SPONSRAT

Skribent

Jonna Vanhatalo

10 juli 2016 | 12:00

10 bästa filmerna baserade på Astrid Lindgrens böcker

Feminism och livspepp om Astrid själv får välja. (Och det får hon!) Topplistan presenteras i samarbete med C More.
Att Astrid Lindgren står bakom bland några av de bästa svenska böckerna vet vi, att hon dessutom varit orsaken till några av svensk films absoluta succéfilmer, kan vi nästan vid en närmare eftertanke ana. Flera av dem finns att streama på C More.

Men vilka är egentligen hennes topp tio, när det kommer till filmatiseringar?

10. Alla vi barn i Bullerbyn (1986)Numera Hollywoodhändige Lasse Hallström gjorde 1986 den här filmen efter Lindgrens bok om Bullerby-barnen. Härlig musik som så ofta innan också av Georg Riedel och en väldigt charmig berättelse om barn i en mindre ord i Sverige.

9. Tjorven och Skrollan (1965)
Saltkråkan är troligen mest känd som tv-serie, men det gjordes givetvis några filmer med när det begav sig, som denna från 1965. Skrållan är som så många av Astrid Lindgrens alla figurer en ”omöjlig unge”. Här rymmer således Malins och Peters avkomma men finner såklart en frände i sköna Tjorven som inte är sen med att lägga sig i allt som man kan läggas i.

8. Världens bästa Karlsson (1974)
Humoristisk familjefilm från 1974 om en ensam pojke som får oväntat besök, detta långt innan Gevalia snodde konceptet. Också detta är en historia om annorlunda vänskap, men också om ickevald ensamhet. Även om filmen mest är rolig så säger den rätt många Tänkvärda saker om vårt samhälle och vårt sätt att samspela med varandra. 

7. Emil i Lönneberga (1971)
Emils långfilmshyss från 1971 av som sagt Olle Hellbom är en härlig historia som fortfarande roar och peppar de yngre. Mest för att det var så och kanske framförallt då som därför Astrid till exempel skrev sina böcker, för att peppa barnen. I filmerna om bussugna Emil kan vi se Allan Edwall i en av rollerna, som Emils pappa Anton.

6. Du är inte klok Madicken (1979)
Göran Graffman har regisserat denna film från 1979. Madicken är som bekant den modiga tjejen som trotsar det inrutade och gör som hon vill. Tjejer kan! Även om de anses ”inte riktigt kloka” efteråt. Heja Madicken för allt du lärde mig och framförallt för att du fick mig att våga klättra i träd!

5. Rasmus på luffen (1981)
Drama från 1981 med bland annat Allan Edwall som Rasmus kompis luffaren. Detta är verkligen en av de härligaste svenska filmerna och handlar om annorlunda vänskap, solidaritet och framtidstro. Verkligen en otroligt härlig film för hela familjen och idag med så många människor på ”luffen” är den mer aktuell en någonsin!

4. Bröderna Lejonhjärta (1977)
En lågmäld och allvarsam men otroligt välberättad familjehistoria från 1977 som handlar om livet och döden fast också allt annat däremellan. Det är ofta sorgligt men samtidigt så oändligt ömsint skildrat. Filmen är stundvis närmast obehaglig och nästan otäck, men har hela tiden en hoppfull ton som trots dysterheten genomsyrar varje skeende och handlar om brödraskap och om att inte ge upp.

3. Mio min Mio (1987)
En lyrisk historia från 1987 på ursprungligen engelska. I huvudrollerna ser vi bland andra Christian Bale och Christopher Lee. Filmen är i händerna på den ryske regissören Vladimir Grammatikov sanslöst vacker poetisk, både till stil men också till innehåll. Det handlar om att hitta sitt ursprung och sin plats i livet och trots eventuella vissa språkförbistringar har barn av idag har inga problem att ta till sig denna sköna berättelse.

2. Pippi Långstrump på de sju haven (1970)
Olle Hellbom (som också regisserade filmen om Emil senare under 1971) är regissör även för denna film från 1970. Pippis äventyr har genom åren varit många. Här i den första långfilmen om hennes många upptåg ser vi supertjejen med de röda flätorna gestaltad av en alltid lika sprudlande Inger Nilsson, åka för att träffa sin pappa, piratkungen. Feminism och pigg fantasi för de mindre som inte tråkar ut de äldre.

1. Ronja Rövardotter (1984)
Familjefilm med regi av Tage Danielsson från 1984. En inspirerande feministisk och otroligt vacker saga om en liten tjej som förändrade inte bara sitt men också hela det lilla rövarsamhällets syn på att leva. Ronja Rövardotter är den första filmen jag såg på bio och sedan dess har jag fler gånger än jag minns återupplevt härligheten. Alltid med samma entusiasm. Idag är jag lycklig över att kunna dela upplevelsen med mina egna barn och se den lära dem vad den en gång lärde mig.

Blev du själv sugen på att se eller återse gamla Astrid Lindgren-pärlor?

Kolla in hela utbudet på C More, som dessutom har flest svenska filmer och ett stort utbud av barnfilmer. Just nu får MovieZines läsare prova på 2 månader gratis! Läs mer om erbjudandet här...

Vilka Astrid Lindgren-filmer är era favoriter? Kommentera nedan.
| 10 juli 2016 12:00 |