Grimsby 2016

Action Komedi
Storbritannien
82 MIN
Engelska
Grimsby poster

Synopsis

För att vara från en fattig engelsk fiskeby har Nobby allt han kan önska sig: nio barn och norra Englands kanske snyggaste flickvän. Det enda som fattas honom är hans lillebror Sebastian som han sökt efter i 28 år. När han till sist får reda på var hans bror befinner sig beger Nobby sig genast dit. Han vet dock inte att hans bror är en dödlig MI6-agent, som just avslöjat en plan som kan utsätta hela världen för fara.
Ditt betyg
2.8 av 345 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jake Bolin

23 februari 2016 | 15:15

Högt och avgrundsdjupt lågt

Vid det här laget vet vi vad vi kan vänta oss av Sacha Baron Cohen, och spionkomedin ”Grimsby” är inget undantag. Vill man studsa som en flipperkula med polerna ”hysteriskt roligt” och ”skit” (bokstavligt talat) så är det bara att boka biobiljetten.
Någon ny ”Borat” rör det sig inte om den här gången heller, om det nu var någon som fortfarande höll det hoppet vid liv. Sacha Baron Cohen blandar och ger på ungefär samma sätt som han har gjort i sina senaste filmer: små, briljanta ögonblick samsas med utdragna buskissekvenser av den plumpaste sorten.  Filmens skurk vill till exempel gärna skydda jorden från överbefolkning genom att decimera mänskligheten med runt två miljoner personer. Det dödliga viruset kommer i första hand att ta kål på de minst önskvärda: huliganerna, socialfallen, de individer som tillsammans utgör publikunderlag för fler ”Fast and the Furious”-filmer... Detta som ett exempel på den högre humornivån.

Annars intresserar sig Cohen för avföring i högre grad än vanligt. I långa stunder fungerar ”Grimsby” som en skatologisk fallstudie. Vad ska man annars kalla en film som kan avsätta fem minuters speltid till att beskriva formen och konsistensen på en bajskorv? 

Inte så att han ignorerar andra kroppsvätskor på något sätt. Har man begränsat tålamod när det gäller skämt om ändtarmar och allt som kan tänkas trafikera dem ska man helt enkelt låta bli att se ”Grimsby”. Då går man å andra sidan miste om en handfull riktigt kul skämt och en högklassig parodisk betraktelse av den allra eländigaste engelska arbetarklassen. 

Det är när Cohen matar njurslag på brittisk pub- och supporterkultur som ”Grimsby” är som roligast. Jag hade önskat att man uppehöll sig här längre, istället för att lägga krut och tid på det uttjatade ”hemlig agent”-spåret. En för spiongenren numera obligatorisk Mark Strong fungerar ändå överraskande bra som ”straight man” för Cohens vansinnigheter, och vissa groteskerier närmar sig chockvärdet hos scenen från ”Borat” där titelpersonen nakenbrottas med sin överviktige producent. Man skrattar och gör sitt bästa för att kontrollera kräkreflexen samtidigt. 

Det förtjänar att nämnas igen att skämt där rövhål utgör den bärande idén är vanligt förekommande i ”Grimsby”. För vanligt förekommande för min smak, men det finns ju många som tycker att sådant är roligt. 

Och säga vad man vill om rövhålet Sacha Baron Cohen: Stundtals släpper han fortfarande ifrån sig stor komik.
| 23 februari 2016 15:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
2
Jag vet inte om jag ska ge den här filmen en femma eller en etta. Den var hemsk. Fruktansvärd. AIDS, pedofil- incest- och tidelagsskämten haglade. Emellanåt var köns- och rövskämten visuella. Man vred sig i soffan, man skrek av avsky, man mådde illa, man fattade inte hur lågt en film kan gå egentligen. Var går gränsen mellan rolig komedi och kriminellt videomaterial som borde lämnas till polisen i en plastpåse? Och samtidigt - den roligaste filmen som jag sett på länge. :( Filmen hade fått en trea om den inte skadat min själ och vänt mig bort från Gud även fast det bara var en stund.
Läs mer
3
Mannen som ändrar kostym oftare än Johnny Depp, MR Sacha Baron Cohen är tillbaka med en av sina bästa mästerverk:) Börjar med ganska låg och tråkig humor för att sen explodera i kaskader(bokstavligen:). En film man inte glömmer i första taget om man säger så, i rest my case :) Egentligen inte min cup of thé eller min humor, men han vet exakt vilka punkter att trycka på och när han tryckt på dem tillräckligt länge då brister allt, då går det inte att sluta skratta och man lämnar salongen med ett stort leende...betyget blir en godkänd 3a... Cast: Mark Strong, Rebel Wilson, Isla Fisher mfl.. AAA
Läs mer