Serie

Skribent

Patrik Jonsson

1 december 2016 | 18:00

10 tv-serier att se ikapp inför vårsäsongen

Vi befinner oss ännu endast i början av december, men det gäller ändå att ligga i om man ska hinna se ikapp vissa serier.
Faktum är ju att vi om redan en månad är inne i den så kallade vårsäsongen då det gäller tv-serier. Vårsäsongen kommer, liksom alla tidigare vårsäsonger, så klart även att bjussa på en hel del nya TV-seriepremiärer. Dessa ska jag dock få be att återkomma till i en annan artikel.
 
Nu gäller det helt uteslutande återkommande TV-serier och ifall ni nu skulle bli sugna på att hoppa på någon eller några av de serier jag tar upp här gäller det som sagt att vara ute i tid. Speciellt då det gäller somliga av serierna då de faktiskt hunnit kommit upp i rätt respektabla siffror gällande antal säsonger.
 
Men nu nog tjötat om detta, nu kör vi istället igång tycker jag.

"House of Cards"
Kanal: Netflix
Antal säsonger att se ikap: 4
Antal avsnitt per säsong: 13 (Sammanlagt 52 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Underwood krånglar sig vidare fram någon gång i februari/mars.

En serie som knappast behöver någon närmare presentation är väl just "House of Cards". Men för er som fortfarande har missat "House of Cards" kan jag berätta att denna främst utspelar sig i Vita Huset. Här far Frank Underwood (Kevin Spacey) fram som en konspiratorisk liten skithög tills han får det precis som han vill; nämligen bli världens mäktigaste man. Ni som gillar konspiratoriska tillika politiska thrillers ska därmed icke tveka, inte heller ni som diggar Kevin Spacey för i denna är han i högform!

"Better Call Saul"
Kanal: AMC & Netflix
Antal säsonger att se ikapp: 2
Antal avsnitt per säsong: 10 (sammanlagt 20 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Saul & Co kommer tillbaka någon gång i februari.

För alla er som inte redan visste detta så är alltså "Better Call Saul" en spin-off på succéserien "Breaking Bad". Vet du inte vad "Breaking Bad" är kan jag nog dessvärre inte hjälpa dig mer. Allt jag kan säga är se dessa TV-serier, både "Breaking Bad" (avslutad) och "Better Call Saul". Fantastisk stämning och mörk komedi då den är som allra bäst. Att "Better Call Saul" är en spinoff bör inte heller avskräcka er då detta är en av de absolut bästa spinoffs som finns där ute just nu!

"Black Sails" 
Kanal: Starz & HBO Nordic
Antal säsonger att se ikapp: 3
Antal avsnitt per säsong: 8 & 10 (Sammanlagt 28 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Ytterligare ett skepp kommer lastat den 29:e januari (Starz).

En serie som sannerligen har växt på sig till att bli något alldeles extra är definitivt det piratbaserade actiondramat "Black Sails". Ni som gillar historiska serier, speciellt pirat-eran så klart, ska defintivt spana in denna. Jag skulle även kunna tänka mig att actionfantasten har en hel del att hämta!

"Homeland"
Kanal: Showtime & SVT
Antal säsonger att se ikapp: 5
Antal avsnitt per säsong: 12 (sammanlagt 60 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Claire Danes fortsätter att konspirera den 15:e januari (Showtime).

Detta börjar bli en riktig gammal långkörare numer och jag antar att många av er därute redan följer den. Ni som dock har missat tåget bör ge er i kast med denna snarast då det är en hel del avsnitt att avverka. Spionage, konspirationer och andra smått eggande mindfucks väntar. Detta är en serie som Showtime vanligtvis brukar köra under hösten, men som alltså nu i år har tilldelats äran att pryda vårschemat.

"The Leftovers"

 


Kanal: C More & HBO Nordic
Antal säsonger att se ikapp: 2
Antal avsnitt per säsong: 10 (sammanlagt 20 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: "The Leftovers" startar sin upplösningssäsong förmodligen någon gång i början av nästa år.

Ännu en serie som har flyttat lite fram och tillbaka mellan årstiderna. Första säsongen sändes under sommaren, den andra under hösten och den tredje kommer nu alltså att sändas under våren. Detta bli också seriens absolut sista säsong, och missa för guds skull inte detta. För er som ännu inte riktigt fattat vad detta är för serie kan jag berätta att den är rätt kryptisk och mystisk, så brukar ni uppskatta serier av sådan natur ska ni alltså inte tveka.

