Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

29 november 2014 | 17:00

10 nya serier det snackades om 2014

Snacka går ju... kolla in vilka av årets nya TV-serier MovieZine tyckte nådde snackistoppen.
Fast... alla förhandssnackisar blev ju inte de succéer tittarna och/eller skaparna hoppats på. 

True Detective


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

När HBO plockade upp "True Detective" 2012 var skaparen Nic Pizzolatto tämligen okänd. Men efter att ha fått den numera superhete Matthew McConaughey i ena huvudrollen och "Hunger Games"-populäre Woody Harrelson i den andra började det snackas om serien.  När de åtta avsnitten sen startade i januari i år blev tittare och kritiker unisont hänförda av det suggestiva morddramat. Varje nytt avsnitt dissekerades ner till minsta detalj på sociala medier och i nöjessajternas recaps. 

Även på MovieZine skrevs mycket om "True Detective", både på redaktionsplats och på forumen. Här är, exempelvis, vad MZ-medlemmen Phip tyckte om den:

"Helt fantastisk! Harrelson och McConaughey är suveräna och deras karaktärer är suveräna. Kuslig, obehaglig och mörk precis så en sån här serie ska vara, full pott!"

Inför den kommande säsongen, som precis fått alla namn klara och påbörjat produktionen i Kalifornien, ligger förväntningarna nu på en farlig nivå, likaså förhandssnacket som går i stil med: "kommer den nya omgången leva upp till sin kolossalt hyllade föregångare?" Det återstår att se.

Första säsongen finns att se hos HBO Nordic.

Fargo


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det var med misstänksamhet som nyheten om att bröderna Coens filmklassiker, den svarta komedin "Fargo", skulle få en TV-version mottogs. De flesta verkade tycka att det var onödigt med en remake eller förlängning av något som redan var perfekt utfört. 

Men när namnen till den tiodelade FX-serien började trilla in - Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Bob Odenkirk med flera - vände vinden något. Dessutom fick man veta att TV-"Fargo" i ansvarige Noah Hawleys händer (med bröderna Coens välsignelse) bara skulle låna atmosfären och tonen, inte försöka sig på en karbonkopia. Från anti-stämning blev nu förhandsbuzzet mer positivt.

Och efter att serien haft premiär i april löd det samlade omdömet - här kärnfullt förmedlat via MovieZine-medlemmen adeadvid"Skitbra, kort och gott. Billy Bob Thornton är magnifik!"

En säsong två är på gång. Den kommer fokusera på före detta polisen, numera dinerägaren Lou Solverson (som spelades av Keith Carradine i första omgången) när han jobbade på ett svårt fall 1979 (med andra ord blir det någon annan i rollen nu).

Första säsongen går att titta på hos HBO Nordic.

Gotham


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


Prequel-serien tillika "Batman"-spinoffen "Gotham" utnämndes tillsammans med "Constantine" (mer om den längre ned) som en av de 
mest emotsedda höstpremiärerna i amerikansk TV. På ytan hade den många frestande aspekter, som flertalet populära "Batman"-skurkar i yngre upplagor, bra skådisar och ett Gotham i samma dystra färgtoner som i filmerna.  Inför premiären oroade sig vissa för att den skulle bli ett "Smallville" - alltså en serie om ungdomar för ungdomar, men den oron besannades inte.

Däremot var alla långtifrån nöjda med hur "Gotham" de facto blev.

MovieZines TV-tyckare Patrik Jonsson var riktigt besviken:

"Överhypat skräp. Kan väl knappast säga att jag är besviken egentligen då jag inte väntat mig mycket från första början. Men ändå...trodde de kunde liiite bättre, men icke. Den här dravel-genren börjar bli så urvattnad nu att den saknar motstycke. Ridå."

Dock har populariteten för serien stigit i USA och första säsongen har utökats från 16 avsnitt till 22. I Sverige går serien att se i C More och på Filmnet.

Constantine


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Många var till sig i trasorna inför en TV-version av DC Comics/Vertigos Hellblazer-huvudperson John Constantine. Kanske skulle den hålla sig närmare än originalet än filmen med Keanu Reeves? Men ju närmare premiären det drog sig desto mer oroväckande nyheter sipprade ut. Som att Constantine inte fick röka i bild för sändande kanalen NBC - eller ha affärer med både kvinnor och män. I slutändan var det ingetdera som gjorde fansen mest besvikna utan det faktum att storyn saknade djup och originalitet och att de populärkulturella inslagen kändes krystade.

I dagarna kom beskedet att NBC haltar produktionen av "Constantine" efter 13 avsnitt. Ingen svensk TV-kanal har ännu yttrat sig om inköp.

The Flash


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Ännu en mycket emotsedd TV-serie som har sin grund i en serietidning, DC Comics "The Flash". Presenterad av den amerikanska ungdomskanalen The CW som spinoff till deras omåttligt populära "Green Arrow"-serie "Arrow" fick "The Flash" snabbt fart på förhandssnacket. Särskilt som huvudpersonen Barry Allen (Grant Gustin) redan introducerats i "Arrow". 

När serien sen gjorde entré i amerikanska TV-rutor i oktober var de flesta, både TV-kritiker och tittare, nöjda med resultatet. Och The CW fick sina bästa tittarsiffror sedan 2009. 

MovieZine-medlemmen RobinJoh tyckte också motvilligt om den:

"Hade sett fram emot att såga denna men efter att ha sett de första tre avsnitten så kan jag inte göra det! Måste säga att det finns lite underhållning i den. Inte tillräckligt mycket för en trea då den är lite för löjlig och lite för billig men en stabil och godkänd 2/5! Bättre än Arrow, enligt mig."

"The Flash" har svensk premiär i Kanal 11, den 8 januari.


På pappret lät det så lovande. Halle Berry skulle göra sin första stora TV-roll. Steven Spielberg skulle producera. Det skulle ligga en spännande sci-fi-historia om hotande alien-invasion till grund. Men luften gick ur den här sommar-TV-bubblan ganska omgående. 

MovieZines läsare har givit den 2,4 av 5 i betyg och medlemmen Marcus skriver så här:

"Nä, den här har jag tröttnat på nu efter 10 avsnitt. Jag sätter en tvåa och lägger ner den. Det fanns några få saker som jag gillade men överlag medioker."

Trots minst sagt blandad kritik har "Extant" fått en andra säsong av TV-kanalen CBS. TV4 har köpt in "Extant" men har än så länge inte tablålagt den.

The Strain


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

MovieZine har skrivit spaltmeter om Guillermo del Toros vampyrserie som hade premiär i juli i amerikanska kabelkanalen FX. Serien, som bygger på del Toros och Chuck Hogans boktrilogi, handlar om en uråldrig ondska, ett vampyrvirus som sprider sig och hotar världens befolkning. 

TV-darlingen Corey Stoll och "Harry Potter"-veteranen David Bradley och ett antal ruggiga trailers samt en omdiskuterad poster gjorde "The Strain" till en av årets mest hajpade serier. 

Men har den levt upp till förväntningarna? Nja. Serien har fått utstå både spott och spe (särskilt för hur The Master ser ut) men även en del ros och pris. 

MovieZine-medlemmen Film-Richard tycker så här: 

"Började extremt bra och spännande i dem första 3-4 avsnitten. Är på episod 10 nu och det börjar bli tungrott. Det händer inte speciellt mycket med karaktärerna utvecklingsmässigt. Får väl se klart säsong 1 men vette fan om det blir att se säsong 2."

FX har i alla fall gett "The Strain" nytt förtroende och en andra säsong om 13 avsnitt kommer nästa sommar. I vår kommer första säsongen att visas i TV6.  

Welcome to Sweden


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Den enda svenska serien på listan men också den som fått mest uppmärksamhet i svensk press, fast kanske inte på grund av serien som sådan utan för att skaparen Greg Poehler (ja, bror till Amy Poehler) "trollade" ett inlägg hos TV-sajten TVdags som sen gick viralt. 

Dock. "Welcome to Sweden" drog även en miljonpublik till TV4 och lyckades med konststycket att säljas i en redigerad version till amerikanska NBC som visade första säsongen med hyfsade tittarsiffror i somras.  

Moviezine-medlemmen Marcus åsikt om serien löd: "Lite pinsamt och lökigt men på ett sätt som funkar."

En andra säsong är beställd av både TV4 och NBC.

Believe


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Ännu en serie som på förhand såg ut att ha alla rätt. Oscarsvinnande (för "Gravity") regissören Alfonso Cuarón stod bakom idén. TV-maestron J.J. Abrams var en av de exekutiva producenterna. Buzz, buzz. Men det övernaturliga dramat om en ung flicka med osannolika begåvningar lyfte aldrig när det väl började sändas på NBC i mars i år och kritiken var minst sagt ljummen. 

MovieZines TV-tyckare Patrik Jonsson skrädde däremot inte med orden:

"Jahapp....fyra avsnitt in och nu får det vara nog, inte en sekund till av detta ointressanta "Touch"-efterapande. "Touch" var inte bra från första början men den hade åtminstone Kiefer Sutherland, "Believe" har ingenting... De har inte ens en riktig handling då de hela tiden envisas med att väva in meningslösa och något så kopiöst tråkiga och ointressanta sidohistorier i varje avsnitt. Proceduralsmörja, lägg ned."

Och någon lyssnade uppenbarligen på Patrik... "Believe" lades ned i USA efter att tolv av tretton inspelade avsnitt visats.

Black Sails


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Inte bara en utan två piratserier hade premiär under 2014. Starz-dramat "Black Sails" ställdes mot NBC:s "Crossbones". Sistnämnda lockade med John Malkovich i huvudrollen. Men förstnämnda hade premiär redan i januari och trots tämligen vissna recensioner så växte fanbasen sig allt starkare under seriens gång, vilket resulterade i att det nu blir en andra säsong. "Crossbones" däremot lades ner efter sina endast nio ynka avsnitt.

MovieZine-medlemmen JL tyckte så här om "Black Sails": 

"Blev bättre efter första halvan som var fantastisk seg och inte alls speciellt spännande. Slutade dock riktigt bra. Kommer eventuellt fortsätta kolla på nästa säsong."

"Black Sails" finns att se i HBO Nordic, andra säsongen startar 25 januari. "Crossbones" hade premiär i TV6 i går, fredag. 

Bubblare: Better Call Saul


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

"Breaking Bad"-spinoffen om brännvinsadvokaten Saul Goodman (Bob Odenkirk) har inte ens haft premiär än - den sätter igång 8 februari i AMC - men sedan 2012 när "Breaking Bad"-skaparen Vince Gilligan för första gången hintade om en möjlig spinoff har det spekulerats och pratats och förväntats. MovieZine har skrivit ett otal artiklar om dess tillblivelse och det lär väl bli ett par till i samband med seriestarten...

Också nära att hamna i toppen var "How to Get Away with Murder", "The Leftovers", "The Knick", "Happy Valley", "The Red Road", "Penny Dreadful", "Helix", "The Last Ship", "Z Nation", "Outlander".

Vilka av årets snackisar blev dina favoriter? Vilka blev du mest besviken på? Tyck till!
| 29 november 2014 17:00 |