelades pappan av Martin Henderson, i den amerikanska versionen av Ryan Philippe. Lewis gör här mordutredaren Andrea Cornell (bilden) som har svårt att tro på Philippes oskuld.

I M. Night Shyamalans emotsedda och framskjutna psykologiska 10-delars thriller "Wayward Pines" med Matt Dillon i huvudrollen spelar Lewis en bartender vid namn Beverly, som bondar med Dillons rollfigur. 

"Secrets & Lies" har premiär 1 mars i ABC, "Wayward Pines" har premiär 14 maj i amerikanska Fox. Sistnämnda kommer även att sändas i svenska Fox.  

7. James Van Der Beek, "CSI: Cyber"


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Du kan aldrig få för mycket Dawson i ditt liv. Van Der Beek gjorde en underbar tolkning av sig själv i den för tidigt nedlagda komediserien "Don't Trust The B---- in Apt 23" och en minnesvärd schizofren seriemördare i "Criminal Minds", vilket säger en del om hans bredd som skådespelare. 

I den nya "CSI"-spinoffen  (den fjärde i ordningen) spelar han FBI-agent med särskild inriktning på nätbrott. Hans boss görs av Patricia Arquette. 

Premiär i CBS 4 mars. En kvalificerad gissning är att "CSI: Cyber" så småningom når Kanal 5 där alla de tidigare CSI-serierna visats. 

8. Felicity Huffman, "American Crime" 


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Äntligen får vi se denna begåvade skådespelerska i TV igen! Efter åtta säsonger av "Desperate Housewives" vände Huffman ryggen åt TV, säker på att alla tittare bara skulle se henne som "hemmafrun" Lynette.  

Men nu har det gått ett par år ("Desperate Housewives" tog farväl i maj 2012) och Lyn... förlåt, Huffman kommer göra comeback i rutan med rättegångsdramat "American Crime" från Oscarsvinnande  "12 Years a Slave"-manusförfattaren John Ridley. Där ska hon spela en sörjande mor, som just fått veta att hennes vuxne son mördats i ett fall som snabbt får rasistiska förtecken. Timothy Hutton har rollen som hennes ex-make och pappa till sonen. 

Premiär i ABC 5 mars.

9. Jason Isaacs, "Dig" 


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Det bästa Jason Isaacs (till höger på bilden) gjort i TV till dags dato är rollen som strulige Michael Caffee i underskattade dramat "Brotherhood" (finns på HBO Nordic - se den!). Det återstår att se vad 
"Dig" kan göra åt den saken. 

Den tiodelade serien är ett samarbete mellan "Heroes"-skaparen Tim Kring och "Homeland"-skaparen Gideon Raff. Isaacs spelar FBI-agent stationerad i Jerusalem, som får ett mordfall på halsen som leder tusentals år tillbaka. Tänk "Da Vinci-koden"-mysterium. I andra roller återfinns Anne Heche, Lauren Ambrose och David Costabile.

Premiär 5 mars i kanalen USA.

10. Elisha Cuthbert, "One Big Happy"


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Cuthbert har lyckats bra med att skaka av sig den erbarmliga Kim Bauer-rollen från "24" och istället gjort sig hemmastadd i komedigenren. "Happy Endings" fick ju tyvärr ett abrupt slut men nu ska hon istället ge sig på sitcomen "One Big Happy" som produceras av Ellen DeGeneres. Där ska Cuthbert spela en lesbisk tjej, Lizzy, som bestämmer sig för att skaffa barn med sin strejte killkompis. Tanken är att de ska uppfostra barnet tillsammans, men precis när Lizzy blivit på smällen kommer killkompisen och meddelar att han gift sig. Med en tjej Lizzy inte tål. Uh-oh.

Premiär 17 mars i NBC.

Bonus: 


Titus Welliver, "Bosch" 


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Hela säsongen har premiär snart (= i vår), men inget datum är satt ännu, därav bonusplatsen. Bygger på den bästsäljande bokserien av Michael Connelly om den egensinnige Los Angeles-utredaren Harry Bosch (Welliver). Det blir Wellivers första huvudroll efter ett otal minnesvärda biroller i till exempel "Deadwood", "Lost", "Sons of Anarchy" och "The Good Wife". 

Hugh Laurie, "Veep"


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Det är glädjerikt att Laurie i hans första TV-roll sedan "House" tog slut 2012 bestämt sig för att gästa HBO:s satiriska pärla med Julia Louis-Dreyfus som vicepresident Selina Meyers (som när fjärde säsongen börjar i april nån gång kan titulera sig president, gu hjälpe amerikanerna!). Inget sagt än vilken roll Laurie ska spela, men peppen på detta dreamteam är redan farligt hög! 

********************

Sen, längre fram under året, kommer det givetvis bli högintressant att se vad exempelvis Vince Vaughn, Colin Farrell och Anthony Hopkins kan göra av sina respektive roller i "True Detective" och "Westworld". Men mer om det då. 
| 30 december 2014 15:00 |