Grimsby (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
För att vara från en fattig engelsk fiskeby har Nobby (Sacha Baron Cohen) allt han kan önska sig: nio barn och norra Englands kanske snyggaste flickvän (Rebel Wilson). Det enda som fattas honom är hans lillebror Sebastian som han sökt efter i 28 år. När han till sist får reda på var hans bror befinner sig beger Nobby sig genast dit. Han vet dock inte att hans bror är en dödlig MI6-agent, som just avslöjat en plan som kan utsätta hela världen för fara. På flykt och anklagad för ett brott han inte begått, inser Sebastian att om han ska ha någon chans att rädda världen, behöver han hjälp av dess största idiot.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: GRIMSBY

Högt och avgrundsdjupt lågt
Vid det här laget vet vi vad vi kan vänta oss av Sacha Baron Cohen, och spionkomedin ”Grimsby” är inget undantag. Vill man studsa som en flipperkula med polerna ”hysteriskt roligt” och ”skit” (bokstavligt talat) så är det bara att boka biobiljetten.
Någon ny ”Borat” rör det sig inte om den här gången heller, om det nu var någon som fortfarande höll det hoppet vid liv. Sacha Baron Cohen blandar och ger på ungefär samma sätt som han har gjort i sina senaste filmer: små, briljanta ögonblick samsas med utdragna buskissekvenser av den plumpaste sorten.  Filmens skurk vill till exempel gärna skydda jorden från överbefolkning genom att decimera mänskligheten med runt två miljoner personer. Det dödliga viruset kommer i första hand att ta kål på de minst önskvärda: huliganerna, socialfallen, de individer som tillsammans utgör publikunderlag för fler ”Fast and the Furious”-filmer... Detta som ett exempel på den högre humornivån.

Annars intresserar sig Cohen för avföring i högre grad än vanligt. I långa stunder fungerar ”Grimsby” som en skatologisk fallstudie. Vad ska man annars kalla en film som kan avsätta fem minuters speltid till att beskriva formen och konsistensen på en bajskorv? 

Inte så att han ignorerar andra kroppsvätskor på något sätt. Har man begränsat tålamod när det gäller skämt om ändtarmar och allt som kan tänkas trafikera dem ska man helt enkelt låta bli att se ”Grimsby”. Då går man å andra sidan miste om en handfull riktigt kul skämt och en högklassig parodisk betraktelse av den allra eländigaste engelska arbetarklassen. 

Det är när Cohen matar njurslag på brittisk pub- och supporterkultur som ”Grimsby” är som roligast. Jag hade önskat att man uppehöll sig här längre, istället för att lägga krut och tid på det uttjatade ”hemlig agent”-spåret. En för spiongenren numera obligatorisk Mark Strong fungerar ändå överraskande bra som ”straight man” för Cohens vansinnigheter, och vissa groteskerier närmar sig chockvärdet hos scenen från ”Borat” där titelpersonen nakenbrottas med sin överviktige producent. Man skrattar och gör sitt bästa för att kontrollera kräkreflexen samtidigt. 

Det förtjänar att nämnas igen att skämt där rövhål utgör den bärande idén är vanligt förekommande i ”Grimsby”. För vanligt förekommande för min smak, men det finns ju många som tycker att sådant är roligt. 

Och säga vad man vill om rövhålet Sacha Baron Cohen: Stundtals släpper han fortfarande ifrån sig stor komik.
Senaste kommentarer
Douglas_Sthlm
För mycket kiss- och bajshumor för att den ska hålla. Att driva med huliganer är förstås lite fyndigt men även denna drift kändes överdriven. På plussidan finns tempot, som är lite utöver det vanliga. Jag har annars uppskattat Cohens andra filmer som Borat, Brüno och The Dictator. Men här blev det för låg humor för min smak. En svag 2/5.
palmjohanpalm
Fantastiskt bedrövlig film!
Jag vart trött och eländig när jag såg den men brast ut i gapskratt flera gånger...
Anders Falun
Oerhört bedrövligt trams men nog fnissade jag lite då och då ......
Visa fler (4)

Veckans populära filmer

Visa fler