While We're Young (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Josh och Cornelia är ett urbant 40-årskrisande par i New York som försökt att skaffa familj, men inte lyckats och har bestämt sig för att vara nöjda med det. När de lär känna ett ungt hipsterpar, Jamie och Darby, överger de snabbt sina jämnåriga vänner som startat familj och slagit sig till ro.  De låter sig istället fyllas av Jamies och Darbys hämningslösa spontanitet och äventyrslust. Plötsligt har de hittat en dörr som leder tillbaka till deras ungdom, men är det verkligen så enkelt?
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: WHILE WE'RE YOUNG

Underhållande och lättrelaterad livskris
Detta är ett underhållande och mycket sevärt porträtt om människor mitt i livet och deras många gånger lätt desperata relationer till varandra och sanningen alla säger sig vilja vara trogen.
”While We’re Young” är en kul och intressant film om hur det är att bli äldre, men tar också upp hur det är att vara ung idag. Karriär. Äktenskap. Barn. Ibland även ett husdjur eller två och så klart en glansig bil på det. Gärna kombi - om du har hund, vill säga. Och om allt sitter på plats när man är kring 40, har man stavat receptet för lycka helt rätt. Eller?

Alla har såklart olika uppfattning om vad framgång är och när eller hur vi ska nå den. Och det är på sätt och vis det som ”While We’re Young” handlar om. 

Dokumentärfilmaren Josh och filmproducenten Cordelia är ett lyckligt gift par som har hunnit blir 40 och några till. De är trygga i sin tillvaro och har dessutom lärt sig att acceptera att de inte fått några barn. Deras närmaste vänner och de nyblivna föräldrarna Marina och Fletcher kan dock inte låta bli att hela tiden undra om de ändå inte borde försöka en gång till. För om de fick barn skulle de ju verkligen ha allt. När Josh och Cordelia av en slump träffar på och sedermera lär känna det unga hipsterparet Jamie och Darby, utvecklas en tacksam och till synes kravlös vänskap de fyra emellan. En vänskap som väcker både Josh och Cordelias slumrande spontanitet och nyfikenhet efter något mera upp. Men att leva som vore man ung, när man faktiskt är på väg att bli äldre, är kanske inte lika enkelt som det låter. 

”While We’re Young” är en film om att till vilket pris som helst söka finna sig själv i spegling med andra, men att ändå klaga på kostnaden. För ju längre bort man letar, desto längre riskerar man att hamna från det man en gång ville försöka hitta. Filmen är väldigt lätt att relatera till och blir därför många gånger extremt rolig. Jag kan inte låta bli att skratta när till exempel en upprymd, men lite osäker Josh handlar hatt med sin nye coole kompis den hattbärande Jamie eller när Cordelia skakar rumpa med livet som insats på en hiphop-kurs med Darby. Inte helt osökt kommer jag att tänka på mina egna försök till diverse disco-moves framför spegeln för en tid sen, vilket slutade med ett ryggskott och inga moves alls dagarna som följde… Och det är den typen av igenkänning som är filmens styrka.

Även de två ungdomarnas försök att vara naturligt sköna, äkta och opretentiöst hippa med loftlägenheten fylld av retrogrejer från förr, som tjock-tv och VHS-spelare, är kul i kontrast till de två 40-plussarnas självklara och ständigt uppkopplade tekniska vardag med smart-TVs, Ipads och det senaste av det mesta andra. 

Noah Baumbach (”The Squid and the Whale”, ”Margot at the Wedding” m.fl.) är suverän på att med värme fånga och skildra ängsligheten som i mångt och mycket är livet, vare sig man är 25 eller 43 år. De flesta av oss vill ha något vi inte riktigt vet vad det är, men ändå är övertygade om att alla andra redan har. Vi är för det mesta aldrig riktigt nöjda och gräs vi minns var ofta grönare än det man som närsynt nu kan se. Ben Stiller som Josh och Naomi Watts som det moderna 40-plus-paret är otroligt övertygande på ett subtilt komiskt sätt och lika mycket tror jag på den perfekt castade Adam Driver som Jamie. Amanda Seyfrieds Darby är lite skuggan bakom hela tiden och tar sig egentligen inte någonstans därifrån, men alla kan i och för sig inte vara i förgrunden heller. 

Manuset är riktigt bra, replikerna ibland närmast Woody Allenskt träffsäkra och jag tycker mycket om den snabba redigeringen mellan de många närbilderna på de utryckfulla ansiktena.  

”While We’re Young” är för att vara signerad Baumbach en ovanligt lättillgänglig film, enkel nästan. Men den är fortfarande och trots det en intressant, nyanserad och framförallt väldigt underhållande social studie om livet och människorna som lever det.
Senaste kommentarer
Jakob Åsell
★★★★ Baumbach ändå, den moderna relationskomedins okrönte konung.
Lebowski
Ja det är mycket Woody Allen över det hela och det ser jag som något mycket positivt. Inte den vanliga Stiller-komedin, utan här är det fokus på identitetskriser och relationer mellan människor. Hade en riktigt trevlig stund med detta gäng! Tre starka av fem.
bonk
såg första 20 minuterna sen fick det fan räcka.
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler