Att angöra en brygga 1965

Komedi
Sverige
101 MIN
Svenska
Att angöra en brygga poster

Synopsis

Komediklassiker om åtta personer, en segelbåt, en eka, en ö i skärgården och hälften av personernas misslyckade försök att ta sig i land på ön (där resten av personerna redan befinner sig). Under dessa försök passerar ett stort antal attiraljer revy, bl.a. en båtshake, en gummibåt, en inombordsmotor, en medwurst, en bryggstump, ett par brun-orange dambyxor och två dussin fyrverkeripjäser. Ledmotivet sjungs av Monica Zetterlund.
Ditt betyg
3.3 av 213 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Att angöra en brygga
Biopremiär
26 december 1965
DVD-premiär
12 mars 2008
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Mattias Blomberg

24 juni 2023 | 10:00

Briljant sommarhumor med ett varmt hjärta

Komikerduon Hasse och Tage bjuder in till kräftskiva med stora förhinder i en klassiker som doftar sommar, sol och hav. Kreativiteten flödar och hjärtat finns med varenda sekund som vi följer karaktärernas kamp för att kunna påbörja sin fest.
Den vanligtvis okomplicerade titeluppgiften visar sig vara omöjlig att genomföra för den grupp människor sugna på kräftor och nubbe som vi följer i den här filmen. Kräftskivan ska äga rum på en skärgårdsö vid namn Ensamholmen. Segelbåten som den ena halvan av festgänget anländer i misslyckas gång på gång med att lägga till vid bryggan. Kräftorna finns på ön. Spriten finns på båten. Komedin kan börja.
 
Ur en så begränsad situation skapar Hans Alfredson och Tage Danielsson, eller Hasse och Tage som de som bekant kallade sig som underhållarduo, oavbrutet träffsäker humor. Fysiska dråpligheter och verbal humor blandas friskt och med aldrig sinande gott humör. Missförstånd mellan karaktärer har sällan framkallat så här mycket skratt.
 
Nyckeln till duons storhet stavas kreativitet och sådan finns det obegränsat av här. Filmen ger intryck av att vara gjord som en serie spontana infall utan manus. Ingenting känns konstruerat i förväg och därmed blir berättelsen aldrig förutsägbar. När den känslan av att följa karaktärer i stunden infinner sig skapas magi.
 
Experimentlusten är total. Scener som utspelar sig i verkligheten blandas med utsvävningar i sanslösa fantasier. Det jordnära får inslag av fullkomlig galenskap. De bildmässiga lösningarna blandar allt från svartvitt foto med dokumentär ton till ljuvligt natursköna sommarfärger som skulle passa som vykort.
 
Filmen överraskar ständigt publiken. I en scen pratar Monica Zetterlund plötsligt direkt med oss tittare. Det har gjorts förut, men här har greppet en funktion som jag aldrig sett det användas i tidigare. Det leks med andra genrer på ett fyndigt sätt. Framför allt klassisk Hollywoodfilm får kärleksfulla blinkningar. Det här lyckas vara nostalgiskt och nyskapande samtidigt.
 
Ett av kännetecknen på en stor konstnär är att han eller hon har ett unikt uttryck i sin konst. Det har Hasse och Tage. De tar ett anspråkslöst och enkelt anslag i tonen och kombinerar det med en finurlighet som få filmskapare har. Då blir komedi genuin konst. De delar enligt min mening samma ikoniska status som Charlie Chaplin och Buster Keaton.
 
Framför allt är det här oemotståndligt charmigt. Man glömmer inte att mitt bland alla dråpligheter så är det människor som vi följer. Den ömsinta värmen präglar hela filmen och träffar rakt i hjärtat utan genvägar. En oförglömlig scen där en vacker visa sjungs är enormt rörande i sitt vemod. Den ljuvligt jazziga temamusiken som vi får njuta av hela filmen vaggar in oss i harmoni.
 
Varenda skådespelare är i toppform. Birgitta Andersson är briljant som ständigt berusad och ohjälpsam hustru. Hans Alfredson är oförglömlig som vresig fiskargubbe med obegripligt sluddriga repliker. Monica Zetterlund är orubbligt cool. Gösta Ekman är trovärdig i en roll som är filmens mest sansade. En scen påminner så mycket om Jönssonligan att han måste ha fått déjà vu när han spelade sin roll i de filmerna senare. Lars Ekborg är fantastisk som snobbig självutnämnd kapten på båten.
 
"Att angöra en brygga" inte bara skildrar sommar. Den är renodlad sommarkänsla med doft av sol och hav. All kärlek som den fått och fortfarande får av publiken är välförtjänt. Det här är inte bara en av de bästa komedier som någonsin gjorts utan även en av tidernas bästa svenska filmer.
| 24 juni 2023 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
1
Sveriges mest accepterade kalkonfilm. Ur-dålig. Var det där roligt 1965?
Läs mer
5
Det här är en av många filmer som har följt mig genom livet. Det som gör filmen till en pärla är dessa fantastiska skådespelare! Bl.a. Gösta Ekman. Monika Zetterlund (en suverän jazz-sångerska och artist) Hasse Alfredsson, Tage Danielsson, Lars Ekborg och Birgitta Andersson med flera (se ovan). Det är mycket slap-stick komedi och det är barnsligt roligt. Kärlek , dåligt sjömanskap, inget som helst säkerhets-tänk, rutten kvinnosyn, och korkade smugglare. Fullständigt ignorans och förakt för utsänd myndighets-person som bara försöker göra sitt jobb (i ordinär politisk korrekt utförande). Om du är sjöman till yrket eller proffsseglare så lär du ju stöna högt.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu