Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

30 augusti 2020 | 18:00

10 heta nya svenska tv-serier som släpps under hösten 2020

Det är inte helt lätt att hålla koll på alla streamingtjänsters och tv-kanalers utbud, särskilt inte om man är sugen på något svenskt. Här är räddningen!
Tidigare under augusti släppte vi vår ultimata höst-guide inför de mest hajpade nya tv-serierna som kommer att dyka upp internationellt under hösten. Nu har det blivit dags att plocka fram de mest intressanta av de svenska titlarna som hinner dyka upp innan det annorlunda året 2020 är över.
 
Med tanke på rådande corona-läge så finns det givetvis fortfarande en viss oklarhet kring vilka tv-serier som faktiskt kommer att dyka upp under hösten. Men eftersom vi inte har stängt ned på samma sätt här i Sverige, så bör det inte bli några förseningar på någon av serierna vi lyfter fram på listan här nedan.
 
Med tanke på att listan riktar in sig på helt nya serier så kommer inte återkommande produktioner, som den senaste Kristallen-vinnaren "Älska mig" (13 sep, Viaplay), "Bröllop, begravning och dop" (14 sep, C More), "Dips" (13 nov, SVT) eller specialsäsongen av "Vår tid är nu" (december 2020, SVT) att dyka upp här nedan.
 

"Måste gitt - serien" - 4 september (SVT)

 
 
En fristående fortsättning på Ivica Zubaks film "Måste Gitt" från 2016. Metin (Can Demirtas) muckar från fängelset och återvänder till sin familj och vänner i Jordbro. Komedi och allvar blandas friskt när den impulsive Metin prövas i olika situationer.
 
Förutom Demirtas i huvudrollen ser vi även Jörgen Thorsson, David Nzinga, Selma Caglar och Kaiwan Karem i några av de större rollerna. Samtliga åtta avsnitt släpps direkt på SVT Play, men serien kommer även att visas veckovis på SVT.
 

"Sommaren 85" - 14 september (SVT)

 
 
"Sommaren 85" utspelar sig i en mindre stad i mitten av 80-talet där korvfest och sköna 80-tals-discon kommer att underhålla oss, under den första säsongen av SVT:s nya dramakomedi. Lotta Tejle, Emma Broomé, Kajsa Ernst, Morgan Alling och Mattias Nordkvist dyker upp i några av seriens största roller.
 

"White Wall" - 20 september (SVT)

 
 
"White Wall" utspelar sig i ett gruvsamhälle någonstans i norra Sverige, där arbetet med att skapa ett av världens största slutförvar av kärnkraftsavfall kraftigt har försenats - av aktivister som försöker sabotera projektet. När en sprängningsolycka tar tre personers liv hotas hela projektet, samtidigt som ett främmande föremål blottas djupt nere i gruvan. Det blir startskottet på en mörkläggning som kommer att få oanade konsekvenser.
 
I några av den första säsongens största rollerna hittar vi Vera Vitali, Mattias Nordkvist, Ardan Esmaili, Aksel Hennie och Eero Milonoff.
 

"Utredningen" - 28 september (SVT)

 
 
"Utredningen" kommer att ge tittarna en inblick i utredningen och lösningen kring mordet på den svenska journalisten Kim Wall, som mördades under ett utbåts-reportage 2017. Søren Malling och Pilou Asbæk spelar huvudrollerna som mordutredaren Jens Møller och åklagaren Jakob Buch-Jepsen, medan Rolf Lassgård och Pernilla August spelar Kim Walls föräldrar. Serien är skapad av Tobias Lindholm ("Kapningen", "Kriget"), med hjälp av både Møller och Kims verkliga föräldrar.
 

"Top Dog" - 7 oktober (C More)

 
 
Den nya dramaserien "Top Dog" kretsar kring affärsjuristen Emily Jansson (Josefin Asplund) och ex-brottslingen Teddy Maksumic (Alexej Manvelov), där Teddy har beslutat sig för att lämna maffian samtidigt som Emily försöker avancera inom sin advokatfirma - när deras vägar plötsligt korsas. Serien kommer att bestå av åtta avsnitt och är baserad på Jens Lapidus boktrilogi.
 

"Ambassadören" - 11 oktober (Viaplay)

 
 
Den nya Viaplay-serien kommer att utspela sig på den svenska ambassaden i Mexico City, medan en lukrativ stridsflygplans-affär är på gång mellan Sverige och Mexico. Vilket gör att den svenske ambassadören i Mexico plötsligt hamnar mitt i ett etiskt minfält. Mikael Tornving, Happy Jankell och Fredrik Hallgren dyker upp i några av den första säsongens största roller. 
 

"Lyckoviken" - 20 oktober (Viaplay)

 
 
Camilla Läckberg ligger bakom den nya serien "Lyckoviken", som sägs vara något av en modern variant av en såpa. Givetvis med ett mordmysterium i grunden. Serien kommer att utspela sig i det lilla samhället Hammarvik, där en seriemördare går lös. Disa Östrand, Martin Stenmarck, Ella Rappich, Daniel Adolfsson, Alexander Karim och Ia Langhammer dyker upp i några av seriens större roller.
 

"Jakten på en mördare" - 15 november (SVT)

 
 
Regissören Mikael Marcimain ("Lasermannen", "Gentlemen") låter oss lära känna Per-Åke Åkesson och den skånska spaningsgruppen som skrev svensk kriminalhistoria, när de klarade upp mordet på tioåriga Helén Nilsson. Anders Beckman spelar huvudrollen medan Rasmus Troedsson, Lotten Roos, Håkan Bengtsson och Lars Schilken dyker upp i några av de största rollerna. Serien är baserad på Tobias Barkmans reportagebok.
 

"Björnstad" - okänt datum under hösten 2020 (HBO Nordic)

 
 
Serien handlar om en familj där pappan Peter är den lokala hjälten och hockeystjärnan, från den lilla orten Björnstad. När familjen återvänder hem för att Peter ska träna och bygga upp stadens juniorlag, så hotas allt plötsligt när lagets stjärnspelare anklagas för en fruktansvärd handling - mot dottern i familjen. 
 
Peter Grönlund ("Goliat", "Tjuvheder") regisserar hela den första säsongen av HBO Nordics "Björnstad", baserad på Fredrik Backmans roman. Manus står Anders Weidemann ("Interrogation"), Antonia Pyk och Linn Gottfridsson för. Aliette Opheim och Ulf Stenberg spelar föräldrarna i familjen.
 

"Kärlek & anarki" - okänt datum under hösten 2020 (Netflix)

 
 
Lisa Langseth ("Hotell", "Euphoria") och Alex Haridi ("Blå ögon", "Äkta människor") ligger bakom den kommande Netflix-serien "Kärlek & Anarki", som kretsar kring Sofie - en karriärsdriven konsult och gift tvåbarnsmamma. När hon under ett uppdrag träffar it-teknikern Max, börjar en allt mer vågad lek mellan dem att leda till oanade konsekvenser.
 
Ida Engvoll och Björn Mosten spelar huvudrollerna, medan Johannes Bah Kuhnke, Gizem Erdogan, Reine Brynolfsson och Björn Kjellman dyker upp i andra större roller under den första säsongen.
 

Läs också: Den ultimata guiden till de bästa nya tv-serierna under hösten 2020

 
Vilka nya svenska tv-serier ser du mest fram emot under hösten? Kommentera gärna nedan!
| 30 augusti 2020 18:00 |