Toy Story 2 (1999)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Woody kidnappas denna gång av en girig samlare. Buzz Lightyear och hans andra gamla polare ger sig ut på en äventyrlig räddningsexpedition.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: TOY STORY 2

Rar och underhållande uppföljare
Ska man göra en filmtvåa på samma nivå som originalet krävs nog en Coppola - eller som i detta fall Pixar. Vår favoritleksakscowboy Woody & co fortsätter att leverera charmig underhållning.
Det är inte lätt att göra en fortsättning på en inte bara så framgångsrik utan även intelligent, charmig och träffsäker familjefilm som ”Toy Story”. Filmen var både banbrytande med sin slående animering och berättarstilen som nådde ut till både barn och vuxna. En uppföljare var oundviklig men riskabelt. Lyckligtvis fixar Pixar biffen.

Nyckeln till en lyckad uppföljare är att berätta en ny historia med samma karaktärer men samtidigt låta dem utvecklas. Introduktionen av nya karaktärer är också ett fungerande grepp, så länge dessa har ett syfte. ”Toy Story 2” bockar av samtliga.

Här får vår favoritcowboy Woody lära sig om sin bakgrund som populär franchise-figur och får lära sig vikten av lojalitet och vänskap när han måste välja mellan sin ägare Andy och de andra leksakerna eller den ursprungliga ”familjen” där han från början hör hemma. Det är vanliga budskap som lätt kunnat bli smetiga i en barnfilm men Pixar lindar in dem i ett både rart och underhållande paket.

Filmen kommer långt på sina karaktärer. Woody och Buzz Lightyear är perfekta hjältar - de är varandras motsatser men är båda älskvärda och har glimten i ögat. Men samtliga rollfigurer i filmen är skapade med tydliga personligheter - till och med Andys hund har sina ögonblick som mer än en anonym jycke. Den personliga favoriten är hästen Bullseye - designad efter typiska hundstereotyper - som stjäl varje bildruta den är med i trots brist på repliker.

Här finns också ett tacksamt tempo och frånvaro av meningslösa transportsträckor. Äventyret där Woody kidnappas av en girig leksaksförsäljare (med röst av Wayne ”Seinfeld-Newman” Knight vars persona verkligen lyser igenom) sätter igång nästan direkt och därifrån är det full fart. Inte ens några mer stillsamma, eftertänksamma stunder dödar stämningen.

Precis som i första filmen är drabbande humor på hög nivå. Slapstick, ordvitsar och rapp dialog. Det mest underhållande - åtminstone för vuxna är dock ändå hur man lyckas väva in klassiska filmstilar med leksaker. Woody har en Hitchcock-liknande mardröm i en scen och ska ta sig igenom ett fält av utspillda ostbågar i jakten på sin avslitna arm i en annan.

Insiderskämten och filmreferenserna duggar tätt de med. Det finns en kul sidointrig med Buzz ärkefiende som inte så subtilt parodierar ”Stjärnornas krig” men är man på sin vakt finns även blinkningar åt klassiker som ”Fönstret åt gården”, ”År 2001 - ett rymdäventyr”, ”Goldfinger” och ”Patton - pansargeneralen”!

”Toy Story 2” är tveklöst en av de bästa tvåorna i en av världens bästa filmtrilogier. Den når inte riktigt ettans originalitet - som i de flesta uppföljare tar all action ibland överhand från själva berättelsen - men varför klaga? Woody & co levererar skön underhållning som är omöjlig att värja sig emot.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Ragnvald
Underhållande och bra. När det gäller uppföljare kan Pixar lyckas. Andra filmbolag som Disney har jag gett upp med, eftersom ingen av deras uppföljare någonsin har lyckats.
PerH
Inte lika mästerlig som ettan men klart underhållande med mycket fart..
N10
Rolig o Bra hehehe
Visa fler (7)

Relaterade filmer