Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

9 april 2020 | 20:15

10 grymma tv-serier som du enkelt kan se klart på en helg

Har du spenderat avsevärt mer tid än vad som känns okej, med att försöka hitta nästa tv-serie att plöja igenom i det enorma tv-utbudet? Här är lösningen!
Om vi slår ihop utbudet av tv-serier från streamingtjänster som Netflix, HBO Nordic, Viaplay, C More, SVT Play, Amazon Prime och alla de andra, så är det inte helt lätt uppgift att bestämma sig för vilken tv-serie som förtjänar din tid härnäst.
 
Lyckligtvis har jag plöjt hundratals tv-säsonger under de senaste åren och kommer här nedan sammanställa en lista över några av mina personliga favoriter, bland de tv-serier vars säsonger är allra mest bingevänliga. Med andra ord, som längst 6 timmar per säsong... vilket gör att du med enkelhet kan klämma en  hel säsong under en helg (eller ibland allt, på en riktigt slö dag).
 
Inför den stundande påskhelgen och det rådande "corontän"-läget i världen, har jag dessutom försökt att hålla en ganska stor spridning på tipsen här nedan. Både när det kommer till streamingtjänster och vilken typ av genre det gäller, så det förhoppningsvis ska finnas något som passar för just DIG som läser detta. 
 

"After Life" (Netflix)

 
 
Ricky Gervais ("The Office", "Extras", "The Invention of Lying") är känd för många av sina väldigt överdrivna, men ofta riktigt underhållande, komedier. I sin Netflix-serie "After Life", som han skrivit, regisserat och spelar huvudrollen i, visar det sig däremot att Gervais är minst lika duktig på att leverera hjärtkrossande drama-scener. 
 
"After Life" följer änklingen Tony, vars liv förändras och förlorar meningen när hans underbara fru plötsligt blir sjuk och dör. Det är fortfarande en mörk komediserie som vi har att göra med här, men med avsevärt tyngre dramainslag än vad Gervais visat prov på tidigare. Den första säsongen finns ute nu och inom kort släpps även nästa, som jag har haft förmånen att förhandstitta på och håller som en av mina favoritsäsonger från i år.
 

"Atlanta" (Viaplay/FOX+)

 
 
Få serier har hyllats lika unisont som Donald Glovers udda dramakomedi om rapparen "Paperboi" (Brian Tyree Henry) och hans närmsta vänner, där Glover själv spelar Paperbois kusin/manager. Med både Golden Globe och Emmy-vinster i kategorin för bästa komediserie, är det här den perfekta serien för någon som gillar att sätta igång ett nytt avsnitt och inte ha en aning om vad som kommer att hända.
 
Donald Glover är en upptagen man. Vilket är varför vi tyvärr bara har fått två säsonger av "Atlanta" under de senaste fem åren - men de kommande två spelas åtminstone in samtidigt för att det inte ska bli ett så stort glapp mellan kommande säsonger. 
 

"Chernobyl" (HBO Nordic)

 
 
Om du nu råkar vara en av de få som inte gav "Chernobyl" en chans ifjol, så är det helt enkelt dags att ta tag i en av de mest välgjorda miniserierna någonsin. Med ett ovanligt fint öga för detaljer lyckas man göra en till synes "vanlig" historielektion till något som snarare kändes som en hemsk skräckfilm, multiplicerat med fem - eftersom varje enskilt avsnitt nästan klarar av att stå på egna ben. 
 
Det är nog ingen, som har sett "Chernobyl", som är särskilt förvånad över att serien under en tid låg högst rankad bland IMDb:s bästa tv-serier... och därefter plockade hem i stort sätt alla priser i sina kategorier på galorna som följde.
 

"Fleabag" (Amazon Prime)

 
 
Phoebe Waller-Bridge släppte 2016 en snudd på perfekt tv-säsong, som hon både skrev och spelade huvudrollen i. 2019 släppte hon en andra (och enligt henne själv, en sista) säsong som lyckades med bedriften att vara ännu bättre. Det finns i nuläget ingen annan tv-skapare som skriver manus på ett lika oförutsägbart, underhållande, allvarligt och tankeväckande sätt som Waller-Bridge. 
 
Jag tänker inte ens förklara vad "Fleabag" handlar om. Om du brukar gilla mina tips, får du helt enkelt lita på mig att det är bäst så. Waller-Bridge skapade även (den första säsongen av) "Killing Eve" samt kallades in för att "rädda" manuset till den kommande Bondfilmen.
 

