Uppe på Vallmokullen 2011

Drama Animerat
Japan
91 MIN
Japanska
Uppe på Vallmokullen poster

Synopsis

Föräldralsöa Umi bor med sin farmor och sina syskon. Varje morgon hedrar hon sin pappas minne genom att hissa en flagga utanför huset. Ritualen fascinerar pojken Shun när han dagligen ser den på väg till skolan från sin pappas båt. Shun skriver en dikt om det hela i skoltidningen och när Umi läser den bestämmer hon sig för att söka upp honom. En relation och en förälskelse tar form, men det finns saker de inte känner till om varandra som ska få stor betydelse för deras framtid.
Ditt betyg
3.3 av 100 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Kokuriko-zaka kara (From Up On Poppy Hill)
Biopremiär
21 december 2012
DVD-premiär
24 april 2013
Språk
Japanska
Land
Japan
Distributör
TriArt Film
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

18 december 2012 | 21:01

Ljuvlig liten kärlekshistoria

Det är en nostalgisk och otroligt gullig liten historia om ansvar, kämparglöd och kärlek som studio Ghibli (japansk animations- och filmstudio) nu senast skapat. Att det är vackert behöver väl knappast ordas om och det är just skönheten och detaljrikedomen av det lilla vid sidan av som fängslar och tjusar sinnena. Karaktärerna är grundligt utformade och mycket trovärdiga men också ovanligt mänskliga till yttersta penseldrag.

Det är verkligen så okonstlat och oskyldigt det kan bli. Det handlar om en spirande romans två ungdomar emellan, men vi får inte se några kyssar, än mindre något hångel och heller ingen svartsjuka eller några andra obligatoriska ingredienser i en tonårsflirt. Men mitt i sin enkelhet är de ack så inbjudande miljöerna allt annat än det. För ingenstans har man slarvat eller valt den enkla vägen och personerna är liksom omgivningarna mycket omsorgsfullt återgivna.

Jag blir ganska snabbt uppslukad av den animerade världen och även om jag kanske inte är den vanaste vandraren i den, trallar jag rätt vad det är, med självklara steg upp och ner för kullarna och njuter av de fantastiska melodierna som ledsagar den som ledsagas vill. Visserligen känns till en början musiken aningen malplacerad, men sedan den väl hittar sin plats fungerar den som jag tror den är tänkt att göra, så jag trallar glatt vidare.

Regin till "Uppe på Vallmokullen" står Goro Miyazaki för och det känns som en välkommen comeback för honom, för att inte säga revansch efter hans illa mottagna (av både publik och kritiker) debut "Legender från Övärlden" för ett antal år sedan. Manuset har pappa Hayao Miyazaki ("Min granne Totoro", "Spirited away" bl.a.) skrivit och det är första gången far och son arbetar ihop och det med ett ljuvligt resultat! Borta är de övernaturliga inslagen och storslagna vyerna och kvar är en trovärdig skildring av ett land på väg tillbaka efter krig, elände och förlorade fäder.

Det är svårt att placera animerat på en skala. Framförallt animerat som egentligen inte känns särskilt animerat. Helt klart har den här filmen alla de visuella företräden man kan önska och historien är gullig men också genomtänkt och innehåller till och med en vändning som trots att den är lite forcerad, ändå känns rätt logisk och därför värd mer än att vidare ifrågasättas.

"Uppe på Vallmokullen" är en söt film och sådana kan man inte få för många av. Det är en välgjord och känslosam, poetisk och mycket vacker berättelse som kanske inte vinner på sin originalitet och inte heller stannar kvar efteråt i en evighet hos åskådaren, men den berör åtminstone ordentligt under tiden man tittar.

| 18 december 2012 21:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Uppe på Vallmokullen