Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 november 2016 | 21:00

2016 års tio största floppar på bio

Lagom till Thanksgiving listar Forbes årets största kalkoner på bioduken.
Att spela in film är ett spel med stora pengar i potten. Om biopubliken av någon anledning sviker, kan förlusten svida. 

Finanstidningen Forbes har räknat fram tio av årets största floppar. Listan bygger på det procentuella förhållandet mellan filmens budget och intäkterna världen över. Det är alltså inte nödvändigtvis filmerna som förlorat flest miljoner, men de som misslyckades hårdast med att få tillbaka sina satsade dolares

Den värst drabbade genren? Hela sex komedier finns med på listan. 



10. Masterminds


Budget: 25 miljoner dollar
Intäkter: 22 miljoner dollar

Heist-komedin om klantiga rånare lyckades inte, ironiskt nog, håva in några pengar. Trots roliga namn som Kristen Wiig och Zach Galifianakis i rollistan.



9. Snowden


Budget: 40 miljoner dollar
Intäkter: 34,3 miljoner dollar

Oliver Stone i registolen, Joseph Gordon-Levitt i huvudrollen, och ett brinnande aktuellt tema. Kalla det konspiration om du vill, men publiken hittade inte till "Snowden".



8. Grimsby


Budget: 35 miljoner dollar
Intäkter: 28,7 miljoner dollar

Faktiskt en rätt rolig actionkomedi, men av någon anledning blev det en miss för de roliga agent-bröderna. Lågpunkten i Sacha Baron Cohens karriär - alla hans filmer har dragit in betydligt mer pengar.



7. Whiskey Tango Foxtrot


Budget: 35 miljoner dollar
Intäkter: 25 miljoner dollar

Krigskomedin med Tina Fey gick direkt till dvd i Sverige under titeln "Den amerikanska reportern". Inte för att någon brydde sig.



6. Keeping Up with the Joneses


Budget: 40 miljoner dollar
Intäkter: 27 miljoner dollar

Ännu en komedi som knappt hittat hit, det är lugnt om du aldrig hört talas om den. Synd på fin rollista med Jon Hamm, Gal Gadot, Isla Fisher och Zach Galifianakis (han igen!) - jag tror att fler såg senaste avsnittet av "Keeping up with the Kardashians".



5. Ratchet & Clank


Budget: 20 miljoner dollar
Intäkter: 11,8 miljoner dollar

En tv-spelsfilmatisering som floppar? Herregud, ja. Någon gång ska väl vara den första.



4. Pride and Prejudice and Zombies


Budget: 28 miljoner dollar
Intäkter: 16,4 miljoner dollar

Zombies och Jane Austen lät som en otroligt lovande idé på pappret. På film blev det dock en skräckkomedi utan vare sig blod eller skratt, och kritikerna sågade hela spektaklet.



3. Popstar: Never Stop Never Stopping


Budget: 20 miljoner dollar
Intäkter: 9,5 miljoner dollar

Lonely Island-gänget med Andy Samberg i spetsen står bakom den här musik-mockumentären om en misslyckad rappare vars senaste album har floppat. Ack. ironin i detta. "Popstar" gick nyligen direkt till dvd i Sverige.



2. Free State of Jones


Budget: 50 miljoner dollar
Intäkter: 23 miljoner dollar

Det är inte bara usla filmer som floppar. Historiska "Free State of Jones" med Matthew McConaughey i huvudrollen har fått hyfsade recensioner (bland annat en 4:a här på MovieZine). Men att släppa ett 140 minuter långt drama mitt i sommaren verkar såhär i efterhand lite dumt.



1. Max Steel


Budget: 10,4 miljoner dollar
Intäkter: 4,4 miljoner dollar

Jag önskar någon kunde utmana jättarna med en superhjältefilm för ynka 10 miljoner dollar. Men "Max Steel" - baserad på actionfigurer och en animerad tv-serie - blev inte den filmen. Filmen lyckades knappt spela in halva sin budget, och bevisade att inte ens superhjältar är immuna mot en flopp.

Vilka av flopparna har ni sett? Kommentera nedan.
| 24 november 2016 21:00 |