Film

Skribent

Emil Skelterwijk

3 april 2016 | 18:00

10 hissnande filmscener

Ingen filmhiss är för liten för spänning, skräck eller episka fighter. Här är några favoritscener, häng med på färden!
Skulle jag säga att det gjorts över 1 miljon filmer där hissar fått vara med på ett hörn skulle du säkert lyfta på ögonbrynen och häpnat fråga: ”Är det sant?”. Varpå jag hade svaret: ”Inte en aning, men det lät bra!”.

Hissen har i vilket fall som helst varit skådeplatsen för oräkneliga och åter oräkneliga filmsituationer - stora som små, actionfyllda som lågmälda, uppåtfärdande som nedåtfärdande. Så utan någon längre utfyllnad av adjektiv för att komma upp i MovieZines önskade kvot av ord i en artikel, så ska jag härmed lista de 10 bästa scenerna som ägt rum i, på, bredvid, under, framför… en hiss.

Cabin in the Woods (2012)


Säga vad man vill om Cabin in the Woods, men när det börjar löpa mot finalen och de två återstående karaktärerna från stugan transporteras ner i en hiss till ett mystiskt ställe där de "förvarar" monster av alla dess slag, då är det få som skakar på huvudet. Eller i alla fall inte jag!


Smokin' Aces (2007)


Ett av de bästa hissögonblick på film, enligt mitt tycke... om man nu kan ha ett sådant. Joe Carnahan lyckas fånga Ray Liottas och Nestor Carbonells nervpirrande övergång från en lugn hissfärd till något så ovanligt som en högexplosiv shootout. Wow, är allt jag får fram!


The Shining (1980)


Man vore en dåre om man inte inkluderade den här översnygga hiss-scenen i "The Shining". Otroligt vacker bild som på något sätt är för evigt sitter in-printad i hjärnkontoret. Det tackar vi för, Kubrick!Toy Story 2 (1999)


Även Pixar har lyckats klämma in sina karaktärer i en hiss. Eller snarare ett hisschakt. Här hittar vi, förutom en underhållande klättringsakt, den underbart sköna scenen där Buzz Lightyear slåss mot den onde kejsaren Zurg. Ett klassiskt Pixar-ögonblick!Drive (2011)


Om hissarna själva fick välja skulle de nog blinka sina numrerade knappar för denna stämningsfulla scen. Finns det något den inte har? Ja, förutom naket, explosioner, djur, hushållsprodukter och Danny Glover. Nä, annars skulle jag säga att den har det mesta jag önskar av en hissfärd.


De omutbara (1987)


Som ung och ny vad det kom till "riktigt" filmtittande, minns jag än idag hur mycket scenen där Agent Oscar Wallace (spoiler!) blir skjuten i hissen berörde mig. Fantastisk scen i en fantastisk film med fantastiska rollprestationer och fantastisk originalmusik. Åh vilken fantastisk hiss. (Jag får betalt för antalet använda ord "hiss".)RockNRolla (2008)


Underskattad Guy Ritchie-film med härliga Snatch-vibbar. Och tro det eller ej men här finns en riktigt skön elevatorscen också (Synonymer.se finns alltid där för mig när jag behöver... synonymer). Humor och action i en fin blandning med en strålande Toby Kebbell som håller i taktpinnen. Muy bueno!


True Romance (1993)


En odödlig klassiker med en sann Tarantino-anda. Och från vad jag har märkt efter att ha kollat igenom en rad filmer med hisscener så är detta en av få där en person gråter i hissen... Japp, får inte den säregna faktan in mig i intresseklubben, får inget det!Captain America: The Winter Soldier (2014)


Letar man efter ett big-ass actionspektakel i en hiss, då är det hit man ska titta. Vuxna, muskulösa karlar bråkar på den lilla ytan de har att gå på. Det är både coolt och effektfullt. Snygg glashiss också... Jag vill bara snabbt flika in att jag inte har någon fetisch för hissar. Bara så vi har det avklarat!När lammen tystnar (1991)


Sist men inte minst kanske den bästa att utnyttja sina få kvadratmeter hissyta: den Oscarsbelönade "När lammen tystnar". Jag ryser bara jag för muspekaren över klippet på youtube. His(s)kligt bra scen om jag nu får säga det själv. 


Där har vi några sköna rullar som har skådeplats i en hiss. Vilken är din favoritscen i en hiss?
| 3 april 2016 18:00 |