"Kingdom" (Netflix)

 
 
Jag har försökt att ta med "Kingdom" på varje lista jag har kunnat motivera dess existens på under de senaste månaderna - så förlåt om det känns som att jag tjatar. MEN DET ÄR FÖR DITT EGET BÄSTA! Lyckligtvis har jag sett i kommenterarna under andra listor av liknande sort, att den här koreanska (se den på originalspråk med undertext snälla) zombieserien äntligen börjat få den uppmärksamhet den förtjänar.
 
Säljpitchen för er som inte testat den än: Tänk dig de allra bästa zombie-avsnitten i "Game of Thrones", fast med ett bättre manus. Det finns två oerhört bingevänliga säsonger som väntar bara ett par knapptryck bort!
 

"Mythic Quest: Raven's Banquet" (Apple+)

 
 
Om du är en av många som gillade HBO:s "Silicon Valley" så är Apples nya originalserie "Mythic Quest: Raven's Banquet" definitivt värd en chans. Jag skulle inte kalla mig själv för en "gamer", även om det blivit en del PS4 och PC genom åren. Men det är inte heller något måste för att du ska kunna uppskatta den här arbetsplats-komedin, som utspelar sig i en spelstudios lokaler... chansen är nog däremot avsevärt större att du kommer att älska serien om du åtminstone har doppat tårna i gaming-världen åtminstone ett par gånger.
 

"Servant" (Apple+)

 
 
Den M. Night Shyamalan-producerade Apple-serien är något av en blandning av att vara en psykologisk thriller och en störd skräckserie. En familj drabbas av en tragedi och förlorar sin lille bebis Jericho - och när de får förslaget att ersätta sin döde son med en docka för att bearbeta sorgen, var det nog ingen som insåg hur långt det skulle gå.
 
Vi släpps in i handlingen i samband med att paret anställer en barnflicka, som ska ta hand om dockan, så att mamman kan återgå till sitt arbete... och det är början på en rad, minst sagt udda, händelser.
 

"Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" (C More/TV4)

 
 
Vad vore väl en binge-lista utan något lite mer familjevänligt, särskilt i tider som dessa. Jag har själv plöjt "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" ett antal gånger tillsammans med mina egna barn, där treåringen hellre tittar på Greta Gris och sjuåringen inte kan få nog... för oss vuxna finns det faktiskt en hel del att underhållas av (i alla fall den första gången du tittar).
 
För familjer på jakt efter någon form av gemensam underhållning, men nu måste hålla sig hemma, så finns det få serier som kommer att fungera lika bra som "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet".
 

"Undone" (Amazon Prime)

 
 
Animerade vuxenserier har blivit allt mer populära under de senaste åren, mycket tack vare att Netflix har pumpat ut ett gäng bra produktioner vid sidan om långkörarna "Simpsons", "Family Guy" och "South Park". Amazon Primes "Undone" är däremot något helt annat och liknar väl snarare mest en animerad version av helgalna "The OA". 
 
Rosa Salazar och Bob Odenkirk spelar dotter och död farsa, som börjar kunna kommunicera med varandra efter att Rosas karaktär är med i en bilolycka. Hon verkar efter olyckan ha fått förmågan att kunna resa i tiden, eller bara slagit sig väldigt hårt i huvudet, och försöker därför lösa sin pappas (påstådda) mord. 
 

"Älska mig" (Viaplay/SVT)

 
 
Den enda svenska tv-serien på listan är Josephine Bornebuschs fantastiska "Älska mig". Vi får följa en familj där storasystern (Bornebusch) har framgång i karriären men det raka motsatta i privatlivet, hennes lillebror som har sina egna kärleksproblem och deras pappa (Johan Ulveson i en av sina bästa roller någonsin) som tvingas hantera sorgen över att nyligen ha förlorat sin hustru. 
 
Den mörka dramakomedin låter oss även följa hur de båda barnen hanterar sin mammas bortgång, men framför allt vad den gör med deras pappa. Bornebusch har regisserad, skrivit och spelar som sagt en av huvudrollerna i den här fullträffen som du bara inte får missa!
 

Läs också: De 12 bästa tv-serierna du troligtvis har missat på Netflix

 
Vilka tv-serier planerar du att plöja igenom under påskhelgen? Kommentera gärna nedan!
| 9 april 2020 20:15 |