Woody Allen: A Documentary 2012

Dokumentär
USA
105 MIN
Engelska
Woody Allen: A Documentary poster

Synopsis

I dokumentären om Woody Allen skildras den berömde regissörens liv och kreativa process för första gången på film. Regissören Robert B. Weide, mest känd som regissören bakom TV-succén "Simma Lugnt Larry", fick följa Allen i över ett och ett halvt år för att skapa den ultimata filmbiografin.

Med utgångspunkt i Allens barndom spänner dokumentären över hela hans karriär, från tiden som manusförfattare och ståuppkomiker i TV till den högproduktiva filmskapare han är idag med i genomsnitt en film bakom sig per år, de senaste fyrtio åren. Weide följer Allen på inspelningsplatsen, i hans hem, i klipprummet och till hans barndoms platser i Brooklyn.

Genom ett stort antal intervjuer med skådespelare, andra filmskapare och nära vänner ges ny insikt i en av vår tids främsta regissörers liv och verk.
Ditt betyg
3.3 av 64 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Woody Allen: A Documentary
Biopremiär
29 juni 2012
DVD-premiär
31 oktober 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Alexander Dunerfors

12 maj 2012 | 13:01

Dokumentären om Woody Allen skrapar bara på ytan

Går det att summera en 50-årig karriär på knappa två timmar? Robert Weides dokumentär gör iallafall ett gott försök. Och trots att filmen bara hinner skrapa på ytan, ser den vanligtvis medieskygge huvudpersonen till att det blir väl spenderad tid.

Vad tänker du på när du hör namnet Woody Allen? En del drar på smilbanden och minns någon skön oneliner ur en tidig 70-talsfars, andra förfäras nog än idag över kärleksaffären med Mia Farrows unga adoptivdotter, vissa har kärat ner sig i hans romantiska bilder av New York, några vet nog inget annat än gamlingen som gett sig på att filma varenda europeisk stad som finns. Woodys CV må vara ojämnt; bortglömda bagateller trängs sida vid sida med hyllade Oscarsjättar. Men ingen ska anklaga honom för att ligga på latsidan, 76-åringen har spottat ur sig en film om året i mer än halva sitt liv, och visar inga tecken på att ge upp.

Med en imponerande karriär som nu sträcker sig över sex årtionden, är iallafall en sak klar. Denne regissör har påverkat oss alla på ett eller annat sätt, Och oavsett vilken din bild av Woody Allen är, är det här dokumentären som tagit på sig den svåra uppgiften att måla upp en komplett porträtt av en nyskapande ståuppkomiker, en hyllad manusförfattare, och en jordnära filmskapare med en självklar plats bland de allra största.

Han pratar sällan om sina filmer, och syns ogärna i media. Så när dokumentärfilmaren Robert Weide efter mycket övertalning fick lov att följa Woody i ett par år, förstod vi att det skulle komma fram unikt material. Här tas vi med på en tidsresa till Brooklyn där Allan Stewart Konigsberg växte upp och skrev sina första skämt i lokaltidningen. Det följs av klipp och utdrag från talkshower och tv-uppträdanden då Woody Allen började bli en folkkär amerikansk komiker. Snart halkar han in i filmbranschen, och här blir det intressant på riktigt - med bakgrund och kul trivia kring hur många klassiska titlar har blivit till.

För en extramaterials-junkie som undertecknad är sånt här guld. Producenter, filmkännare och några av Woodys största filmstjärnor guidar oss genom hans toppar och dalar, och huvudpersonen själv bjuder på många ovärderliga anekdoter. Varför bytte han namn, varför byter han aldrig glasögon, är det sant att han skrivit alla sina manus på en och samma skrivmaskin, som håller än idag? (Ja, otroligt men sant.) Min lista på filmer att se växte plötsligt med 10-15 titlar, filmklippen väcker helt klart nyfikenhet om du inte redan sett allting. För varje film får vi också nya pusselbitar till mysteriet Woody Allen: hur han ser på omvärlden, på Hollywood, hur har inspirerats av Bergman och Fellini, hans återkommande funderingar kring livet och döden och andra stora ämnen som han skrivit oförglömliga historier kring genom åren.

Samtidigt är den här speltiden alldeles för kort för att göra Woody någon rättvisa. Extra tydligt blir det när hela 90- och 00-talet stressas förbi med enstaka och väldigt korta omnämningar av de allra största filmerna.

Bioversionen av "Woody Allen: A Documentary" rekommenderas till filmintresserade och alla som är något nyfikna, men inte så insatta, i den lustige lille mannens liv och arbete. Som nybörjarkit funkar det väl. Ett äkta Woody-fan gör dock bäst i att leta fram den över 3 timmar långa TV-versionen, som ger ytterligare mera "kött på benen" och dyker ner djupare i anekdoter kring Allens största filmer. Men låt det inte dröja ytterligare årtionden innan vi får nya intervjuer och dokumentärer kring detta komiska geni. För även efter längre filmen finns risken att man vill se och höra mycket mer.

| 12 maj 2012 13:01 |