"Billions"
Kanal: Showtime & HBO Nordic
Antal säsonger att se ikapp: 1
Antal avsnitt per säsong: 12
Säsongspremiär: Katt-och-råtta-leken fortskrider den 19:e februari (Showtime).

En av årets absolut bästa nykomlingar var definitivt "Billions" och nu är det faktiskt inte så långt kvar till vi får kasta oss rakt in i dess andra säsong. Tiden går verkligen fort. Vilka kan tilltalas av "Billions"? Ja, onekligen de som gillar David mot Goliat-temat, men även alla ni dramadårar bör uppskatta denna. Dessutom bjuder serien på ett helt makalöst skådespeleri!

"Colony"
Kanal: USA Network & Netflix
Antal säsonger att se ikapp: 1
Antal avsnitt per säsong: 10
Säsongspremiär: Josh Holloway kämpar vidare någon gång i januari/februari.

Ännu en färskkläckt godbit från året som gått. Denna med ett futuristiskt sci/fi-tema och det känns faktiskt riktigt kul att kunna tipsa om en serie även från detta fack. Det är nämligen inte speciellt ofta jag tycker just TV-serier ur denna genre blir speciellt lyckade. "Colony" är dock ett av få undantag. Alla sci/fi-fantaster bör kolla in denna och självklart även alla ni som saknat Josh Holloway ("Lost").

"American Crime Story"

 


Kanal: FX & SVT
Antal säsonger att se ikapp: 1
Antal avsnitt per säsong: 10
Säsongspremiär: Ett nytt tema drar igång någon gång i februari/mars.

Likt sin systerserie "American Horror Story" serverar även "American Crime Story" helt fristående säsonger. Det vill säga varje säsong kommer att ta upp och behandla vilt skilda fall och händelser. Detta gör ju då att man egentligen inte nödvändigtvis behöver "se ikapp" en sådan här serie. Jag tycker dock ändå att dess första säsong var så pass bra att jag råder er att göra det i vilket fall. Suckers för true crime ska onekligen blicka hitåt! (Seriens andra säsong ska ta sig an orkanen Katrina och konsekvenserna efter denna.)

"American Crime"

 


Kanal: ABC & Kanal 5
Antal säsonger att se ikapp: 2
Antal avsnitt per säsong: 10 & 11 (sammanlagt 21 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Även här presenteras ett nytt tema och detta någon gång i början av nästa år.

Denna serie har väldans mycket gemensamt med ovan nämnda "American Crime Story" och då syftar jag inte endast på det mest uppenbara som tordes vara titeln. Utöver detta har serierna helt fristående säsonger och dessutom "återanvänder" de båda skådespelare från dess tidigare säsonger. Ni får försöka hålla isär dessa serier så gott ni kan. "American Crime" är för övrigt en helt fantastisk serie och gravt underskattad. Uppskattare av mörka och blytunga dramor ska absolut ge serien en chans, men återigen alla ni true crime-diggare, ty jag tror även att ni kan ha en hel del att hämta här.

"Fargo"
Kanal: FX & HBO Nordic
Antal Säsonger att se ikapp: 2
Antal avsnitt per säsong: 10 (sammanlagt 20 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Underligheterna fortsätter i början av nästa år.

Den tredje säsongen av "Fargo" är nog en av serievärldens mest emotsedda säsonger nästa år, och jag personligen skriver ledigt under på detta. Även här är säsongerna rätt fristående, de har dock små band till varandra. Man ska dock se denna i vilket fall, så bra är den. Ni som ännu inte har sett denna ska alltså genast ge er i kast med de tidigare säsongerna. Den första säsongen utspelade sig 2006 medan den andra säsongen kastade oss tillbaka till 70-talet. Detta gör att den kommande tredje säsongen blir den säsong som utspelar sig närmast vår nutid; nämligen 2010.

Som en liten parantes kan jag väl påminna eder alla om att serierna "Prison Break" och "Twin Peaks" får fortsättningar till våren. Så ifall ni känner för att dra fram gammal skåpmat och knapra i er börjar det alltså snart bli dags för det!

Detta var alltså endast tio (tolv) av vårsäsongens återkommande alster, här följer några ytterligare helt klart sevärda återvändare; "The Path", "Love", "Baskets", "The Americans", "Sense8" och "The Walking Dead".

Vilken eller vilka tv-serier längtar ni som allra mest att få återse till våren/vintern? Kommentera gärna nedan!
| 1 december 2016 18:00 |