TIFF 2018

Skribent

Alexander Kardelo

6 september 2018 | 18:00

10 heta filmpremiärer på Toronto Film Festival

Idag går startskottet för den kanadensiska filmfestivalen, som traditionellt sett brukar introducera flera stora Oscarssnackisar. Medan MovieZine packar väskorna och planerar schemat, plockar vi ut tio av de mest intressanta titlarna.
Filmfestivalen i Toronto kommer strax efter Venedig och Telluride, och före den i New York. Men det är ändå TIFF som brukar ses som höstens viktigaste festival, mycket tack vare sin förmåga att locka Hollywoodtalanger samt pricka in kommande Oscarsfavoriter.

Det här är 43:e året som Toronto står värd för sin prestigefyllda filmfestival, och andra året som MovieZine åker iväg för att bevaka. Innan jag kastar oss in i en fullmatad vecka med biovisningar, galapremiärer, presskonferenser och intervjuer tänkte jag lista några av festivalens på förhand mest lovande titlar. Utan inbördes ordning:
 

1. Outlaw King

 
Netflix framfart i filmvärlden har skakat om branschen. Medan Cannes-festivalen stänger dörren för deras filmer (med motiveringen att streamingtjänsten vill ta död på bioduken, typ) får en Netflix-film för första gången inviga TIFF. Här väntar ett episkt drama med Chris Pine i huvudrollen som en stridslysten skotsk konung. David Mazkenzie ("Hell or High Water") har regisserat.
 
 

2. Beautiful Boy

 
Steve Carell och Timothée Chalamet spelar orolig far och drogberoende son. ”Beautiful Boy” bygger på verkliga händelser nedskrivna av far och son David och Nic Sheff i varsin självbiografi. Detta kan bli årets snyftare!
 
 

3. Jeremiah Terminator LeRoy

 
Mer verklighetsbaserat, i filmen som berättar om författaren och underbarnet J.T. LeRoy, som tog kulturvärlden med storm för några år sedan. Det fanns dock en hake: J.T. var påhittad. Han spelades av en ung kvinna medan böckerna spökskrevs av en äldre författare. Kristen Stewart och Laura Dern tar huvudrollerna i denna osannolika historia. 
 
 

4. Aniara

 
Två svenska långfilmer visas i Toronto i år: dels Oscarsbidraget "Gräns" och dels rymdoperan "Aniara". Det blir världspremiär för den svenska science fiction-filmen, som skildrar livet ombord på en rymdfarkost med målet Mars. Pella Kågerman och Hugo Lilja regisserar efter Harry Martinsons diktsamling från 1956.
 
 

5. Halloween

 
Ingen filmfestival är komplett utan en riktigt ruggig popcornrulle mitt i natten. Den emotsedda "Halloween"-uppföljaren, som för enkelhets skull också heter "Halloween", kommer att skrämma slag på festivalpubliken redan i helgen. Slasher-ikonen Michael Myers är tillbaka och Jamie Lee Curtis står redo för fight. Resten av världen får snällt vänta på "Halloween" till Halloween, slutet av oktober alltså. 
 
 

6. Widows

 
Fyra änkor tvingas ta över sina döda mäns kriminella affärer i denna stjärnspäckade, kvinnoledda thriller. Regissören Steve McQueen (”12 Years A Slave”) har skrivit manus tillsammans med deckardrottningen Gillian Flynn (”Gone Girl”, ”Sharp Objects”).
 
 

7. Boy Erased

 
På svenska biodukar rullar ”The Miseducation of Cameron Post”, medan TIFF gör redo för ”Boy Erased” - årets andra hbtq-drama om hur religiösa fåntrattar tror att man kan ”pray the gay away”. Nicole Kidman, Russell Crowe och Lucas Helges (”Lady Bird”) gör huvudrollerna när Garrard Conleys memoarer blir film.
 
 

8. The Old Man & The Gun

 
Det sägs bli Robert Redfords sista film, så varför inte "go out with a bang"? Här spelar han en äldre bankrånare som planerar en sista stöt. Bakom kameran hittas David Lowery, som imponerat med stillsamma, starka och så vitt skilda filmer som "Peter och draken Elliott" och "A Ghost Story".
 
 

9. If Beale Street Could Talk

 
Barry Jenkins, som regisserade den stora Oscarsvinnaren ”Moonlight” häromåret, är tillbaka med nytt. Den här gången ska det handla om en gravid kvinna, som kämpar för att rentvå sin fästmans namn när han blivit anklagad för ett brott.
 
 

10. Fahrenheit 11/9

 
Den alltid lika underhållande och provokative Michael Moore greppar kameran och riktar den mot Vita huset. Datumet 11/9 syftar på dagen då Donals Trump korades till USA:s president, ett valresultat som den här filmskaparen gissningsvis inte håller med om.
 
 
Toronto Film Festival pågår mellan 6-16 september. Håll utkik här på MovieZine för recensioner och rapporter under den kommande veckan!
| 6 september 2018 18:00 |