Film

Skribent

MovieZine

14 mars 2016 | 15:45

De 10 mest sedda svenska filmerna någonsin

"En man som heter Ove" är nu 2000-talets mest sedda svenska biofilm och skriver om svenska filmhistorien.
Nu har det hänt igen - en ny svensk film tagit sig in bland de 10 mest sedda svenska biofilmerna. Guldbaggebelönade och Biopublikens pris-vinnaren ”En man som heter Ove” av Hannes Holm hamnar på plats 3 på listan där den har sällskap av både Lasse Åbergs, Astrid Lindgrens och Vilhelm Mobergs figurer.

Här är de tio mest sedda svenska biofilmerna sedan mätningarna startade 1963:
 

1. Sällskapsresan (1980)
2 038 589 biobesök

Lasse Åbergs uppföljare till "Repmånad" blev en sådan enorm kultrulle att man än idag gärna citerar Stig-Helmer, Ole, Majsan, Berra och alla de andra charterturisterna som grisfestar på Gran Canaria. Mottog både Ingmar Bergmanpriset, Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag samt festivalpris i Moskva men filmkritikerna var vid tiden den släpptes förvånansvärt negativa.

2. Att angöra en brygga (1965)
1 955 725 biobesök

Älskade komediduon HasseåTages andra långfilm är en odödlig SVT-klassiker som roat flertal generationer sedan dess premiär. Med talanger som Monica Zetterlund, Birgitta Andersson och Gösta Ekman samt en dråplig kräftskiva i Stockholms skärgård så var den var folkkärleken oundviklig. Mottog Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag, Chaplin-priset och festivalpris i Barcelona.

3. En man som heter Ove (2015)
1 656 215 biobesök t.o.m den 13 mars

Rolf Lassgård och Filip Berg spelar "En man som heter Ove" i två perioder av hans liv; dels som ung ordningssam man som möter kärleken, dels som kvarterets fruktade surgubbe som försöker vänja sig vid livet som änkling. Fredrik Backmans hjärtevärmande och roliga berättelse är nu 2000-talets största svenska biosuccé.

4. Emil i Lönneberga (1971)
1 652 791 biobesök

Hade inte det blonda, charmiga men ack så busiga yrvädret funnit en plats i ens hjärta efter Astrid Lindgrens böcker så gjorde Olle Hellboms filmer (som senare visades som TV-serie) jobbet. Den första av tre följer bonnpojkens äventyr under ett år i Katthult, vilket inkluderar allt från huvuden i soppskålar till att hissa upp lillasyrran Ida i flaggstången.

5. Ronja Rövardotter (1984)
1 645 776 biobesök

Astrid Lindgren-veteranen Olle Hellbom skulle ursprungligen regissera den här feministiska barnäventyret men avled och ersattes av Tage Danielsson (som därmed gjorde sin sista film bakom kameran). Resultatet blev i vilket fall en älskad klassiker med välciterade scener och figurer inklusive vildvittror och grådvärgar som skrämde slag på alla minderåriga när det begav sig.

6. Utvandrarna (1971)
1 585 042 biobesök

Jan Troells filmatisering av Vilhelm Mobergs litteraturklassiker "Utvandrarna och Invandrarna" är tveklöst listans tyngsta titel. Dramat om småländska bönderna Karl-Oskar (Max von Sydow) och Kristinas (Liv Ullman) resa till Amerika nådde sådan framgång att man knep både Golden Globe för Bästa utländska film samt kvinnlig huvudroll och fyra Oscarsnomineringar.

7. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013)


Large b31bf2aefb3805afd5ce1f84a1d809e4 original 3

1 585 042 biobesök

Både regissören Felix Herngren och huvudrollsinnehavaren Robert Gustafsson var båda mer kända för renodlad komedi och TV-projekt (detta var deras första långfilm på sju respektive nio år). Ändå gjorde de filmatiseringen av Jonas Jonassons roman till en kritiker- såväl som publiksuccé och tog även emot Biopublikens pris på Guldbaggegalan.

8. Tjorven och Skrållan (1965)
1 545 405 biobesök

Den andra uppföljaren till den populära TV-serien om Astrid Lindgrens folkkära, Saltkråkan-baserade figurer introducerade busungen Skrållan som vände upp och ner på samtliga inblandades tillvaro. Följdes av ytterligare två filmer och slutligen klipptes alla fyra ihop till en TV-serie som bemöttes med lika mycket kärlek som filmerna.

9. Sällskapsresan II - Snowroller (1985)
1 538 958 biobesök

När det var dags att återbesöka Stig-Helmer och Ole, för en skidsemester i Alperna, så krävdes inte mycket för att återigen locka biobesökare. Liksom originalet så är den fylld av klassiska, välciterade scener ("Tyngden på dalskidan, älskling") samt kultkändisar i biroller, inklusive Staffan Ling, Klasse Möllberg och Stakka Bos gamla sidekick Oskar Franzén.

10. Den ofrivillige golfaren (1991)
1 525 347 biobesök

Fjärde äventyret med Stig-Helmer följde honom från gatusopande till golfbanan (Lasse Åbergs privata hobbyfält). Svenska pinsamheter kombinerades med ett besök i hos golfexperter i Skottland på premissen att vem som helst kan bli ett ess inom sporten. Ensemblen bjöd på legender som Annalisa Ericson, Erland Josephson och Claes Månsson, och Åberg fick äntligen en Guldbagge för sin paradroll.

Källa: Svenska Filminstitutet
| 14 mars 2016 15:45 |